• Mis on Monk Fruit Suhkruasendaja?
  • Miks on Monk Fruit hea?
  • Kuidas kasutada Monk Fruit Suhkruasendajat
  • Miks on Monk Fruit kasulik?
  • Kumb on parem Monk Fruit vs Stevia?
  • Kust leida Monk Fruit retseptid
  • Kust osta Monk Frutit suhkruasendajat?
  • Mida sisaldab Monk Fruit?
  • Mis on Suhkrualkoholid (polüoolid)?

Monk Fruit on suurepärane valik,kui soovid tõesti midagi magusat. Magusaine, puuviljaekstrakt, orgaaniline mungavili, Golden Stevia – magusa mungapuu (roheline, ümar melon) puhas ekstrakt, mis kasvab Lõuna-Hiina mägedes.

Aina rohkem inimesi loobuvad  igapäev suhkrust ja otsivad erinevaid alternatiivseid magusaineid, suhkruasendajaid, et teha maitsvaid magustoite lisada oma kohvi või  tee sisse.

Monk Fruit ehk munga vili ehk LUO HAN GUO ja Stevia suhkruasendajad on ühed populaarsemad. Golden Stevia toob teieni erinevaid tervislikke suhkruasendaja võimalusi ja õpetab kuidas kasutada suhkruasendajaid. Oleme välja töötanud Monk Fruit ja Stevia suhkruasendajad, mis on 10-12 x magusamad kui suhkur ja sa kasutad neid hästi vähe, ühe portsjoni kohta 1 gramm. See teeb neist maitseaine, mitte täiteaine.

Mis on monk fruit mungavili Luo Han Guo puuvilja ekstrakt suhkruasendaja suhkruvaba golden stevia
Monk Fruit on suurepärane valik,kui soovid tõesti midagi magusat. Magusaine, puuviljaekstrakt, orgaaniline mungavili, Golden Stevia – magusa mungapuu (roheline, ümar melon) puhas ekstrakt, mis kasvab Lõuna-Hiina mägedes.

Vaata lähemalt Golden Stevia suhkruasendajaid e-poest, leiad igale maitsele:

Monk Fruit ja Stevia on olnud maailmas kasutusel juba sajandeid.

Mis on  Monk Fruit suhkruasendaja ehk Munga Puuvili ehk Luo Han Guo?

Monk Fruit (munga puuvilja) magusaine on looduslik nullkalori magusaine. Selles on palju ainulaadseid antioksüdante, mida nimetatakse mogrosiidideks, mis muudavad selle 100–250 korda magusamaks kui tavaline suhkur.

  • Sobib diabeetikutele
  • Ei tõsta veresuhkrut
  • Hea maitsega
  • Lihtne kasutada
  • Tervislik
  • Ei mingeid lisaaineid
  • 0 süsivesikuid, 0 kcal, 0 GI
  • Tavalise suhkru konsistents

Siraitia grosvenorii, tuntud ka kui mungapuu või luo han guo, on kõrvitsate sugukonda kõrvitsaliste sugukonda kuuluv mitmeaastane viinapuu. Ta on pärit Lõuna-Hiinast. Taime kasvatatakse selle puuviljaekstrakti, mida nimetatakse mogrosiidideks, pärast, mis tekitab sahharoosist 250 korda tugevama magusaisu.

Monk Fruitist saadud magusaine ekstraheeritakse mungaviljadest.

Mis on Monk Fruit suhkruasendaja ehk Munga Puuvili ehk Luo Han Guo?
Mis on Monk Fruit suhkruasendaja ehk Munga Puuvili ehk Luo Han Guo?

Mungavilju tuntakse ka kui Luo Han Guo või “Buddha puu”. See on väike ümar vili, mida kasvatatakse Kagu-Aasias.

Seda puuvilja on traditsioonilises hiina meditsiinis kasutatud sajandeid, kuid toidu- ja ravimiamet (FDA) kiitis selle magusainena heaks alles 2010. aastal.

Magusaine saadakse puuvilja seemnete ja koore eemaldamisel ning selle purustamisel, et koguda mahl, mis seejärel kuivatatakse kontsentreeritud pulbriks.

Mungapuuvili sisaldab looduslikke suhkruid, peamiselt fruktoosi ja glükoosi.

Mungapuuviljade magusaineid on mitmel kujul: vedel ekstrakt, pulber ja graanulid (nagu roosuhkur).

Mungapuuvili sisaldab tehniliselt väga väikeses koguses kaloreid ja süsivesikuid, nagu ka teised puu- ja köögiviljad. Siiski ei tarbita seda tavaliselt värskena (kuna viljad hakkavad pärast koristamist kiiresti mädanema) ja kuivatamisel lagunevad selle suhkrud.

Värskelt süües on mungapuuviljades umbes 25–38 protsenti süsivesikuid ja veidi C-vitamiini.

Selle lühikese säilivusaja tõttu pärast koristamist on ainus viis värskete mungaviljade nautimiseks külastada Aasia piirkondi. Seetõttu kuivatatakse ja töödeldakse seda sageli.

Pärast kuivatamist peetakse fruktoosi, glükoosi ja muude komponentide jääke tähtsusetuks, seega loetakse see tavaliselt nullkalori toiduks.

Kuidas Monk Fruit maitseb ja miks see nii magus on?

Paljud Monk Fruit magusainete kasutajad ütlevad, et maitse on meeldiv ja erinevalt mõnest teisest suhkruasendajast on mõrkjat järelmaitset vähe või üldse mitte.

See ei ole magus looduslike suhkrute tõttu nagu enamik puuvilju. See sisaldab võimsaid antioksüdante, mida nimetatakse mogrosiidideks, mida organism metaboliseerib teisiti kui looduslikke suhkruid.

Seetõttu ei sisalda need puuviljad vaatamata nende väga magusale maitsele praktiliselt kaloreid ega mõjuta veresuhkrut.

Mogrosiidid pakuvad erinevat magususe taset – tüüp, mida nimetatakse mogrosiidiks-V, on kõrgeim ja ka see, mis on tervisele kõige kasulikum. Mõned mungaviljadest valmistatud tooted võivad olla intensiivselt magusad, kuid neid saab kärpida ja kasutada mõõdukalt.

Miks Monk Fruit on kasulik?

1. Ohutu diabeedi jaoks- Ei Tõsta veresuhkrut- hoiab veresuhkru kõikumise kontrolli all.

Monk Fruit ehk Mungapuuvili saab magususe looduslikest ühenditest, mida nimetatakse mogrosiidideks. See on üldiselt ohutu diabeetikutele, kuna see ei tõsta veresuhkrut. Sellegipoolest võivad mungapuuviljadega magustatud toidud ja joogid (aga ka mõned munkviljade magusainete segud) sisaldada lisatud suhkruid ja muid koostisaineid, mis suurendavad süsivesikute ja kalorite arvu või mõjutavad insuliinitundlikkust. Olge ettevaatlikud, kõik Monk Fruit’i mungapuuviljatooted ei ole süsivesikute- ja suhkruvabad.

2. Aitab kaalu langetada

Monk Fruit ehk munga vili e LUP HAN GUO ei sisalda kaloreid, süsivesikuid ega rasva, võivad inimesed, kes soovivad kaalust alla võtta, leida, et mungapuuvili on kasulik toidulisand.

Saate säästa palju kaloreid ja süsivesikuid, kui asendate kogu päeva jooksul lauasuhkruga lihtsalt mungapuuviljade magusaine. Jällegi veenduge, et tarbiksite mungapuuviljatooteid, mis ei sisalda lisatud suhkruid. Ja säästke erilisteks puhkudeks mungapuuviljadest valmistatud maiuspalad, sest paljud sisaldavad endiselt dieeti rikkuvaid koostisosi, nagu šokolaad või või.

Suhkrut kasutav inimene võib oma kaloritarbimist vähendada, asendades seal, kus nad tavaliselt suhkrut kasutaksid, mungapuuviljade magusainetega. Näiteks hommikukohvi sisse või lisada magustoitudesse suhkruasemel. Inimesed saavad valmistada ka madala kalorsusega maiustusi ja magustoite, kasutades Monk Fruit magusaineid.

3. Põletikuvastased omadused

2011. aasta uuringu kohaselt on mungapuuvilju TCM-is kasutatud sajandeid kuumade jookide valmistamiseks, mis leevendavad kurguvalu ja vähendavad röga. Monk Fruitide Puuviljade mogrosiidid on väidetavalt põletikuvastased ja võivad aidata ennetada vähki ja hoida veresuhkru taset stabiilsena.

Muud potentsiaalsed tervisega seotud eelised

Spetsiifiline mogrosiidi tüüp, mida nimetatakse mogrosiidiks V, on mungapuuviljade magusaine põhikomponent. See moodustab rohkem kui 30% tootest ja vastutab selle magususe eest.  Uuringud näitavad, et mogrosiididel on antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused. Nendel põhjustel võivad need pakkuda tervisele kasu.

Põletikuvastased omadused

Monk Fruit sisalduvatel mogrosiididel on antioksüdantsed omadused, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide põhjustatud kahjustuste eest. Kahjustused on peamine põletikuallikas, mis tähendab, et mungaviljadel on ka põletikuvastased omadused.

Kuigi põletik on keha loomulik viis ennast ravida, on krooniline põletik seotud paljude terviseprobleemidega. Nende hulka kuuluvad südamehaigused, vähk, artriit, diabeet ja seedehäired, nagu Crohni tõbi ja haavandiline koliit.

Antioksüdantne toime – Mogrosiidi ekstraktidel on antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused, kuna need inhibeerivad teatud kahjulikke molekule ja aitavad ära hoida teie DNA kahjustamist (5. Usaldusväärne allikas).

Sellegipoolest ei ole inimuuringud neid eeliseid kinnitanud (6).

Katsetamisel olevad Monk Fruiti omadused:

Vähivastased omadused

Loomade ja katseklaaside uuringud näitavad, et mungapuu ekstrakt pärsib vähirakkude kasvu. Sellegipoolest on mehhanismid ebaselged veel.

Ühes uuringus leiti, et mogrosiidid pärsisid leukeemiarakkude kasvu. Veel üks märkimisväärne võimas pärssiv toime nahakasvajatele hiirtel.

Diabeedivastased omadused

Kuna mungapuuviljade magusaine ei sisalda kaloreid ega süsivesikuid, ei tõsta see veresuhkru taset. Seetõttu võib see olla hea valik diabeediga inimestele.

Diabeediga hiirtel tehtud uuringud näitavad, et mungapuuviljade ekstrakt võib isegi vähendada veresuhkru taset. Hiirtel, kellele manustati ekstrakti, kogesid madalamat oksüdatiivset stressi ja veresuhkru taset, aga ka HDL (hea) kolesterooli tõusu.

Mõned neist eelistest on seletatavad mogrosiidide võimega stimuleerida insuliini sekretsiooni insuliinirakkudes.

Kuna aga seda ekstrakti segatakse sageli teiste magusainetega, tuleks enne ostu sooritamist hoolikalt uurida toote etikette.

Kõik need väited vajavad hetkel rohkem uuringuid

Kuigi Monk Fruitides mungaviljadest saadud mogrosiidi ekstraktidel võib olla tervisele kasulik mõju, on vaja rohkem uuringuid.

Praeguseks on uuringutes kasutatud suuri mungapuuviljaekstrakti annuseid, mis on palju kontsentreeritumad kui magusaine puhul.

Ei ole selge, millist annust te vajate, et kogeda mõnda neist tervisega seotud eelistest.

Kuidas kasutada Monk Fruit suhrkuasendajat?

Monk Fruit’i ehk Mungaviljadel on väga lühike säilivusaeg. Inimesed võivad kuivatatud puuvilju või mungapuuvilju leida Aasia toidupoodidest.

Mungapuuviljade magusaineid on mitmel kujul: vedel ekstrakt, pulber ja graanulid (nagu roosuhkur).

Mungapuuviljade magusained on pulbri või vedelal kujul. Kui soovite suhkrut looduslikuma alternatiivi vastu vahetada, kaaluge järgmisi kasutusviise:

  • Lisage Monk Fruiti kohvile ja teele magustajana.
  • Küpsetamisel asendage suhkur Monk Fruitiga.
  • Lisa Monk Fruiti hommikusöögile nagu puder, müsli või jogurt.
  • Lisage see salatikastmetesse.
  • Lisa glasuuri või vahukoore sisse
  • Lisa marjadele

Monk Fruit ehk munga vili e LUP HAN GUO on  ülimagusa maitsega. Iga firma ja suhkurasendaja toode on erinev, lugege enne selle retseptidesse lisamist pakendi juhiseid. See ei pruugi olla üks ühele samaväärne suhkruga.

Monk Fruit on suurepärane valik,kui soovid tõesti midagi magusat. Magusaine, puuviljaekstrakt, orgaaniline mungavili, Golden Stevia – magusa mungapuu (roheline, ümar melon) puhas ekstrakt, mis kasvab Lõuna-Hiina mägedes.
Monk Fruit on suurepärane valik,kui soovid tõesti midagi magusat. Magusaine, puuviljaekstrakt, orgaaniline mungavili, Golden Stevia – magusa mungapuu (roheline, ümar melon) puhas ekstrakt, mis kasvab Lõuna-Hiina mägedes.

Golden Stevia Monk Fruit suhkruasendajad on erinevad:

  1. Monk Fruit Alluloose suhrkuasendaja segu 1:10-  10x  magusam kui suhkur
  2. Monk Fruit Erütritooli segu 1:10, asendab suhkrut 10x
  3. MonkFruit puhas 1:18
  4. Monkfruit tilgad

Kasuta Monk Fruiti suhkruasendajat mõõdukalt:

Monk Fruit on suurepärane valik,kui soovid tõesti midagi magusat. Magusaine, puuviljaekstrakt, orgaaniline mungavili, Golden Stevia – magusa mungapuu (roheline, ümar melon) puhas ekstrakt, mis kasvab Lõuna-Hiina mägedes.

Monk Fruit Mungaviljaekstrakt ei ole imeline tervisetugevdaja, kuid see on hea valik, kui soovite tõesti midagi magusat. Kui teil on magusaisu, võib mungapuuvili aidata teil nautida magusaid toite ja jooke ilma suhkruta. See on üks parimaid alternatiive mis tõesti maitseb nagu suhkur.

Monk Fruiti ehk Mungaviljadel on väga potentsiaali magusainena. Kuna aga tootjate arvates on kultiveerimine keeruline ja töötlemine kulukas, maksab mungapuuviljade magusaine rohkem kui alternatiivid.

Golden Stevia Monk Fruit suhkruasendaja asendav suhkrut 1:10 ehk on 10 x magusams, siis sa kasutad seda nii vähe, et see on isegi soodne lahendus

Kuna 500 g 1:10 Monk Fruit Allulose suhkruasendaja segu on võrdne 5 kg suhkru või teiste suhkruasendajatega.

Kuna 500 g 1:10 Monk Fruit Erytritholi (erütritooliga) suhkruasendaja segu on võrdne 5 kg suhkru või teiste suhkruasendajatega.