Kuidas alustada madalate süsivesikutega toitumist ja mis see on?

Kuidas alustada suhkruvaba toitumist?

Miks loobuda suhkrust?

Miks süüa väheste Süsivesikute toitu?

Annika Urm räägib sulle oma kogemusest ja tema nägemusest ja siit Annika Urmi blogi artiklist leiad vastused neile küsimustele.

Mina alustasin esialgu suhkruvaba toitumisest 2018 a lõpus samm sammult, ca 1-2 aastat jätsin välja lihtsalt suhkru ja asendasin selle Golden Stevia magusainega. Sellega läks natuke pilt paremaks ja diabeetikul näiteks ei tõusnud veresuhkrud nii kiiresti aga saamas see polnud nagu piisav.

Siis hakkasin läbi käima erinevaid jahusid ja teravilju. Küpsetamisel katsetasin kaerjahu, mandlijahu, toortatrajahu, maisijahu, riisijahu. Toitudes proovisime tatratangu,  chia seemneid, kinoa, täistera pastat, kartulit jne. Ehk jätsime välja gluteeni aga endiselt süsivesikute rohke. Ka gluteenivaba süsivesikutega toitumine ei olnud ikkagi piisav, näiteks saada normi kehakaal. Diabeetiku Veresuhkru näitudele oli olukord muidugi palju parem kuid saaks veel paremini.

Siis järgmine etapp oli selline et panin lauale kõik toidu koostisained, ainult just need seemned, pähklid, kiudained, konjaki juure pasta , juurviljad, maitsestamata jogurtid, piimad, vahukoor, munad, mandlijahu jne, MIS OLID PÄRISELT LOW CARB ehk madalate süsivesikutega,  ma valisin tooted selle järgi et oleks alla 10g süsivesikut 100g kohta. Ja just laual olevates ainetest esitasin endale väljakutse, mis neist valmistada saab?

Tänaseks olen välja töötanud juba sadakond retsepti need leiad siit Goldenstevia.ee/retseptid

Kõik olulised madalate süsivesikutega ehk low carb ja keto toitained , küpsetamise koostisosad leiad meie madalate süsivesikute e-poest. Goldenstevia.ee/pood

Samuti Olen avanud Eesti esimese GOLDEN STEVIA KETO PAGARI! Kõiki tooteid saab tellida e-poest ja ise neile järgi tulla Goldenstevia.ee/pood https://goldenstevia.ee/toode-kategooria/pagar/

Tutvusin Keto – Low Carb, High Fat (LCHF) toitumise põhimõtetega, olin teadlik ka Ducan toitumisest ja minu 15 a tagusest kogemusest peale lapsi kus oli vaja kaks korda langetada 12 kg olin just praktiseerinud juurviljade ja proteiini dieeti, loomulikult käisin ka trennis. See toimis suurpäraselt. Jah ma olen alati trenni teinud oma elus, olen olnud ka shapingu ja EMS treener, nii et trenni kogemused on mul olemas.

Seega tegin tuvust Keto elustiiliga, mis mulle selles meeldis oligi see, et kõik toidud on madalate süsivesikutega ja seda saab praktiseerida läbi elu, kuna ma ei pea koguaeg kaalu langetama ja diabeetik peab ka vahetevahel sööma just süsivesikuid, siis selline vahepealne teadlik toitumine on meie pere elustiil. Samuti eeldab range keto toitumine täieliku alkoholi vältimist.

 Kõige nõrgim koht on külas käimise ja igasugust eriürituste ja sündmuste külastamine. Selles inimesed kõige rohkem libastuvad ja löövad käega. 

Mina olen kasutanud ka KETO NAT toidulisandeid just sellistel puhkudel või algselt järjepeale saamisel. Ega elu vajab ka elamist! Samas on madalate süsivesikutega elustiil täiesti tehtav ja seda meie pere ka teeb! KETI NAT toidulisandite info leiad siit EESTI KETO fb lehelt

Meil on pigem vaja 1000 madala süsivesikuga toitujat kui ühte täiuslikku Keto toitujat! Sest inimestel on elustiil, millega peame kohanema ja ei saa eeldada, et kõik kohe täiuslikud on!

Üldiselt selline eluviisini jõudmine võtab mitu aastat aega, sest see pole dieet vaid eluviis! Ka mina ei ole täiuslik, käin nii külas kui restoranides söömas ja alati söön kõik ära mida pakutakse olgu see suhkru, gluteeni või alkoholiga! Aga sind ei määra see mida sa vahest teed või mõnikord juhtub! Sind määrab see mida sa igapäevaselt sööd! Kui sa sööd 5 päeva nädalas madalate süsivesikutega ja üks kord juhtub, et libastud siis selles pole küll midagi! Me kõik oleme ju inimesed! Keto puhul aga see ongi raske kuna ketoosi sa saadki alles 5-dal päeval ja Keto toitumise jälgimiseks pead loobuma palju rohkemast ehk sotsiaalsest elust ja looma oma maailma!

Kuidas alustada madalate süsivesikutega ehk low carb toitumisega, nii et see kestaks?

Soovitus mõelge, mis teile kõige rohkem meeldib ja mida te igapäev sööte! Vastavalt sellele mõelge kuidas neid toite leida ja valmistada madalate süsivesikutega! Ega siis ei pea meeldivast loobuma! Vaid ikka otsima lahendusi! Mina olen loonud terve elu ehk uue toidumaailma just sellest lähtuvalt.

Tänaseks saab seda nimetada juba Golden Stevia Keto pagar toodeteks ja mind Keto pagariks! Ma olen loonud kogu magusa maailma madalate süsivesikutega gluteenivabad ja suhkruvabad tordid, koogid, moosid, küpsised ja magustoidud ja ka kogu leiva- saia maailma, samuti on juba olemas pizza, pasta, hamburger!

Annika Urm on loonud täiesti uue suhkruvaba gluteenivaba low carb ehk madalate süsivesikutega toidumaailma!
Annika Urm on loonud täiesti uue suhkruvaba gluteenivaba low carb ehk madalate süsivesikutega toidu maailma! Mango Mousse Golden Stevia Bakery esimene tort!

Olen tänaseks isegi teinud omad veinid ja jõulu shnapsid, keefiri ja teeseene joogid! Kõikides jookides on timmitud suhkur just madalaks ja maitsed on kuivad ja  mitte magusad!

Mis võiks veel toredam olla kui süüa tervislikult ja ime maitsvalt! See toit annab sinu kehale kõike mida vaja, eluenergia on nii kõrge tasemel just tänu toidule ehk kütusele, mida sa sööd!

Sa oled see mida sööd, millised on sinu mõtted ja milline on sinu keskkond. Toit on sinu kütus!

Kui me jõuame nii kaugele et inimene juba mõtleks mida ta suhu pistab oleks väga suur samm edasi!

Mis on keto seda saad lugeda siit artiklist Mis on Keto?

Kui palju on soovitav süüa süsivesikuid Keto toitumisel?

Kui palju täpselt see 5% süsivesikuid, 75 % rasva ja 20 % proteiini on grammides, leidsin vastuseks, et 25 g süsivesikuid, 189 g rasva ja 86 g proteiini 

Keto toitumise põhimõtte järgi peab päevane kcal summa jääma samaks ehk 1200-1400 kcal aga need põhiliselt tulevad rasvast, et keha ainevahetus ei aeglustuks ja keha hakkaks energiat tootma rasvast ja eriti hea kui kehale kogunenud rasvadepoodest!

Kui süüagi ainult madalate süsivesikutega toitu siis tegelikult pole kalorite lugemine üldse oluline, sest sa saad nagunii kõhu täis heast paremast ja sa ei söögi rohkem.

Keha ei pea ellujäämiseks sööma süsivesikuid, keha toodab ise süsivesikuid nii rasvast kui ka proteiinist!

Ketoonid toodetakse rasvast ja on tervendav kütus sinu kehale ja parandab rakke!

Low Carb ehk madalate süsivesikute toidutegemise alustamise komplekti leiad siit:

Psüllium Husk kiudaine, Mandlijahu 4%, Kuldselinaseemne jahu, chia seemned või chia seemne jahu, Golden Stevia suhkruasendaja, leiva jaoks pruuni linaseemne jahu või kanepiseemne jahu.

Mis on madalate süsivesikute ehk low carb toitumine = dieet?

Madala süsivesikusisaldusega dieedid piiravad süsivesikute tarbimist keskmise dieediga võrreldes. Toidud, milles on palju süsivesikuid (nt suhkur, leib, pasta), on piiratud ja asendatakse toiduga, mis sisaldab rohkem rasva ja valku (nt liha, linnuliha, kala, karbid, munad, juust, pähklid ja seemned). samuti madala süsivesikusisaldusega toidud (nt spinat, lehtkapsas, mangold, kale ja muud kiulised köögiviljad). Allikas: https://en.wikipedia.org/wiki/Low-carbohydrate_diet

Madalate süsivesikutega, LOW CARB VS KETO dieet

Nende dieetide peamine erinevus on süsivesikute tarbimine. Madala süsivesikusisaldusega dieedi korral sööte tavaliselt 50–150 grammi süsivesikuid päevas, kuid keto dieedil piirdub päevane süsivesikute tarbimine alla 40 grammi isegi alla 30 ja 20 grammi.

Siit leiad Golden Stevia retseptiraamtau Low Carb, suhkruvabad, gluteenivabad Retseptid

Miks süüa madalate süsivesikutega?

  • See vähendab isu, Sul ei teki nälga ja sinu energiatase on ühtlane
  • Sa kaotad kaalul loomulikult ja ei pea kaloreid jälgima
  • Sinu naha tervis ja tekstuur paraneb
  • Vältida insuliini resistentsust, mis Vähendada Diabeedi II riski (elustiili haigus)
  • Vähendab südamehaiguste riski
  • Võib alandab vererõhu taset
  • Vähendab siseorganite rasvumist, mis võib põhjustada tõsiseid ainevahetuse haiguseid
  • Suurendab “hea” HDL -kolesterooli tase ja vähendab „ halba“ LDL -kolesterooli tase
  • Madala süsivesikusisaldusega ja keto (LCHF) dieedid on ennast tõestanud kasulik epilepsia raviks lastel ja neid uuritakse nende jaoks mõju teistele aju seisunditele.

Allikas: https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-low-carb-ketogenic-diets#TOC_TITLE_HDR_11

Kui inimesed söövad süsivesikuid sisaldavat toitu, lagundab seedesüsteem seeditavad suhkruks, mis siseneb verre. Kui veresuhkru tase tõuseb, toodab kõhunääre insuliini – hormooni, mis kutsub rakke üles imenduma veresuhkrut energia saamiseks või säilitamiseks.

Täna on 8 aastane laps söönud ära sama palju suhkrut oma elu jooksul kui 80 aastane vanaema!

Tekib Insuliini resistentsus. Keha toodab elu jooksul Insuliini üle ja tekib teise tüübi diabeet. See suurendab südamehaiguste ja muud haiguste riski rasvumisest.

  • Prediabeedi ehk eel diabeedi ja II tüüpi diabeedi parandamise viis on vähendada insuliiniresistentsust ja seda on võimalik saavutada, vähendades süsivesikuid (ja valku, kui teil on kõrge valgusisaldusega dieet). Süsivesikute tarbimise vähendamine vähendab kehas ringleva insuliini hulka ja see vähendab insuliiniresistentsust.

Kui palju süsivesikuid peaksin insuliiniresistentsuse jaoks sööma?

Näiteks ülekaalulisuse ja diabeediga inimestega läbi viidud uuringus põhjustas süsivesikute piiramine 21 grammini päevas 2 nädala jooksul kalorite tarbimise spontaanse vähenemise, veresuhkru taseme languse ja insuliinitundlikkuse suurenemise 75% võrra.

Allikas: https://www.healthline.com/nutrition/diabetes-carbs-per-day#diabetes-basics

Madala süsivesikusisaldusega dieedid, mis sisaldavad tervislikke süsivesikute, rasva ja valkude allikaid, võivad aidata vähendada II tüüpi diabeedi ja südamehaiguste riski. Tegelikult võib peaaegu iga dieet, mis aitab teil kaalust alla võtta, vähemalt ajutiselt parandada veresuhkru ja kolesterooli taset.

Keha  kasutab 2 erinevat ketooni kütust üks mis tuleb toidust ja teine mis tuleb intermet fastingust ehk vahelduvast nälgimisest ehk mitte söömisest.

Mis juhtub teie kehaga, kui sööte vähem süsivesikuid?

Koheselt. Kaloririkaste süsivesikute tarbimise vähendamine vähendab automaatselt igapäevaselt tarbitavaid kaloreid, mis sunnib teie keha põletama energia saamiseks keskosa ümber ladustatud rasva, mitte aga süsivesikutest võetud suhkruid.

Mida süüa madala süsivesikusisaldusega dieedil?

Madala süsivesikusisaldusega toitude hulka kuuluvad:

  • tailiha, näiteks välisfilee, kanarind või sealiha
  • kala
  • munad
  • rohelised lehtköögiviljad
  • lillkapsas ja spargelkapsas
  • pähklid ja seemned, sealhulgas pähklivõi- siit tulevad ka jahud  linaseemne jahu, mandlijahu, kanepijahu, chia seemne jahu
  • õlid, näiteks kookosõli, oliiviõli ja rapsiõli
  • mõned puuviljad, näiteks õunad, mustikad ja maasikad
  • Maitsestamata piimatooted, kuhu pole suhkrut lisatud

Mis toite vältida (või piirata) madala süsivesikusisaldusega dieedil:

Jäta low carb toidust välja:

  • Kõik lisatud suhkrud. Valge, pruun suhkur, agaave siirup, kookose suhkur jne Suhkur on suhkur!
  • Teravilja leivad, saiad
  • Pasta, riis
  • Tärklised juurviljad nagu kartul, mais,
  • Õlu
  • Hommikuhelbed, krõbuskid
  • Mahlad
  • Kõik suhkruga piimatooted

Miks loobuda suhkrust?

Miks lisatud suhkur ei ole hea Sulle?

  1. Suhkur tekitab sõltuvust ja tõstab söögiisu
  2. Suhkru viib välja sinu  kehast vitamiinid ja mineraalid
  3. Suhkru lõhub hambaid
  4. Suhkur ei sisalda ühtegi kasulikku ainet sinu kehale
  5. Tekitab depressiooni ja suuri meeleolu kõikumisi
  6. Tekitav lastes hüperaktiivsust
  7. Põhjustab ärevushäireid, unetust
  8. Võib tekkida keskendumise häireid ja isude kõikumisi

Allikad:https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms#symptoms

LOE LISAKS TEISE UUDISEID

Artikkel: Mida arvavad tarbijad, sealhulgas diabeetikud, Golden Stevia tootest?

Jälgi meid


Youtube video-retseptid 
Golden Stevia

Facebook grupid:
Tervislik Magus Elu
Diabeetiku Toitumine- See on kasulik kõigile!
ja
Stevia retseptid

Instagram
@goldenstevia #goldenstevia

Annika UrmGolden Stevia looja ja 1. Tüübi diabeeti põdeva lapse ema.

VIDEO: Annika Urm räägib oma kogemusest Laps dibeediga! Ta räägib oma pere isiklikest asjadest, tähelepanekutest see on kogum tema elukogemusest. Vastuse leiad muu hulgas nendele küsimustele:

????Kui lapsel on diabeet kuidas edasi?

????Kuidas toituda ja milline võiks olla toidulaud

Madalate Süsivesikutega Suhkruvabad Retseptid Golden Stevia suhkruasendajaga