Selles artiklis leiad vastused küsimustele:
Mis on India teeleht ehk Psüllium Husk kestad ja Psyllium Husk kiudaine pulber?
Kuidas kasutatakse Psüllium Husk kiudainet?
Miks on Psyllium Husk Fiber kasulik?
Kust osta Psüllium Husk kestasid ja pulbrit

Psüllium või ka ispaghula (isbagol) pärineb plantago-nimelisest taimeperekonnast, mis sisaldab üle 200 erineva taimeliigi. Psülliumi kestad ehk kiud (ehk inglise keeles psyllium husk) on Plantago ovata või Plantago psülliumi taime seemnete kestad.

Psüllium Husk ehk India teelehe kestad- Sinu soolestiku tervis!

Psyllium Husk Fiber ehk India teelehe (Plantago ovata) seemnete kestad on heaks kiudainete allikaks, mis toetavad seedekulgla head tervist ja tõhusat toimimist.

Mis on India teeleht ehk Psüllium Husk kestad ja Psyllium Husk kiudaine pulber?

Psüllium Husk Kiudainel on head vett siduvad omadused, aitab kaasa seedimisele, täidab kõhtu ning kasutatakse paljudes populaarsetes dieetides ja gluteenivabades küpsetistes.

Veega kokku puutudes ja seedekulglas liikudes muutuvad india teelehe seemnete kestad geeljaks massiks ning oluliselt paisuvad, mis aitab viia füüsiliselt välja soolestikku kogunenud toidujäägid ja muud toksiinid. Psyllium Huski soovitatakse inimestele, kel on probleeme kõhukinnisuse või -lahtisusega.

Kasutamine: 1 supilusikas (7g) psyllium pulbrit segada poole klaasi (100ml) toasooja veega ning juua koheselt (muidu segu paisub ja tardub). Korrata kaks kuni kolm korda päevas. Soovitav on peale Psyllium Huski kasutamist juua rohkelt vett.

Sobib ka taimetoitlastele, veganitele ning kandiida, pärmi ja laktoosi tundlikkusega inimestele.

Golden Stevia keto toiduainete e-poes on müügil 2 sorti Psülliumi kiudainet:

Psüllum Husk Powder ehk Psyllium Husk pulbriline teelehest tehtud
kiudaine

Psüllum Husk Powder ehk Psyllium Husk pulbriline teelehest tehtud kiudaine – Kasutatakse gluteenivabades, low carb ehk väheste süsivesikutega toitudes, küpsetistes. Suurepärase toitainete sidumisvõimega see on peene pulbriline.
Kasutamine: 1 spl (ca 10g) kasutada erinevates taigna koostistes,
retsepte leiad goldenstevia.ee/retseptid

hästi erinevate küpsetiste , müsli , kotlettide, sõrnikute, pannkoogi kiudaineks.

Psüllium Husk kestad ehk suure kiuline kiudaine- Psylliumi kestad sobivad hästi erinevate küpsetiste , müsli , kotlettide, sõrnikute, pannkoogi kiudaineks.
Kaustamine: 1 spl (7g) võid juua klaasi veega või lisada erinevatesse laktoosivaba, suhkruvaba ja gluteenivabadesse toidtudesse. Hea imamisvõimega ja väga hästi hoiab taigent, küpsetist koos.

Psüllium on tuntud oma väga kõrge kiudainesisalduse poolest ning seda kasutatakse enamasti seedeprobleemide korral, nagu kõhukinnisus ja -lahtisus.
Kuid uuringud on näidanud, et psüllium võib alandada ka kõrget kolesterooli taset ja mõjuda hästi veresuhkrule ning II tüüpi diabeedi korral. Samuti soodustab
südame tervist ja aidab hoida kaalu kontrolli all.

Psülliumi kasutatakse peamiselt toidukiududena nii kõhukinnisuse kui ka kerge kõhulahtisuse sümptomite leevendamiseks ning aeg -ajalt toiduainete paksendajana.

Psülliumi kasutamine toidus kolm nädalat või kauem vähendab sageli kolesteroolisisaldusega inimestel vere kolesteroolitaset, ja võib vähendada II tüüpi diabeediga inimeste vere glükoosisisaldust. Psülliumi kasutamine kuu või kauem võib põhjustada süstoolse vererõhu väikese languse.

Taimed, millest seemneid ekstraheeritakse, taluvad kuiva ja jahedat kliimat ning neid kasvatatakse peamiselt Põhja-Indias.

Golden Stevia keto kokkaraamatust leiad mitmeid suhkurvabu ja kiudainete rikkaid retsepte

Põhitõed suhkrust ja kiudainetest

Geneetiliselt on inimeste maitsemeel erinev ja puhtalt maitse järgi ei osata enamasti hinnata, kas toidule on lisatud suhkrut ja kas selles on palju kiudaineid. Sama tootegrupi toodetel on erinev koostis, seega tasub lugeda pakendiinfot.

Lääne ühiskonna toit on rafineeritud, mis tähendab, et inimestel on kiudainetest puudus. Hinnanguliselt tarbitakse kiudaineid kaks korda vähem kui peaks. Täiskasvanu päevane soovituslik kogus kiudaineid on umbes 25-35 grammi.

Kiudained on vajalikud mitmel põhjusel – need tekitavad täiskõhutunde ja on toiduks soolestikus elavatele  mikroorganismidele, mis mõjutab omakorda kogu meie tervist.

Ettevaatlik peab olema lisatud suhkruga.

Toitumisuuringud kiudainete tarbimisest

Kiudainete teemaga on Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadlased tegelenud juba aastaid. Põhjalikumalt uuritakse inimese soole mikrobioomi  ja seal elava bakterikoosluse seoseid meie toitumise ja tervisega. Eesti Rahvastiku Toitumisuuringu põhjal jääb keskmisel inimesel päevas puudu 10-30 g kiudaineid. Kui täiskasvanu päevane kiudainete vajadus on naistel vähemalt 25 grammi ja meestel 35 grammi, siis tegelikkuses tarbime kiudaineid umbes poole vähem.

Kiudained on vajalikud:

  • Tervisliku kehakaalu hoidmiseks
  • Hea seedimise tagamiseks
  • Kõhukinnisuse ja ärritunud soole korral
  • Põletike ennetamisel
  • Vere kolesteroolitaseme tasakaalustamiseks
  • Glükoosi taseme tõusu aeglustamiseks veres pärast sööki

Golden Stevia Keto Pagari e-poes on saadaval erinevad kiudaineid,millest menüüs kõige enam puudu jääb

  • Kaerast pärinevad beetaglükaanid aitavad alandada kolesterooli (halva LDL) taset veres, vähendada südame ja veresoonkonna haiguste ja tüüp 2 diabeedi riski. Gluteenitalumatuse ja tsöliaakia korral tarbida ettevaatlikult.
  • Pektiin on saadud tsitruseliste ja õunte koortest. Aeglustab toidu liikumist seedetraktis ning vähendab kolesterooli imendumist vereringesse ja aeglustab suhkrute imendumist soolestikus.
  • Resistente tärklis tekitab täiskõhutunde, aitab reguleerida veresuhkru taset, aeglustades suhkru imendumist verre. Parandab insuliini tundlikust, alandab diabeediriski.
  • Inuliin on saadud sigurist ja seda seostatakse “heade” bakterite hulga suurenemisega soolestikus, võib parandada immuunsust.
  • Arabinoksülaanide allikaks on psüllium husk kestad ehk india teeleht ja see aitab aeglustada suhkrute imendumist peale sööki ja parandada insuliini tundlikust tüüp 2 diabeedi korral, toetab immuunsüsteemi ja seedimist rasvarikka toidu korral.

Mis on orgaaniline Psyllium Husk pulber?

Orgaanilise toote peamised omadused Psülliumi kestapulber? Psülliumi seemnekest võib pärast töötlemist ja jahvatamist umbes 50 korda imenduda ja paisuda. Seemnekest sisaldab lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, suhe on umbes 3: 1 ning dieet on tavaline Euroopa ja Ameerika kõrge kiudaine. Nende hulgas peetakse seda kiuliseks toidulisandiks.

See sisaldab üle 90% vees lahustuvaid kiude. Psülliumi kest on tõhus ravimtaim, mida kasutatakse kehakaalu langetamiseks ja soolestiku üldise tervise säilitamiseks.
Psülliumi kesta eelised tulenevad selle käsnjast kiust, mis pole kergesti seeditav ja tekitab tunde täiskõhus, vähendades seega söögiisu. Kiudainerikas psülliumi kest parandab puhastamist ka seedimist süsteemi. Psüllium on suurepärane kiudaineallikas vähese süsivesikute sisaldusega dieedi jaoks, mis on tõhus kaalu kontrollimise programmides.

Mis on Orgaaniline Psylliumi kestapulber?
Psülliumkest, mida nimetatakse ka lihtsalt harilikuks, on India perekonnast pärit, kuid mujal leiduvate taimeperekonna Plantago ovata taimede seemnete osad. Psülliumkestad on hügroskoopsed, võimelised absorbeerima vedelikke, mida kasutatakse peamiselt lahtistina ja hea toidukiudainete allikana ning mida kasutatakse kaubanduslikult lima tootmiseks.

Mis on Psyllium Husk kiudaine Kesta Kasulikkus?

1. Psüllium leevendab kõhukinnisust

Psülliumi kestapulber on lahtistav aine. See toimib, suurendades väljaheite suurust ja aidates leevendada kõhukinnisust (1, 2). Esialgu toimib see seondudes osaliselt seeditud toiduga, mis liigub maost peensoolde. Seejärel aitab see vee imendumist, mis suurendab väljaheite suurust ja niiskust. Lõpptoode on suurem ja hõlpsamini läbitav väljaheide.

2. Psülliumi kiudaine võib aidata kõhulahtisuse raviks

Uuringud näitavad, et orgaaniline psülliumi kestapulber võib leevendada kõhulahtisust (1, 2). See toimib vett imava ainena. See võib suurendada väljaheite paksust ja aeglustada selle läbimist käärsoole kaudu.

Üks vanem uuring näitas, et psülliumi kest vähendas oluliselt kõhulahtisust 30 inimesel, kes said vähi kiiritusravi (8).

3. Psyllim Husk kiduaine võib vähendada veresuhkru taset

Kiudainelisandite võtmine võib aidata kontrollida keha glükeemilist reaktsiooni toidule, näiteks vähendada insuliini ja veresuhkru taseme kõikumist. See kehtib eriti vees lahustuvate kiudude nagu psüllium (4, 10, 11) kohta.

4. See võib suurendada küllastust ja aidata kaalulangust

Kiudained, mis moodustavad viskoosseid ühendeid, sealhulgas psülliumi, võivad aidata kontrollida söögiisu ja aidata kaalulangust (12, 16). Psüllium võib aidata söögiisu kontrollida, aeglustades mao tühjenemist ja vähendades söögiisu. Söögiisu vähenemine ja kalorite tarbimine võivad kaalulangust toetada.

5. See võib vähendada kolesterooli taset

Psülliumi kestapulber seondub rasva ja sapphapetega, aidates kehal neid eritada. Nende kaotatud sapphapete asendamise protsessis kasutab maks kolesterooli, et toota rohkem. Selle tulemusena väheneb vere kolesteroolitase (2).

6. Tundub, et see on südamele kasulik

Igat tüüpi kiud võivad südamele head teha. Ameerika Südameliit (AHA) väidab, et toidukiud võivad parandada kolesterooli ja vähendada südamehaiguste, insuldi, II tüüpi diabeedi ja rasvumise riski. Vees lahustuvad kiud, sealhulgas psüllium, võivad aidata vähendada vere triglütseriide, vererõhku ja südamehaiguste oht (1, 3).

7. Sellel on prebiootiline toime

Prebiootikumid on seedimatud ühendid, mis toidavad soolebaktereid ja aitavad neil kasvada.

Teadlaste arvates on psülliumil prebiootiline toime (25).

Orgaaniline Psyllium Husk pulbri rakendus:

Rakendused: Tervise joogid, jäätis, leib, küpsised, koogid, moosid, kiirnuudlid, hommikusöögihelbed hommikusöögiks jne, et suurendada kiudainete sisaldust või toidu paisumist;

Funktsioonid:

  1. Psyllium Huski pulber on kokkutõmbav, antimürgine, antimikroobne, põletikuvastane, histamiini vastane, samuti lammutav, röga eraldav, stiptiline ja diureetikum.
  2. Psyllium Husk pulber on kasulik putukahammustuste, mürgiste luuderohu löövete, väiksemate haavandite ja keetmise korral.
  3. Psyllium Huski pulbrit kasutatakse köha ja bronhiidi korral tee, tinktuuri või siirupina.
  4. Psyllium Huski pulber on kasulik kõhukinnisuse, ärritunud soole sündroomi, toidulisandi täiendamise ja divertikulaarse haiguse korral.
  5. Erinevate bakterite ja stafülokoki pärssiv toime Psyllium Husk pulbris.
  6. Psyllium Husk pulber neeru tugeva moodustumise vältimiseks

Rakendus:

  1. Kasutamine peamiselt farmaatsiatoodetes, hommikusöögihelvestes, jäätise ja külmutatud kõrbe põhistabilisaatorina, jahvatajana šokolaadides, pagaritoodetes nagu riisikook, keedised jne.
  2. Psülliumi kesta pulbri tööstuslikud rakendused hõlmavad selle kasutamist põhimaterjalina tekstiilmaterjalides ja tablettide valmistamisel. Psülliumi kasutatakse ka farmaatsiatööstuses fikseeriva ainena.
  3. Veresuhkru kontrollväli
  4. Südame tervishoiu tööstus
  5. Rakendatakse kaalukaotuse valdkonnas
  6. Tervis ja igapäevased kemikaalid

Kõik meie kiudained leiad siit!

Meie e-poest leiad järgnevad tooted:

Kiudaine Psüllium Husk Powder on müügil Golden Stevia e-poes.
Kiudaine Psüllim Husk Suur kiud on müügil Golden Stevia e-poes.
Kiudaine Inulin on saadaval Golden Stevia e-poes
Kiudaine Kartulikiudaine Potato fiiber
Kiudaine Kaerakiduaine Oat Fiberˇ

Toortatra kliide kiudaine 
Xanthan gum ehk Ksantaankummi kiudaine

Kartulikiudaine, Psüllium Husk ehk India teelehe kiudaine ja
kaerakiudaine on ideaalne kasutada kotletide, sõrnikute, leiva, kookide,
pannkoogi taigan sees.
Psüllium Husk Suur kiud on ideaalne keha puhastaja ja ka müsli
koostisaine

Psülliumi kestad aitavad seedimist korrastada, parandada soolte
tervist, taastada soolestiku seinu ning vähendada kolesterooli ja
veresuhkru taset.

Psülliumi kestades leiduv lahustuv kiud võib aidata vähendada
kolesterooli. Psyllium võib aidata leevendada nii kõhukinnisust kui ka
kõhulahtisust ning seda kasutatakse ärritatud soole sündroomi,
hemorroidide ja muude sooleprobleemide raviks. Psülliumi on kasutatud
ka diabeediga inimeste veresuhkru taseme reguleerimiseks.

Psülliumi Kestade Toitumisalane teave 100g kohta:
Energiasisaldus: 146 kJ / 35 Kcal
Rasv: 1 g (millest küllastunud rasvad: 0,2 g)
Süsivesikud: 3.6 g (millest suhkrud 0 g)
Kiudained: 82 g
Valk: 2.8 g
Sool: 0.14 g

Golden Stevia on avanud online suhkruvaba e-poe just selleks, et diabeetikud ja keto- low carb, high fat (LCHF) toitujad leiaks ühest kohast madalate süsivesikutega küpsetamisained, koostisosad, kiudained, ohutud paksendajad ja toiduvalmistamise segud.

Golden Stevia Keto Pagar, e-pood – suhkruvaba, gluteenivaba, low carb, keto jahud, pulbrid, kiudained, suhkruasendajad, paksendajad- kõik ühest kohast!

Golden Stevia on toonud teieni kokku erinevad keto sõbralikud, gluteenivabad, low carb jahud, pulbrid, seemned, kiudained küpsetamiseks vajalikud tooted

✅SUHKRUVABA  ✅GLUTEENIVABA✅ LOW CARB✅ KETO

https://goldenstevia.ee/pood

Viimased Golden Stevia Keto Pagari klientide tagasiside

Golden Stevia Keto Bakery – Eesti esimene ja ainuke suhkruvaba gluteenivaba low carb pagar, diabeedi ja keto sõbralik

✅SUHKRUVABA  ✅GLUTEENIVABA✅ LOW CARB✅ KETO

www.goldenstevia.ee/pood