Kui lapsel on diabeet, kuidas edasi? Räägib Annika Urm

See oli 2011 aastal, kui juba kolmas päev lasteaia viimases rühmas käiv laps diivanil vaid pikali soovis olla, sõitis ema temaga perearsti juurde. Tegemist ei olnud palaviku, nohu ega köhaga. Kas laps sai lasteaias käimisest tõepoolest nii väsinud olla? Perearsti juurest oli edasi kiire sõit haiglasse, kuhu tüdruk jäi kaheks nädalaks. Diagnoosiks – lapsel on 1. tüübi diabeet.

Viie aastaselt diabeedidiagnoosi saanud Arabel mäletab seda päeva selgelt. Ta ei mõistnud miks kõik äkitselt tema ümber tegutsesid? Sugulased olid kokku tulnud? Miks süstid? Süstimine kohe üldse ei meeldi. Süstid aga jäid, sest need muutsid enesetunde heaks. Need said edaspidi kaasas olema ka lasteaias. Lasteaia õpetajatest aga osaliselt ka arstiõed. Tänaseks on süstid asendunud elektroonilise insuliinipumbaga ja sensoriga, mis on Arabelil kogu aeg keha küljes. Kaks seadet keha küljes.

Laste ja noorte haigestumus 1. tüübi diabeeti suureneb maailmas igal aastal keskmiselt 3% võrra, kuid alla 5-aastaste seas alarmeerivalt 5% võrra. Eestis viimasel kolmel aastal väikelaste seas lausa 9,3% võrra. 2018.a. seisuga põdes Eestis 1. tüübi diabeeti kokku ligi 8000 inimest. Eestis diabeetikuid üle 70000 inimese. Maailmas on diabeetikute arv katastroofiline ja läheneb 500 miljoni inimeseni. Igal aastal sureb diabeedi haigusesse 3,4miljonit inimest! Euroopas on üle 60 miljoni inimese, kes põeb ravimatut 1. tüübi diabeeti. (allikas http://www.euro.who.int/)

Diabeet ja toidulaud

Diabeet on krooniline haigus, mis avaldub siis, kui kõhunääre ei tooda enam piisavalt insuliini või kui organism ei suuda enam toodetud insuliini efektiivselt kasutada. Haiguse tulemusena on veres normaalväärtustest kõrgem glükoosisisaldus. Kaasnevad on häired süsivesikute, rasvade ning valkude ainevahetuses.

Diabeetikute dieet ei pea olema suhkruvaba vaid soovitav on vähemagus toit. Päevas võib kasutada ainult 20-30 g veresuhkrut tõstvaid magusaineid ja korraga mitte üle 10 g. Seda juhul kui ka muu toiduvalik on korras ning päevas tarbitud lubatud süsivesikute hulk paigas.

Selgitavaks näiteks juurde, et 100 ml viinamarjanektaris on suhkruid, nii fruktoosi kui lisatud suhkruid kokku 32 g. Piimas lisatud suhkruid ei ole kuid iseenesest sisaldab 100 ml piima 5 g suhkrut. Kohuke, mida lapsed armastavad, sisaldab lisatud suhkruid 11 g ja kokku veresuhkurt tõstvaid suhkruid 12.5 g. 245 ml jogurtismuutis on suhkruid kokku 35 g.

Tegemist on meie igapäeva toitudega, mitte maiustustega ja see tähendab, et päevane suhkrunorm saab täis 100 milliliitrist mahlast ja korraga ei tohiks isegi tervet kohukest ära süüa! Kuidas küll harjutada last mõttega, et ta lihtsalt ei tohi enam süüa seda, mida ta varem armastas ja mida vend endiselt endale lubada võib?

Diabeetikust laps ei saa endale lubada, et tekib energia ülejääk, mis põhjustab veresuhkru kontrollimatut tõusu, seejärel järsku langemist. Selline kõikumine viib fataalsete tüsistusteni näiteks nägemises, veresoontes, südames ja mujal.

Veresuhkrut tõstvad magusained on lisaks valgele roosuhkrule mesi, siirupid, fruktoos samuti ka sorbitool, ksülitool, maltitool, mis imenduvad mõnevõrra aeglasemalt verre.

Veresuhkru taset EI tõsta magusained on looduslikest valikutest erütritool, steevia ja tehislikest magusainetest aspartaam, asesulfaam, tsüklamaat, sahhariin. (Allikas: Laste- ja noorte Diabeediliit)

„Täna julgen väita, et kuigi meil on väga head arstid, siiski 98,5% arstidest ei tea toitumisest sisuliselt mitte midagi.“- Dr. Adik Levin, kes on ise diabeetik viimased 21 aastat.

Miks Annika Urm kasutab suhkru asemel Golden Stevia magusainet?

Sellepärast, et kogu pere saaks süüa samu toit ühise söögilaua ääres!

Mõtle, mis tunne on diabeetikul, kui ta ei tohi süüa praktiliselt mitte midagi sinuga ühe toidulaua pealt? Jah, võib küll öelda, et pangu juurde insuliini, päris nii see ei käi, kuna ka kõrge inusliini kogus kehas on mürgine ja see ei aita hoida sinu keskmist veresuhkru taset normis. Pidev kõrge versuhkur toob kaasa tõsised diabeedi tüsistused nagu amputeeritud jalg ja silmanägemise kaotamiseni.

Algusaastatel oli päris palju nii, et me sõime magusat teises toas ja salaja, et Arabelil ei oleks halb tunne! Aga kas see on normaalne? Kas ka meie ei peaksime sööma paremini? Ega ka tervele inimesele pole suhkru söömina kasulik, seal sees ei ole midagi kasulikku, tekitab sõltuvust ja annab tühje kaloreid. Tänaseks ma olen aru saanud, et me kõik peaksi sööma nagu diabeetikud, sest see ongi tervislik!!!

Täna meie koduses toidumenüüs on 99% toit selline, mida Arabel tohib ka süüa! Olgu need siis jõuludeks tehtud happukapsad, marineeritud kõrvits või pohlamoos. Samuti suvel moosid ja hoidised on ise tehtud ja muidugi palju sügavkülmutatud värsket kaupa. Magustoit on meie laual kõik tehtud ilma suhkrut lisamata, samuti on nad tihti gluteenivabad. Koogid ja tordid on meie majas magusad ja maitsvad. Loomulikult kõige selle katsetamine on üksjagu aega võtnud.

Retsepte leiate : https://goldenstevia.ee/retseptid/ ja FB Grupis Tervislik Magus Elu!

Suhkru asemele Golden Stevia magusaine

Arabeli diabeedi diagnoosi teadasaamisel oli esmasteks sammudeks informatsiooni kogumine ja omandamine. End tuli kurssi viia, mida toidukaubad väga täpselt sisaldavad, sest algas pidev arvestus igapäevase menüü osas. Suureks väljakutseks oli lapsele selgeks teha piirid, mida ja miks süüa ei tohi. Maiustused tuli asendada diabeetikutele sobivate toodetega. Mõistsime peagi, et poes müüdavad tooted pole samaväärselt maitsvad ja kohati sisaldus nendes ka rasvu enam kui soovitud. See pani tegutsema ja koduköögis hakkasid igapäevaselt valmima isetehtud koogid, küpsised ja magustoidud, mis olid valmistatud veresuhkrut mittetõstva loodusliku magusainega, milleks esialgu sai erütritool. 2018 aastal avastas pere puhkusereisil Filipiinidele Paraguai suhkrulehest (Stevia rebaudiana) valmistatud loodusliku magusaine steevia, mille maitseomadused olid varem kasutusel olevast erütritoolist oluliselt paremad.

Kohtudes taime kasvatajate ja selle lehtedest valmiva magusaine- steevia tootjatega, ostis pere esialgu oma pere tarbeks magusaine varu kaasa. Peagi aga pöörduti tootjate poole juba koostöömõtetega. Tänaseks saabub Filipiinidelt mitte ainult Arabeli tarvis steevia varu, vaid ka teistele suhkrust loobunud inimestele nii Eestis kui Euroopas. Esimene magus kaup saabus Eestisse novembris 2018 ja tänaseks on see võrratu magusaine endale ümber saanud ka kenad Golden Stevia pakendid.

Stevia kasulikkus tervisele.

Steevia puhul on tegemist päevalille perekonda kuuluva taime Paraguai suhkruleht (Stevia rebaudiana) lehtedest valmistatava loodusliku magusainega. Lõuna- ja Kesk-Ameerika rahvad on seda loodusliku magusainet kasutanud juba aastasadu. Jaapanis on steevia toiduainetetööstuses kasutuses ligi 30 aastat. Euroopa Komisjon andis loa steevia ehk Paraguai suhkrulehe lehe ekstrakti kasutamiseks Euroopa turule mõeldud toitudes ja jookides 2011. aasta novembris, kuid Prantsusmaal on seda eriloa alusel kasutatud juba 2009. aastast. Stevia lehest saadav puhas steviol glükosiid on 250 kuni 300 korda magusam kui suhkur. Seda ei saa puhtalt tarbida, see kõrvetab ja sellepärast segatakse see erinevate mahuainetega. Steevia maitseomadused küpsetamisel, keetmisel ja külmutamisel ei muutu ning tänu antibakteriaalsetele omadustele ei lähe sellega maitsestatud toidud ja joogid käärima.

Steevia ei tõsta vere suhkrusisaldust sobides seega ka diabeetikutele. Steevia stimuleerib insuliini eritumist, mõjutades otseselt kõhunäärme beeta-rakke. Seega võib see vähendada vere suhkrusisaldust ja sobib veresuhkrut alandava toime tõttu ka II tüüpi diabeedi raviks.

Steevia lehtedes on immuunsüsteemi tugevdavaid vitamiine ja mineraalaineid, mistõttu steviaga teed soovitatakse ka külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks.

Steevia on kergelt põletiku- ja seenhaigustevastase toimega.

Steevial on kardiotooniline toime, positiivne mõju südamele ja veresoontele.

Steevia on kasulik kõhunäärme ja maksa talitusele.

Steevia ei tekita kaariest fluori- ning teiste mikroelementide sisalduse tõttu .

Steevia on hea looduslik konservant, mistõttu kasutatakse seda koduste hoidiste valmistamisel.

Golden Stevia toiduvalmistamisel.

Nüüdseks rikastavad Golden Steviaga valmistatud toidud Arabeli igapäeva toidulauda. Golden Steviat saab kasutada igasuguse toidu valmistamisel- nii kuumas kui külmas joogis, küpsetamisel, magustoitudes, kookides, piimatoodetele maitse andmisel, moosides, teraviljatoodetes, smuutides jne. Kokkuvõtlikult on Golden Stevia universaalne rafineeritud suhkru asendaja.

Golden Stevia suhkruasendajat iseloomustab:

Golden Stevia on väga hea maitsega, tervislik ja vähese kalorsusega steevia magusaine.

Golden Stevia asendab suhkrut 1:12

Golden Stevia serveerimise kogus on 1 gramm

Golden Stevia koosneb Steviol glükosiididest ja maltodextriinist.

Miks sisldab Golden Stevia maldodextriini ja miks ei tõsta see toode veresuhkrut?

Puhas Steviol glükosiide ei saa süüa kuna see on 300-400 korda kangem ja kõrvateb keelt. Maldotextriin on kõrgkvaliteetne süsivesik, mis annab tootetel maitse ja küpsetamise omadused.

Golden Stevia on ei tõsta veresuhkrut kuna on 12 x kangem suhkrust ja seda kasutatakse nagu maitseainet, ainult näpuotsaga. Serveerimise kogus on 1 gramm= 0.5 grammi süsivesikut ja see ei tõsta diabeetikul veresuhkrut!

NB! Ole ettevaatlik 1:1 kasutavate suhkruasendajatega, need võivad küll tõsta veresuhkrut. Isegi 1g gramm suhkrut ei tõstaks sinu veresuhkrut.

Golden Stevia on samasugune maitseaine nagu on seda chillipipar(või muud maitseained). Näiteks chillipipra 100 g energisisldus on 390 kcal aga seda keegi ei arvesta kuna kasutad seda ainult näpu otsaga.

Samuti on Goldn Stevia odavam kui teised suhkruasendajad või nö tervislikud suhkrud nagu mesi, agaave siirup, kookos suhkur jne.

Oluline teada.

NB! SUHKUR ON SUHKUR! Sinu keha ei tee vahet, kas see on valge suhkur või agaave siirup

Golden Stevia on kvaliteetne ning parim valik magususe ja puhtuse poolest. Teised kaubamärgid ei ole nii tugeva magususega, seega kulutaksite pikemas perspektiivis kordades rohkem.

0.5 kg Golden Stevia väärtus on 35 eurot. 0.5 kg Golden Stevia magusus võrdub 6 kg suhkru/ või muude suhkruasendajatega.

Golden Stevia suhkruasendaja on kõige soodsam ja maitsvam

Kõige soodsam, maitsvam ja parim suhkruasendaja on Golden Stevia!

See teeb 1 kg hinnaks ca 5.90 eurot. Kõik suhkruasendajad või suhkrud, mille 1 kg hind on kõrgem kui 5.90 on Golden Steviast kallimad!

Golden Stevia on müügil veebipoes SIIN www.goldenstevia.ee/pood

Vaata lisa ka: Facebook Golden Stevia Eesti ,

Liitu Tervislik Magus Elu grupiga SIIN

Twitter Golden Stevia

Instagram @goldenstevia

Golden Stevia annab välja tunnustusmärke, sertifikaate ja auhindu ettevõtetele, kes kasutavad enda toodetes suhkru asemel Golden Steviat. Märka Golden Stevia tunnustusmärki poodides, restoranides, kohvikutes ja pagaritöökodades! Siis võid kindel olla, et sellesse tootesse ei ole lisatud suhkruid.

Näiteks täna kasutavad Golden Stevia kaubamärki Healthy Sweets by Polina, Bi Pa Kuldse krooniga patuvabastus ehk gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvabad tordid ja koogid,

Küsi täiendavat infot emaili teel info@goldenstevia.com

Maias Maiu käest saab osta suhkruvabu küpsiseid, rullbiskviite ja muid maiustusi.

Soovime sulle tervislikku magusat elu!

Sinu Golden Stevia.

Autor:
Annika Urm