Eesti Veterinaaramet ja Terviseamet ei ole teinud oma tööd hästi ja meie poeletid on täis mürgiseid toitaineid ja puuduliku tooteinfoga tooteid. Samas, ei saa ilma VET Ameti ja Terviseameti loata midagi EU riikidesse importida või kohalikud tootjad müüa. Paljud kaupmehed ja tootjad kannatavad VET Ameti ebaprofessionaalsuse ja otsuste pärast.

Selle kohta leiate täiendavat infot siit: 
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/ametkondadel-on-ukskoik-eestis-ei-vastuta-nailiselt-keegi-murgiste-toiduainete-moju-eest?

Probleem ei ole ainult imporditud mürgistes puu-, aed- ja juurviljades, vaid kogu maailm on silma kinni pigistanud rafineeritud suhkru mõjust inimesele. Suhkrut ei ole keelustanud keegi. Küsimus on, et miks?

Inimesi on hoitud teadmatuses ja on massimeedia valeuudiste mõju all. Kui rääkida suhkrust ja magusainetest, siis siin on jälle massimeedia ja suurkorporatsioonide poolt tehtud väga suur töö hoidmaks inimesi tõest eemale. Massimeedial on suur jõud ja kui valesid piisavalt korrutada “muutuvad” need üldsuse survel tõeks. 

Kellel vähegi on tahtmist ja aega uurida tõde suhkru, erütritooli, aspartaami, xylitooli ja teiste magusainete kohta, siis jõuate arusaamiseni, et rafineeritud suhkur on eluohtlik mürk ja suhkrul on samasugune toime inimesele nagu on kokaiinil ja alkoholil. Suhkur toodab vähirakke ja on peamine toit vähirakkudele. Suhkur on väga paljude krooniliste ja ravimatute haiguste tekitaja. Kui kokaiin on keelatud, siis tuleks ka suhkur keelustada.

Erütritoolist räägitakse massiliselt kui naturaalsest ja tervislikust magusainest. Tegelikult ei ole erütritool valgel kranuleeritud või pulbrilisel kujul naturaalne ega tervislik juba sellepärast, et erütritooli tootmise protsess on keemiline. Protsess hakkab kääritamisprotsessiga ja lõpptoodangu saamiseks segatakse mitmete keemiliste ainetega. Erütritooli pideval ja rohkel tarbimisel tekivad inimesel peensoolestikus põletikulised protsessid, gaasid, kõhuvalud, seenhaigused, nõgestõvi ja pideval tarbimisel on tervisele väga kahjulik.

Xylitool ja Aspartaam on tervisele väga kahjulikud ja nende tarbimisest soovitatakse üldse hoiduda.

Steevia (Stevia) on Eurooplase jaoks uus magusaine aga muu maailm kasutab juba seda 5000 aastat. Steevia naturaalne ekstrakt pressituna Stevia lehtedest on stevioolglükosiidide tootmise tooraineks. Stevioolglükosiide saadakse ekstraheerimise teel, mille tulemusel saadakse 300-400 korda suhkrust magusam valge pulber. Kuna see aine on nii magus ja paljalt seda tarbida ei saa, siis stevioolglükosiide segatakse erinevate mahuainetega, et tavatarbija ja väiketööstused saaksid seda kasutada. Nendeks mahuaineteks on erütritool, xylitool, aspartaam, suhkur, inuliin, maltodextriin. Kõigil nendel mahuainetel on head ja halvad omadused. Kui võrrelda mahuaineid omavahel ja vaadata nende mõju inimese tervisele pideval tarbimisel, siis kõige ohutumad on inuliin ja maltodextriin. Sellepärast ka maltodekstriini kasutatakse väga palju toiduainete tööstustes.

Väga oluline on see, et Steeviaga magusained on maitseained, mitte eraldi toit ja neid magusaineid kasutatakse üksikute grammidena toitude valmistamisel ja maitsestamisel suhkru asemel.

Turul olevad erütritooliga Steevia magusained ei ole nii magusad, kui on Golden Stevia magusaine maltodextriiniga. Erütritooliga Stevia magusainete suhe suhkruga on 1:1 ehk sa tarbid koguseliselt sama palju magusainet nagu suhkrut. Erütritooli tarbimisel iga päev rohkem kui 10g, on juba tervisele kahjulik ja ohtlik!

Euroopa ja USA reeglite kohta saate lugeda siit:

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out175_en.pdf
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=101.9

Näiteks Golden Stevia magusaine maltodextriini ja stevioolglükosiididega suhe suhkruga on 1:12 ja tuleb kasutada ainult 1g, sest see on väga magus ja see 1g on võrdne 3 teelusikatäie valge suhkruga. Golden Stevia 1g sisaldab kõigest 3,8kcal aga 3tl suhkrut sisaldab 46,8kcal, Vahe on ka kcal, sest Golden Stevia kcal tuleb maltodextriinist, mis ei ole suhkur ja ei ole ohtlik tervisele.

Soovitame lugeda hoolega Stevia magusainete pakenditel olevat infot. Eestis pöörake tähelepanu eesti keelsele infole. Lisainfo saamiseks soovitame lugeda ka turustaja kodulehel olevat infot.

Käesoleva artikli ilmumise ajaks, 19. juuni 2019, ei ole Golden Stevia OÜ saanud oma mitmetele ja korduvatele päringutele vastuseid ei VET Ametilt ega ka Eestis teiste Stevia magusianete turundajatelt selle kohta, et miks ei ole Stevia magusainete pakenditel toote info EU Määruste pärane ja miks ei ole VET Ametil ja turustajatel esitada teiste tootjate toodete kohta EU Määrustele vastavaid toote analüüse EU laboratooriumitest. Päringuid oleme teinud rohkem kui kuu aega tagasi ja korduvalt.

Golden Stevia magusianel, on olemas EU Määrustele vastavad ja EU laboratooriumites tehtud analüüsid.

Näiteks turul olevad Erütritooliga(Hiinas toodetud) Stevia magusainetel puudub erütritooli koostis. Täna me ei tea, kui palju see erütritool sisaldab keemilisi ühendeid, mida näiteks Umami müüb. Samuti puudub enamusel E960 tähis.

FDA soovitab erütritooli mitte üle 13g päevas tarbida. Samas FDA soovitab rangelt rafineeritud suhkrut mitte üle 25g päevas tarbida. Kui aga erütritooliga magusaineid, näiteks Umami, kus erütritool on 99,8% ja suhe suhkruga 1:1, kasutatakse toitude tegemisel, on teie tervisele juba väga suur oht. Te sööte ühe tordiviilu või koogitükiga rohekm kui 13g erütritooli sisse.

Loodame, et Eesti Maaeluministri poolt korraldav audit VET Ametis muudab Eesti toidulaua tervislikumaks ja ausamaks.

Lugege lisainfot:

Mis on maltodextriin?

Kuidas kasutada Golden Steviat? Ainult 0.5 grammi paned seda tee sisse!

Autor:
Veiko Huuse