fbpx

Kuidas valmistada Keto, Low Carb Mandlijahust suhkruvaba muretainast?

Köök: Euroopa | Tüüp: Koogid-küpsetised

Autor: Annika Urm | 24.07.2020 | Golden Stevia

Keto, Low Carb, Madalate süsivesikutega, suhrkuvaba Mandlijahust muretaigen on tervislik valik nii diabeetikule kui keto dieedi sõbrale.

Meie pere huvitavad väheste süsivesikute ja suhkruvabad magustoidud, mida saab nautida patuvaba magustoiduna. Meeldetuletuseks Mandlijahu on küll tervislik aga siiski Mandlijahu muretaigen sisaldab väga palju kaloreid ja häid rasvu aga vähe süsiveisikuid. Mandlijahu on ideaal keto (Low Carb, High Fat) sõbralikuks toitumiseks. Mandlijahu on gluteenivaba. Muretainas ehk liivatainas on suure rasvaine- ja jahu sisaldusega ning vähese vedelikuga tainas. Vähese vedeliku sisalduse tõttu on see tainas mureda struktuuriga. Valmistatud tooted on seega samuti muredad ja kergelt rabedad.

Soovi korral võid asendada Mandlijahu ka osaliselt kiudainete pulbriliste segudega. Mina kasutan suhkruvabades keto tortides, kookides ja küpsetistes erinevaid kiduaineid Kaera Kiudaine, Psüllium Husk Powder, Inulin, Kartuli Kiudaine, Psülliumi kiudaine, Xanthan Gumi, Toortarta kiduainet.
Muretainas tähendab klassikaliselt jahu ja või segu, kuhu vajadusel imevähe vedelikku lisatakse. Madalate süsivesikutega keto Mandlijahust muretaigen saab teha nii eriti mureda ja eksklusiivsed (ilma munata) kui ka tavalise kõva koogi või korvikese põhja.

Muretaignast valmistatakse kooke, küpsiseid, plaadikookide aluseid, pirukaid, tordipõhju, korvikesi ehk tartelette suupistete tarvis. Golden Stevia köögis on kõik toidud, koogid ja magustoidud tehtud ilma suhkrut
lisamata, suhrkuvabad, gluteenivabad, low carb, keto ja diabeedi sõbralikud. Kasutame suhkru asemel Golden Stevia suhkruasendajat mis asendab suhkrut, kookos suhkrut, palmi suhkrut , erütritooli ja teisi suhkruasendajaid 1:12. Ehk retsepti valmistamisel tuleb suhkru kogust vähendada 10-12x . 10-ga on lihtsam kergem arvutada ja siis maitsejärgi teed magustoidu.

Näiteks klassikalises muretaigna retseptis on kasutatud 100 g suhkrut siis Golden Steviat kulub ainult 8-10 grammi ehk 1 spl (8g).

Mis vahet on muretaignal ja liivataignal?

Peamiselt see, et muretainas sisaldab vähem suhkrut ja rasvainet. Kuna Golden Steviat kulub suhkru asemel veelgi vähem tuleb seda asendada seda teiste toiduainetega näiteks lisada rohkem jahu või vastavalt retseptile (nt hapukoor, kohupiim, porgand jne). Kõik lisatud kuivained segatakse eelnevalt jahuga, sõltumata mis jahuga tegemist on. Vedeliku lisamine muudab tooted, mida valmistate pealt krõbedaks ja seest pehmemaks. Kohevuse andmiseks tuleb lisada küpsetuspulbrit. Kui kasutate soodat, siis tuleks sellele lisada veidi sidrunhapet või tilk õuna äädikat.

Üldjuhul on klassikaline muretaigen mõeldud soolaseks. Liivatainas on seevastu peamiselt magus. Magusaid taignaid maitsestatakse nt. sidrunikoore, kaneeli, kakao, või vaniljega. Soolase taigna hulka kõlbab hästi lisada juustu, paprikapulbrit, köömneid jne.

Muretaigna valmistamise meetodid:

Valmistamine hakkimise meetodiga:

1. Sõelu mandlijahu (kaerakkiudaine ja/ või Psüllium Husk powder segaminie) lauale hunnikusse (või sügavasse kumera põhjaga kaussi), tee sisse süvend.

2. Lisa Golden Stevia magusaine, sool ja/või sooda ja tükeldatud külm (kõva) rasvaine.

3. Haki ained noaga läbi.

4. Lisa retseptis ettenähtud muna või vedelik, maitseained jm.

5. Sega tainas kiiresti ühtlaseks (väldi üleliigset sõtkumist).

NB! Hea muretainas on plastiline ja tükkideta.

6. Kata tainas toidukilega (et see külmikus ei kuivaks).

7. Aseta pooleks kuni üheks tunniks külma – et tainas tugevneks.

8. Rulli seisnud tainas umbes 5 mm paksuseks, või vajuta näppudega koogivormi

Kõige paremini valmivad sellest magusad pirukad või mahlaka täidisega koogid.

Valmistamine vahustamise meetodiga:

Käsitsi vahustamine

1. Vahusta toasoe rasvaine

2. Lisa muna või munarebud, vedelik, maitseained

3. Lisa segatud kuivained mandlijahu koos kergitusaine ja Golden Steviaga.

4. Sega kiiresti taignaks.

5. Kasuta kohe küpsiste, plaadi- või vormi kookide valmistamiseks.

NB! Kuna tainas on pehmem, siis määri see plaadile või lahtikäiva vormi põhjale ühtlase kihina. Küpsiste valmistamisel suru tainas läbi küpsisepressi. Kui soovid tainast rullida, hoia seda mõni tund kaetuna külmikus.

Masinaga vahustamine

1. Pane masinasse toasoojad toorained va rasvaine.

2. Sega taina lõikuriga kiiresti ühtlaseks, kaua segada ei tohi, muidu hakkab tainas rullimisel venima.

3. Suru käsitsi kokku.

4. Aseta kaetult mõneks ajaks külma.

5. Rulli seisnud tainas ja vormi tooted.

Pâte sucrée – magus muretainas (liivataigen)

Koostisosad:
230 g mandlijahu
20 g  Psüllium Husk Powderit
8 g = 1 spl Golden Stevia suhkruasendaja
½ spl küpsetuspulber / sooda
pisut soola, (soolase taigna puhul)
1 suur muna (tugevam ja serveerimis kindlam)
150 g võid
1 spl külma vett või apelsiniõie vett

Kõige paremini valmivad sellest magusad tartaletid, barguette´id, koogid, pirukad.

Pâte sablée – Sarnase tehnoloogia järgi valmistatud Prantsuse muretainas:

 

 

Lastakse külmikus olla 1 tund

Soolaste pirukate jaoks lisa Golden Steviat pool teelusikat ehk 1g.

Kui taigen on liiga vedel, võid lisada mandlijahu.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Golden Stevia suhkruasendaja 1:12, 0.5kg

    37.00
    Lisa korvi Details
Koostisosad:
250 g mandlijahu (võid asendada 60g kaerakiudainega Psüllium Husk Powderiga)
10 g = 1spl Golden Stevia tuhksuhru tekstuuriga magusainet
½ spl küpsetuspulber / sooda – lisa tilk õunaäädikat või sidrunhapet
½ spl küpsetuspulber / sooda
pisut soola, (soolase taigna puhul)
140 g võid
1 muna
mõni tilk vanilje essentsi või sidrunikoort (võib lisada 30 g jahvatatud mandleid)

Kõige paremini valmivad sellest magusad koogid ja tart´id.

Lase külmikus seista vähemalt 2 tundi.

Rulli muretainast jahedalt. Mandlijahuga rullimisel ei muutu tainas tuimaks, kuna sisaldab piisavalt rasvainet. Muretaigna toodete küpsetamisel ära panni rasvainega määri vaid kata küpsetuspaberi või silikoon matiga.

Väiksed tooted – korvikesed – küpseta + 180°C juures algul 5 min kahe vormi vahel

ja siis vormide eemaldamise järel veel 5 min. Algul kahe vormi vahel küpsetamine tagab toote õige kuju.

Tordipõhjade küpsetamisel pane ebaühtluse tekkimise vältimiseks enne küpsetamist torgi kahvliga tihedalt augud põhjast läbi.

Jahuta muretaigna tooted enne plaadilt eemaldamist. Ainult puuviljatäidisega valmistatavate toodete puhul määri täidis soojale põhjale, siis liituvad kaks kihti omavahel paremini.

Õnnestunud muretaigna küpsetised on läbinisti kollakas pruuni värvi, kergesti murduvad ja muredad.

 

 

Golden Stevia suhkruasendaja on hea maitsega, madala kalorsusega ja tervislik.

Asendab suhkrut 1:12.

Kui sul on vaja 120 g suhkrut siis lisada ainult 10 grammi Golden Steviat.

1 spl Golden Stevia= 8 grammi.

1 tl Golden Stevia = 2 grammi

1 grammi Golden Stevia sisaldab 3,8 kcal ja 0,5 grammi süsivesikuid

Mandlijahu muretaigen suhkruvaba golden stevia keto diabeet

Share This Story, Choose Your Platform!

Leave A Comment

Title

Go to Top