Kõrvits on teada-tuntud raviomadustega köögivili, mis sisaldab palju mineraale ja vitamiine. Kõrvitsas on rohkelt B-rühma, A-, C-, E- vitamiine, samuti leidub kõrvitsas karotiini. A-vitamiin näiteks aitab hoolitseda meie silmanägemise, naha, luude ja hammaste eest. Kõrvitsas olevad kiudained aga aitavad korras hoida seedesüsteemi.

Troopilisest Kesk-Ameerikast (Mehhikost) pärinev üheaastane rohttaim kasvab tänaseni seal ka metsikult. Euroopasse jõudis taim 16.sajandil, tema raviväärtust
aga hakati hindama alles XIX saajandil. Toiduks ja ravimiks kasutatakse kõike – nii lehti, õisi, viljaliha kui ka seemneid. Tänaseks on puhastatud seemned toidupoodides müügil, seega mugav kasutada. Kõrvits kuulub kindlalt ravimköögiviljade hulka. Õnneks on kõrvits meie toidulaual igapäevane ja traditsiooniline kõrvitsasalat ei puudu ka jõululaualt.

  1. Kõrvits on silmadele kasulik – 130 grammi kõrvitsat sisaldab üle 200 protsendi päevasest A-vitamiini vajadusest. A-vitamiin aitab hoida silmade tervist ning hoiab naha noorena. Kõrvitsas sisalduv beetakaroteen kaitseb nahka UV- kiirguse eest ning ennetab vananemist.
  2. Kõrvits sisaldab suures koguses C-vitamiini, mis on antioksüdant ning toetab immuunsüsteemi toimimist. Antioksüdandid kaitsevad organismi vabade radikaalide eest, mis kiirendavad vananemist ning suurendavad krooniliste haiguste riski. C-vitamiin aitab raual imenduda ning leevendab oksüdatiivset stressi. 130 grammi kõrvitsat sisaldab 19 protsenti päevasest C-vitamiini vajadusest.
  3. Kõrvits täidab kõhtu – selles sisalduvad kiudained ja mineraalid tekitavad kiirelt täiskõhu tunde ning langetavad halva kolesterooli taset. Teadlased leidsid, et kõrvitsaekstrakt suurendab 30 päeva jooksul veresuhkrut reguleeriva hormooni kogust 36 protsenti, mis tähendab, et kõrvits aitab stabiliseerida veresuhkru taset ning võib leevendada diabeedi sümptomeid.
  4. Kõrvits toetab  närvisüsteemi , sest sisaldab magneesiumi, mis aitab kehal energiat toota, lihaspingeid leevendada ning parandab mälu. Samuti sisaldab kõrvits palju tsinki, mis kiirendab aju signaale ning parandab ajus eri piirkondade vahelisi ühendusi.
  5. Kõrvits sisaldab rohkem  kaaliumi  kui banaanid. Kaalium on vajalik mineraal lihaste tööks, seedimise reguleerimiseks ja vererõhu normi piires hoidmiseks. See parandab inimese energiataset, aitab hoida luutihedust ning ennetab ja vähendab insuldi riski.

Soolaseid ja magusaid Suhkruvabu Toite kõrvitsast Golden Stevia magusainega

  • Kõrvitsa hoidistes ja magustoidus hoiad Golden Steviaga kokku palju üleliigseid suhkrukaloreid
  • Golden Steviaga tehtud kõrvitsad on tervislikumad ja ei sisalda lisatud suhkrut, mis tekitab tekita sõltuvust
  • Hoiab sinu hambad terved, veresuhkru kontrolli all, keto sõbralik toiduaine
  • Kõrvitsa moos sisaldab ainult 2 SV 100 grammi kohta
  • Isetehtud magus kõrvitsamoos Golden Steviaga sisaldab 87% vähem suhkrut

Koorene Kõrvitsa- suitsukana oa supp

Vaja läheb

  • 500 g kõrvitsat
  • Oliiviõli
  • 3 tk Porgand
  • ½ porrut
  • 500 g suitsukana
  • 100 g shampinjone või austersarvikuid
  • 2 sellerivart
  • 2 kartulit
  • 1-2 Köögivilja puljongit
  • 1 purk 400 g punaseid konservube
  • 400 g spinati või paksoi lehti
  • 400 ml vahukoort
  • Värsket salveid
  • Soola, pipart,
  • ½ tls Golden Stevia
  • Küüslauk, 1 sibul

Tee nii:

  1. Võid teha kõrvitsasupi kõrvitsa sisse. Määri kõrvits seest õliga ning seejärel soola ja pipraga, tükelda 500 g kõrvitsat sinna sisse ja pane ahju 25 minutiks 175 kraadi juures.
  2. Haki küüslauk, porgand, porru, seller, kartul – vala potipõhja õli ja pruunista need ära
  3. Lisa peale 1,5 l vett ja lisa puljong, sool, pipar, Golden Stevia
  4. Haki seened, lõika tükkideks suitsukana, võid kondid keemise ajaks samuti lisada supi sisse
  5. Prae seened sibulaga ja lisa supi sisse
  6. Võta ahjust kõrvitsad ja lisa supi sisse
  7. Ava punaste ubade konserv, kurna ja lisa supi sisse
  8. Lisa spinat kas külmutatud või värske või pakso lehti
  9. Maitsesta ja lisa salvei

Serveeri kõrvitsa sees või ka supitirinas

Kõrvitsa magus moos

Uskumaltult hea on Kõrvitsa Ebakütoonia magus moos Golden Steviaga, see on täis vitamiine ja sisaldab ainult 2-4 SV 100 g kohta, sõltuvalt kõrvitsa sordist. Suurepärane
võimalus teha kodumaisest toorainest puhast orgaanilist moosi.

Koostisained

  1. Puhasta kõrvits
  2. Puhasta ebakütoonia ja blenderis tükelda ebakütoonia, korja seemned kokku
  3. Panin komponendid potti lisasin Golden Stevia ja nelgi
  4. Keetsin moosi 15 minutit, lasin saumikseriga läbi. Lisa vastavalt maitsele Golden Stevia magusainet
  5. Pane moos steriliseeritud purkidesse ja kaaned kinni
  6. Naudi Nopri siidise hapukoorega
Kõrvitsa magustoidud Golden steviaga Pumkin desserts with Golden Stevia sweetener sugar free suhkruvaba elu

Sobib ideaalselt kaalulangetajatele ja diabeetikutele

Ebakütoonia seemned kuivatasin hiljem jahvatasin ja lisasin müslisse

Suurepäraselt sobib kõrvitsa ebakütoonia moos müsli, hapukoore ja sõrnikutega

Sobib kamavahu peale.

Kõrvitsa- Tšillimoos juustu kõrvale Golden Stevia magusainega

Kõrvitsa chilli moos juustu kõrvale Golden Steviaga
  • 500 g kõrvitsat
  • 20 ebakütooniat
  • 1 sibul
  • 20 g Ingver
  • 1 tls tšillihelbeid
  • 2 spl Golden Stevia = 16 grammi
  • 1 tls Sinepi seemned
  • Sool
  • Kaneel

Puhasta ja Tükelda kõrvits
2) Puhasta ja tükelda ebakütoonia, lisa blenderisse
3) Pane kõrvits ja ebakütoonia püree keema, lisa tükeldatud sibul ja kõik
maitseained
4) Keeda 15 minutit maitse ja vajadusel lisa mida vaja kas soola, tšillit või
Golden Stevia magusainet

Kõrvitsa- Tšillimoos sobib suurepäraselt juustu kõrvale

Kõrvitsa koorene kana risotto

  • 500 g Risotto riis
  • 300 g tükeldatud kõrvitsaid
  • 300 g kanafileed
  • 100 g merevaiku
  • 200 ml toidukoort
  • 1 puljongi kuubik
  • oliiviõli
  • 1 sibul, 1 küüslauk
  • Sool, pipar
  • Peale riivi parmesani juustu
  1. Pruunista kõrvitsad pannil sibula ja küüslauguga
  2. Haki kanafilee ja pruunista pannil
  3. Pane Risotto riis ennem vee sisse seisma 5 minutiks, kurna ja pane riis keema veega
  4. Lisa Riisi sisse pruunistatud kõrvitsad ja kanafilee, lisa puljong ja maitsesta
  5. Keeda Risottot 20 minutit ja hakka lisama toidukoort ja merevaiku

Kõrvitsa Ricotta vorm

  • 400 g kõrvitsa tükke
  • 2x 200 g Ricottat
  • 50 ml kohvikoort
  • Sool, pipar, golden stevia
  • Salvei, köömned
  • Oliiviõli
  • Sinihallitusjuust

1) Vala tükeldatud kõrvitsad vormi ja vala üle õli maitseaine seguga
2) Sega kokku ricotta, kohvikoor ja maitseained, vala segu kõrvitsatele
3) Purusta peale sinihallitusjuustu
4) Küpseta Ahjus 180 kraadi juures 40 minutit

Kõrvitsa biskviidi toorjuustu tort Golden Stevia suhrkuasendajaga.

Biskviit

  • 350 g kõrvitsa toorpüreed
  • 6 muna
  • 6 spl mandlijahu
  • 6 spl kookosjahu
  • 30 ml õli
  • 1 spl Golden Stevia
  • Kaneeli, piparkoogimaitseainet, sool, muskaatpähklit

Kreem

  • 400 ml Vahukoort
  • 2x 200 g Philadelphia toorjuustu
  • 2 spl Golden Stevia magusaine

Vahele

  • 1 banaan
  • 150 g maasikatoormoos
  • 1 granaatõun

Biskviit

  1. Vahusta muna valge eraldi siis lisa munakollane, Golden Stevia magusained, jahud ja kõrvitsapüree ja maitsesta.
  2. Ahjus 180 kraadi juures 25 minutit, kasutasin ümarat koogivormi läbimõõt 28cm.

Vahele

  1. Vahusta vahukoor, lisa Philadelphia toorjuustu ja Golden Stevia magusaine
  2. Lõika biskviit pooleks ja immuta alumine pool maasika toormoosiga
  3. Laopeale banaani viilud ja määri vahele vahukoore toorjuustu kreem
  4. Pane peale teine pool biskviiti ja määri kogu toorjuustukreem üle koogi
  5. Puhasta granaatõun ja kaunista tort granaatõuna tükkidega

Suhkruvabad magusad Kõrvitsa küpsised Golden Steviaga

  • 300 g kõrvitsapüreed
  • 150 g pähkleid
  • 50 g küpsiseid
  • 170 g võid
  • 1 muna
  • Meresoola
  • 2 spl Golden Stevia suhkruasendaja
  • 50 g mandlijahu
  • 30 g kookosjahu
  • 70 g kreekapähklijahu
  • 1 tl Vanilje pruuni puru või vedelikku
  • 1 tl sooda
  • 20 g Psyllium husk
  • 20 g Chia seemneid
  1. Vahusta muna sega sisse kõrvitsa püreed
  2. Sulata või
  3. Sega kuivained omavahel kokku
  4. Sega kokku kogu taignas, pane külmkappi tahenema 30 minutiks
  5. Tõsta pallikesed ahjuplaadile ja vajuta kahvliga laiaks
  6. Küpseta 175 kraadi juures 25 minutit

Kõrvits kui ravim

Tänu viljaliha mahedale maitsele ning vähesele tselluloosi- ja suurele pektiinainete sisaldusele on kõrvits soole-, eriti jämesoole põletike puhul ravimiks. Ka kõhukinnisuse korral on kõrvits asendamatu (sobib toorelt söömiseks nagu arbuusi viile). Pektiinained aitavad eemaldada organismist kolesterooli ja on üks ateroskleroosivastane vahend. Rahvameditsiinis on kõrvitsa viljaliha neerude ja kusepõie tegevuse parandaja ja mõjus vee-eemaldaja. Kõrvits sobib südame- ja veresoonkonnahaigetele tursete vähendajaks. Soovitatakse unetuse korral juua kõrvitsamehu koos meega. Et kõrvitsamehu (ka supina, salatina, pudruna) soodustab organismi ladestunud soolade lahustumist ja kloriidide eemaldamist, siis on kõrvits neeruhaiguste, podagra ja maksahäirete korral omal kohal. Kõrvits on ka põletikuvastane ning põietalitlust parandav. Raviks juuakse kõrvitsamehu korraga 1/2 kl kaks korda päevas. Soovitav on süüa kõrvitsat igal moel ainevahetushäiretel. Hüpertoonia, maksa- ja neeruhaiguste, ainevahetushäirete korral soovitatakse ravikuuriks 3-4 kuud järjest, tarvitades päevas toorena 0,5 kg või keedetult 2 kg. Mädanevatele haavadele, põletustele ja ekseemi korral pannakse haiguskolde peale õhukesi kõrvitsaviile, mida sageli vahetatakse. Toorest või keedetud kõrvitsat soovitatakse imetavatele emadele. Soolte tegevuse parandamiseks on omal kohal seemned, mida võib süüa 2-3 kl päevas (toored! Seemned on kasutusel kui ussiajati, eriti lameusside puhul, süües neid vähemalt 100 g päevas. Seemned oma suure kalorsuse, hea toitainelise koosluse ja pähklimaitselisuse tõttu on suurepärane toidulisand küpsetistes ja putrudes. Organismi, eeskätt soolestiku puhastajana soovitatakse seemneleent, milleks purustatud seemneid keedetakse (koos kestadega) vesivannil. Peale keetmist kurnatakse seemned välja ja juuakse vedelikku 20-30 min enne sööki (2 kl päevas) ja nii 3 päeva järjest. Sellega kaasnevalt soovitatakse teha ka klistiiri kuni soolestiku täieliku puhastumiseni.

Sama eesmärk on ka kestadest puhastatud, purustatud pastal. Võib süüa iseseisvana või saia kattena hommikuti, seda samuti 3 päeva järjest. Korraga süüakse vähemalt 100 g seemneid.
Farmaatsiatööstus on kõrvitsat kasutanud karotiini toorainena.


Loe ka mida arvavad diabeetikud Golden Steviast ning liitu grupiga Diabeetikute toitumine – see on kasulik kõigile!


  • Golden Stevia suhkruasendaja on hea maitsega, madala kalorsusega ja tervislik.
  • Asendab suhkrut 1:12.
  • Kui sul on vaja 120 g suhkrut siis lisada ainult 10 grammi Golden Steviat.
  • 1 spl Golden Stevia= 8 grammi.
  • 1 tl Golden Stevia = 2 grammi
  • 1 grammi Golden Stevia sisaldab 3,8 kcal ja 0,5 grammi süsivesikuid.
  • Osta Golden Stevia suhkruasendaja meie kodulehelt olevast e-poest
  • Golden Stevia Jõuab sinuni 1-2 päevaga
  • Või üle euroopa erinevatest Amazoni poodidest!