Selle suvel 2021 oli mul võimalus tutvuda suuremal määral Eesti talupidamisega, loomade Pullide, kanade pidamise ja eluga.

Samuti sai palju metsas käidud ja kohtusin ka eesti kuningliku seenega Must torbikseen ( eesti trühvel) ja kroonharikust sai suppi tehtud.

Kuidas teha ise Kollageeni veisest?

Miks kollageen on nii tähtis?

Kuidas praadida pulli mune ja kuidas maitseb pulli aju?

Kuidas teha maitsvat maksapasteeti?

Just seda sa leiad sellest Annika Urmi toidublogist ja veel palju muud huvitavat!

Tänane maailma kord ja covid-19 viirus ja vaktsiinid ja Vaba Eesti loomine on mind viinud kokku paljude samamoodi mõtlevate inimestega. Mul on suurepärane au ja rõõm olnud tutvuda Katrina Blumkvistiga Toompeal meeleavaldusel, kus ta jagas lahkelt hobuse vorst! Oli sel ajal tööl Mati Kalapood M.V.Wool AS. Rääkimata et tema ja ta õde sünnitasid sel aastal kodus lapsed, mis on imeline sündmus aga Eesti riigil on neile raskus anda lastele isikukoode. Katrina isa on Urmas Sepp kes on Eesti üks suurimaid mahe looma pidaja umbes ca 1000 looma, kes kasvavad vabalt karjamaal aastaringselt, söövad muru ja õunu ja on õnnelikud.

Mul tõesti suur au ja rõõm veel suurem näha päris Eesti inimesi, Päris Eesti meelseid ja kes tõesti soovivad Eesti elu edendada. Jäägu poliitika järgmiseks korraks. Räägime Pulli munadest ja ajust ja kollageenist, mida praadisime ja ise keetsime Urmase juures.

Ma Annika Urm olen teinud suhkruvabu retsepte juba ca 3 aastat ja Golden Stevia Suhkruvaba retseptide tegemine on liikunud suunale gluteenivaba, madalate süsivesikutega, low carb, keto toiduvalmistamiseni. See kõik on mind harinud ja suunanud ka puhta toidu ja toiduainete rikka toidu otsingutele. Ja väga tähtis ja oluline, et sa tead kust sinu toitu tuleb ja kuidas seda on kasvatatud. Samuti on oluline ka kuulata oma keha kuidas see reageerib toidule, kuidas sa ennast tunned ja vastavalt sellele ka reageerida ja endale sobivad toidud valida ja vältida toiduaineid, mis sulle ei sobi või haiget teevad.

Kuidas teha Pullimune?

Urmase Mahe pullid on omaette klass ja nende munad või aju on väga eksootilised samas hõrgud hõrgutised! Pullimunad on hõrk delikatess, super hea maitsega meenutab sellist õrna ja delikaatset liha. Eesti tõelise pulli munad on ikka üsna suured (rusika suurused), neid loomi pole kastreeritud (nad pole härjad vaid tõelised pullid).  Kindlasti saab pulli mune teha erinevalt, meie praadisime sibulaga elava tulepeal.

Koostisained:
2 pullimuna
1 suur sibul
Lambarasv
Sool, pipar
Petersell

Kuidas valmistada Pulli mune ehk  Bull Balls:

  1. Kõigepealt pead munade pealt õrna kile pealt ära koorima, lõikad noaga pikkupidi õrna vao sisse ja tõmbad kile ümber muna ära.
  2. Siis lõikad Pullimunad viiludeks
  3. Koorid ja hakid sibula
  4. Paned panni tulele , õli või lambarasva peale ja ajad kuumaks. Meie kasutasime lambarasva, sa võid kasutada millist rasva soovid.
  5. Lisad sibula, praed mõne minuti ja siis lisad Pullimuna viilud, maitsesta soola ja pipraga
  6. Võid peale hakkida peterselli

Serveeri taldrikul või pane leiva peale.

Mulle isiklikult meeldis paljalt see maitsekas hõrk õrn valgurikas liha. Tõeline delikatess, mille eest Michelini retstoranis pead välja käima 400 eur. Kui sa hästi järgi mõtled on see puhas valk ja kasulik sinu kehale.

See millise pildi sa endale peas lood, on sinu pettekujutus ja teinekord jääb sellepärast head asjad tarbimata, sest sinu peaaju ei suuda seda aktsepteerida. Kui võtta asja ilma peas loodud deemoniteta siis on tegu väikese õhukese ja hõrgu kana fileega. Miks ma seda räägin, sest olen korduvalt kuulnud, kuidas keegi oksendas liha välja peale seda kui kuulis mis see on või ei maitse kuna neil on kujutluspilt peas, pulli munadest, eriti levinud meeste seas.

Pulli aju  ehk Bull Brain on üks pehme ollus. Loomulikult polnud ma ennem aju käes hoidnud, seda katsunud või veel vähem söönud. Selle protseduuri juures sai mulle väga hästi selgeks, miks kõva kolju luu on ümber aju , sellepärast et see kaitseb seda õrna sültjast ülitarka funktsioneerivat kehaosa.

Kuidas Teha pulliaju?

Kuidas teha pulli aju

Pull munad, pulli ajud, looma maksa pasteet, flaki looma mao supp, urmas sepp, annika urm, kollageeni keetmine, katrina blumkvist Vaba Eesti talupidamine maaelu

Koostisosad:
Pulliaju
Sool, pipar
rasvaine   

Kuidas teha loomaaju Annika Urm Toidublogi

Pese aju verest puhtaks, jätta likku 10 minutiks külma vette!

  • Puhasta, koori ja haki sibulad
  • Pane pann tulele, pane peale lambarasv ( või mõni muu toidurasv) kuumuta pann kuumaks ja siis lisa aju
  • Sa võid aju lisada tervena ja kahvliga see lihtsalt laiaks litsuda
  • Või võid ka aju noaga lõikuda viiludeks ja siis pannile panna, maitsesta soola ja pipraga
  • Igal juhul on aju pehme ollus, natuke meenutab kanahakkliha aga veel vedelam
  • Praed 5-10 minutit

Mina tegin aju kõrvale Kale kapsa krõpsu grilli peal, tegin kale kapsa rasvaga kokku ja raputasin soolaga üle, lasin küpseda 5 minutit, vahepeal keerasin neid.

Pulli Aju võid  määrida leiva või saia peale ja süüa nagu hõrku võileiba, Meie mekkisime kõrvale minu tehtud Võilille veini Golden Stevia kaubamärgi all!

Miks Keeta ise Kollageeni?

Näiteks kümmekond aastat tagasi osutus väga populaarseks koeensüüm Q10. Sellele järgnes samasuguse menuga hüaluroonhape. Nüüd aga on selle positsiooni haaranud kollageen.

Kollageeni tähtsust on raske alahinnata, sest tegemist on kõige levinuma valguga meie kehas  – see moodustab 30 protsenti kõikidest organismi valkudest. Kokku on kehas üle 16 kollageeniliigi. Kollageen on põhiline ehituskivi, millest moodustatakse luid, nahka, lihaseid, kõõluseid jms. Samas leidub kollageeni ka veresoontes, hammastes ja isegi silma sarvkestas. Sageli öeldakse kollageeni kohta, et see on kui liim, mis hoiab meid sõna otseses mõttes koos.

Miks on oluline kollageeni süüa vananemise vastu?

Keha on võimeline ise kollageeni tootma. Vananedes lihtsalt väheneb organismi võime seda teha. Samas, esimesed vananemise tunnused hakkavad ilmnema juba 25–30-aastaselt. Kollageeni tootmist vähendab ka liigne päevitamine ja solaariumikülastustest saadud ultraviolettkiirgus. Samuti intensiivistab kollageenikadu suitsetamine, sest see vähendab naha niiskustaset ja verevarustust. Kindlasti peaks vältima liigset suhkrutarbimist. Suhkur ja rafineeritud süsivesikud kahjustavad kollageeni struktuuri. Selle tulemusena ei ole nahk nii elastne ja kortsude teke kiireneb.

Kas Kollageeni saab toidust?

Kollageeni saab toidust. Üheks rikkalikumaks kollageeniallikaks on loomade või lindude kontidest keedetud puljong. Puljongi keetmisel eraldub sealne kollageen keeduvette ja ohtralt kollageeni sisaldava puljongi tunneb ära selle järgi, et pärast jahutamist see tarretub. Ka želatiin, mis kujutab endast keedetud loomset kollageeni, sisaldab hulgaliselt aminohappeid, mis on kollageeni tootmiseks kehale vajalikud. See aga eeldaks, et me jooks puljongit umbes sama tihti, kui oleme harjunud kohvi tarbima.

Annika Urm: Peab tunnistama, et mina tarbingi seda nagu kohvi, igal hommikul tassi täie! Ma joon kas isetehtud kollageeni ja kui see on parasjagu otsa saanud siis teen kollageeni želatiinist. Ma tarbin umbes 20 g puhast kollageeni päevas. Kindlasti on see mõjunud hästi minu nahale, luudele, juustule ja  küüntele. Seda leidub Golden Stevia e-poest. Lisaks sööna ma ka palju suppe enda tehtud Kollageeni puljongiga.

  • Vali Details

Kuidas zelatiinist läbi hüdrolüüsi endale kollageeni teha?

Paned želatiini paisuma 20 g, sulatad veevannil ja jahutad ja jood, mina lisan sinna teeseene jooki (peaaegu ilma suhkruta alla 1%) või siis mõnda C-vitamiini rikast marja ebaküdoonia, astelpaju, pohla või jõhvika marju purustatuna ja joon. Hüdrolüüsimise käigus lõhutakse kollageenimolekulid väiksemaks, mis võimaldab neil efektiivselt imenduda. Uuringute andmetel imendub üle 90% suukaudselt manustatud hüdrolüüsitud kollageenist. 

Looma zelatiini leiad Golden Stevia Keto toiduainete e-poest, nüüd oleme ka 500 g pakid pannud müüki, kuna seda lihtsalt kulub palju 20 g päevas 1 inimesele.

Parim Kollageen, loomne kollageen, kollageeni keetmine, looduslik kollageen, millist kollageeni valida?

Kuidas keeta parimat kollageeni looma peast ja sõrgadest?

Parim kollageen saab ise keetes, Kollageeni leidub kõige rohkem looma peas ja sõrgades!

Vaja läheb väga suurt potti

Pulli pead ja sõrgasid, tublisid mehi, kes neid puhastavad, põletavad, saevad, lõikavad

Urmas näiteas meile kõik seda täpselt ette ja andis ja jagas oma teadmisi meile edasi.

Puhastatud Looma pea sõrad tuleb panna külma vette potti ja siis tulele tõsta! Katrina Blumkvist, Urmase tütar kes on üleskasvanud kogu elu selles keskkonnas, rõhutas seda mitmeid kordi, et see on ülioluline! Arusaadav et pott on mega suur ja mõtled vee ennem keema panna aga kindlasti on vaja seda teha külma veega nullist.

Kollageeni keetmine: 

Pull munad, pulli ajud, looma maksa pasteet, flaki looma mao supp, urmas sepp, annika urm, kollageeni keetmine, katrina blumkvist Vaba Eesti talupidamine maaelu

Looma pea ja sõrad

Külma vett

Peotäis soola

Loorberi lehti

Pipart

Väga palju esialgset kollageeni pole mõtet maitsestada seda saad sa hiljem supis või toidutegemisel teha. Aga et luudest rohkem kollageeni välja tuleks võid lisada natuke soola.

Ja tulel Keeb selline kollageeni puljong 8 h, vahepeal lisad tuld ja vett. Meie keetsime Pulli kollageeni ehtsal tulel, mis andis teadagi erilise maitse kollageeni puljongile.

Kuidas kasutada Kollageeni puljongit?

Mina kasutan seda kõigis suppides, tihti lisan kastmetesse, näiteks kui teen kanafilee või hakklihakastet, puljongi kuubikute asemel igal pool, samuti pajaroogades. Kuna  enamus puljongi kuubikud sisaldavad kurikuulsat maitsetugevdaja Naatriumglutamaati, mida märgitakse toidupakendil tähisega E621, mis tekitab sõltuvust, siis oleme nendest loobunud.

Aga miks üldse kollageenile nii palju tähelepanu pöörata?

Üks põhjus on muidugi enneaegse vananemisega võitlemine, kuid tegelikult teeb kollageen veel palju muudki head. Kõrget kollageenitaset kehas seostatakse ka tselluliidi ja venitusarmide vähesusega. Ühtlasi on kollageen üheks ehituskiviks küünte, juuste ja hammaste struktuuris. See aitab hoida küüned tugevana ja soodustab juuste kasvu, pidurdades ka juuste väljalangemist. Kollageenist on abi ka väljakujunenud osteoartriidi ja teiste liigesevalude ja -haiguste puhul. Kuna kollageeni sisaldavad ka siseelundite seinu vooderdavad silelihaskoed, sealhulgas seedetrakt, on kollageenist abi ka „lekkiva soole” sündroomi leevendamisel. 

Kuidas Kollageen paremini imendub?

On ka toiduaineid mille söömine aitab soodustada kollageeni tootmist. Näiteks punast värvi puuviljad ja köögiviljad, c-vitamiini sisaldavad puuviljad, kõrge väävlisisaldusega toiduained nagu, seller, kurk, banaan, sibul, tofu. Samuti ka kuivatatud puuviljad nagu pähklid ja mandlid.

Kollageeni tekkimiseks kehas on vajalik C-vitamiini juuresolek. C-vitamiin aktiveerib kollageeni imendumist ja toimib antioksüdandina. Oluline on ka orgaaniline väävliühend MSM ehk metüülsulfonüülmetaan, mis koos C-vitamiiniga stimuleerib kollageeni, elastiini, side- ja kõhrkoe ning keratiini moodustumist. Kollageeni maksimaalsele omastamisele aitavad kaasa probiootikumid.

Kollageeni ja elastiini tootmist hoogustab hüaluroonhape, mis seob niiskust ja aitab vältida selle aurustumist nahast, transpordib rakkudesse hapnikku ja toitaineid ning kõrvaldab jääkaineid. Hüaluroonhape aitab kaasa rakkude aktiivsele toimimisele ehk ainevahetusele ja sel on nahka noorendav toime. Koensüüm Q10 jt antioksüdandid aitavad kehal võidelda rakke kahjustavate ja vananemist põhjustavate vabade radikaalide vastu.

Golden Stevia e-poes on saadaval inuliini prebiootikum ja ka teeseenjook mis on looduslik probiootikum.

Inuliini kiudainet kasutame mitmete küpsetiste tegemisel. Samuti on Golden Stevia suhkruasendaja 1:10 inuliiniga segatud, et oleks Stevia veel palju kasulikum.

MSM (metüülsulfonüülmetaan) on looduslik vesilahustuv orgaaniline väävliühend, see on toitaine, millel on tõeliselt palju ülesandeid meie kehas.

Väävlirikkad aedviljad on kõik  kapsalised: punane ja valge peakapsas, brokoli, lillkapsas, lehtkapsas, rooskapsas  jt.  Samuti sisaldavad ohtralt väävlit  lauguliste perekonda  kuuluvad  erinevad sibulad, küüslauk, porrulauk, murulauk ja  karulauk.  Palju väävlit on ka redistes, seentes, sparglis ja munades  ning kvaliteetses aloe veras, mille järjekindel tarbimine on  üheks võimaluseks end väävliga varustada.

Väävel on võtmeelemendiks aju tervise tagamisel ja mitokondrite (raku energiajaamade) toitmisel. Samuti on sel mineraalil ülitähtis roll maksa toetaja ja keha mürkidest vabastajana.  Väävli kaasabil  moodustatakse kehas võimas antioksüdant glutatioon, mis aitab võidelda haigusi tekitavate vabade radikaalidega. Väävli defitsiit kehas võib panna  aluse vanusega kaasnevate degeneratiivsete haiguste  (nt  Alzheimer, Parkinson ja ja vähktõbi) vallandumisele.

Väävel säilib toores toidus

Kuigi  väävliühendeid   leidub rohkelt ka piimas ja lihas, tuleb siiski arvestada faktiga, et kuumutamisel  kaob  MSM  kiirelt. Seega võib hea väävliallikana soovitada küll värskeid orgaanilisi mune ja pastöriseerimata  toorpiima,  kuid mitte kuumtöötlemise läbinud liha. Põhiliselt küpsetatud toitu eelistavate inimeste toidusedelis jääb tervendavat väävlit seega arvatavasti vajaka ja see on veel üks põhjus panustada värsketele salatitele ja toortoidule.

Kus leidub loomset kollageeni?

Näiteks liha, kana, veis, hirv jne. Samuti ka rupskid. Looma luudest keedetud puljongis on kollageeni sisaldus väga suur, kui keeta puljongit vanarahva õpetuste järgi.

Kas mereline kollageen on parem kui loomne?

Teine hea kollageeni allikas on kala. Nende puhul on kollageeni elemendid väiksemad ning tarbides kollageeni tooteid, mis on tehtud kalast imendub see toimeaime paremini. Samuti on väga hea ka kala peast ja luudest keedetud puljong.

Kuidas teha Maksa pasteeti?

Looma sees leiduba palju maitsvaid asju, ja räägime siin ka maksa pasteedist

Kohandasin Katrina retsepti suhkruvabaks ja ilmselgelt väga maitsev

Low Carb Maksapasteedi koostisained:

Pull munad, pulli ajud, looma maksa pasteet, flaki looma mao supp, urmas sepp, annika urm, kollageeni keetmine, katrina blumkvist Vaba Eesti talupidamine maaelu

Loomamaks 3kg

Värske ônumahl 1l ( võid ka ärajätta) asendada kollageeni puljongiga

progand

sibul

loomarasv

Loomaliha 1kg

sool pipar

3 võid

Kuidas valmistada kodust maksapasteeti?

  • Lõik loomamaks, loomarasv ja loomaliha tk ja pane potti keema, kas õunamahla, vee või kollageeni puljongiga
  • kärsata sibula rôngad ahjuplaadil on suitsusem maitse pasteedil
  • Lisa sool pipar ja keeda 2h
  • Jahuta lisa võid, 1 väike pudel konjakit, 1 spl Golden Stevia magusainet
  • jahutada ja mikserdad vôi aja läbi hakkliha masina
  • Säilib mõned nädalad külmkapis ja pikemalt säilita sügavkülmas

Mis on flaki ehk looma mao supp?

Katrina Blumkvist näitas oma tõelisi meistriteost looma maost tehtud supiga, tundub, et tänapäeval ei osatagi selliseid asju enam teha. Seda enam on oluline põlvest põlve edasi anda vanarahva tarkusi ja neid õpetada uutele põlvkondadele

Kuidas valmistada flaki’t ehk looma mao supp

Võtad mao küljes meelepärased tükid, looma magu on puhtaks pestuna valge nakidega vaip või käterätik. Magu koosneb kodadest. Loputa külmaveega ja lõika ribadeks. Keedad ribasid 1 h , üks kord. Ennem kui alustad supi tegemist.

Looma mao supi ehk Flaki supi koostisosad: 

Annika Urm Toidublogi: Kuidas teha looma maost flacki suppi?

Pull munad, pulli ajud, looma maksa pasteet, flaki looma mao supp, urmas sepp, annika urm, kollageeni keetmine, katrina blumkvist Vaba Eesti talupidamine maaelu

Tomat, sibul, porgand, küüslauk, chilli

Ôli, sool, pipar, stevia

Loorber

1 purk õlut

sisikonna tükid

1 l tomatimahla

Kuidas teha Flaki suppi?

  • Sa oled juba looma mao ribad ära keetnud 1 h .
  • Hakid tomat, sibul, porgand, küüslauk, chilli
  • Praed ja hautad sibul küüslauk, porgand, tomat , chilli kõik suures potis,
  • Lisa 1 purk õluy ja hauta kuni pehme ca 1 h’
  • Tükelda looma mao ribad tükkideks.
  • Lisa keedetud ja tükeldatud maoseina tükid tomati porgandi hautisele ja lisad tomatimahla ja keedad kuni kõik on pehmed veel ca 1 h.

Nii sai tehtud valmis ka flaki ehk loomamao supp!

Panin siia kõik kirja tarkused mida pererahva käest kuuldsin ja annan teile edasi.

Pakri saare reisist,  Musta pässiku leidmisest, baburishki moosist , must torbik seenest räägime juba järgmises  Annika Urmi toidu Blogis. Järgmises Blogis Põikame sisse Pakri saarele!

Vaata kogu Galeriid siit: