Annika Urm tänaseks 18 aastane tütar on põdenud esimese tüübi diabeeti alates 5 eluaastast. Üle 13 aastane diabeedi kogemus on viinud kogemusepõhisele järelduseni, et madalate süsivesikutega toitumine on diabeetikule eluliselt oluline. Samuti autori lapse vanaisa põdes 2.tüübi diabeeti raskete tüsistustega (jala amputeerimine).

Tänaseks õpib Annika Urm Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis õeks ja tema toitumise soovitused, retseptid, küpsetussegud ja toiduained on kõik teaduspõhiselt tõendatud ja enamgi veel need kõiki toimivad ja on juba teaduslikult tõendatud mitukümmend aastat! Siit tekib küsimus, miks seda nii vähe praktiseeritakse? Tegelikult on küsimus, miks neid ei rakendata arstide, õdede ja diabeetikute poolt?

 

Annika Urmi  välja andnud kaks kokaraamatu SUHKRUVABA ja SUHKURVABA.JÕULUD. Need on teaduspõhiste lahenduste pakkumine kuidas viia igapäevaselt ellu madalate süsivesikutega ja/või keto toitumist. Autor on loonud ka tootesarja keto küpsetussegud 24 tk, nendest 10 tk on leivad-saiad, mis aitab inimesel endal valmistada keto ja madalate süsivesikutega toitu ise lihtsalt kodus. Samuti on lahendused pakutud riisile ja pastale.

Teaduspõhine Low Carb toitumine diabeetikutele.

Suhkurtõbi ehk diabeet (ladina keeles diabedes mellitus DM) on muutunud globaalseks rahvatervise probleemiks ja märkimisväärseks surma ja haigestumise põhjustajaks. Kõige levinum diabeedi tüüp on tüüp 2 diabeet, mille hinnanguline levimus on üks igast kümnest täiskasvanust, kes elavad diabeediga Ameerika Ühendriikides. (Zaki et al., 2022).

 

Söögijärgsed kõrged veresuhkru- ehk glükoositipud on seotud diabeedi tüsistuste ja südame-veresoonkonna haiguste suurenenud riskiga (Pearce et al., 2008).

 

Arvatakse, et pärast sööki tõusnud veresuhkru ja insuliini hüppeline tõus süvendab diabeeti ja tõstab iseseisvalt ateroskleroosi ja rasvumise riski. Söömisjärgsete sündmuste ja diabeediga seotud tüsistuste vahel on tuvastatud arvukalt seoseid.

Söögijärgse veresuhkru ja insuliinireaktsioonide minimeerimine on diabeedi ennetamiseks ja raviks ülioluline. Seetõttu on nende hüpete vähendamiseks tehtavad jõupingutused diabeedihaigete ravi jaoks üliolulised, mis võib vähendada kardiovaskulaarsete tüsistuste riski.(Slama et al., 2006).

 

Ainevahetuslikust seisukohast lähtudes on madala kalorsusega (LCD) dieedid, milles süsivesikute sisaldus on madal (20–120 g süsivesikuid päevas) ja mis pakuvad päevas 1 000–1 200 kalorit, näidustatud rasvumise raviks, kuna need soodustavad insuliini väiksema tõusu ja glükagoonitaseme suurenemist, mis omakorda soodustab rasvade suuremat oksüdeerumist.

Madala kalorsusega dieete, mille süsivesikute sisaldus on alla 30–50 g, mis põhjustab ketoosi ja jäljendab paastumise füsioloogilist seisundit, nimetatakse ketogeenseks: madala kalorsusega ketogeenseks dieediks (LCKD). (Sukkar & Muscaritoli, 2021).

II tüübi diabeet

II tüüpi diabeedi riskitegurid on rasvumine ja ülekaal. Seetõttu on II tüüpi diabeedi ravis kasutatav esmane strateegia kaalulangus. Esmane strateegia, mida saab kasutada T2DM raviks, on kaalulangus, mida saab saavutada dieediteraapiaga, eelistatavalt kombineerituna füüsilise treeninguga. (Zaki et al., 2022).

 

Madala süsivesikute sisaldusega dieedid on populaarsust kogunud tänu nende mõjule kehakaalu langetamisele, glükeeritud hemoglobiini (HBA1c) paranemisele ning ravimite vähendamisele või lõpetamisele.

Kõrge süsivesikute sisaldusega dieedid võrreldes madala süsivesikute sisaldusega dieedid näitasid, et madala süsivesikute sisaldusega dieedid parandasid oluliselt T2DM-iga täiskasvanud patsientide HBA1c-d võrreldes kõrge süsivesikute sisaldusega dieediga. (Zaki et al., 2022).

 

Praegused parimad toitumisstrateegiad II tüüpi diabeedi raviks on ketogeensed ja madala süsivesikute sisaldusega dieedid. Vaatamata uuringutele, mis näitavad, et nii ketogeensed kui ka madala süsivesikute sisaldusega dieedid mõjutavad oluliselt kehakaalu ja glükeemilist kontrolli, ei ole nende kahe dieedi erinevus täielikult kindlaks tehtud. (Zaki et al., 2022).

 

Tulemused näitavad, et ketogeenne dieet (KD) on glükeeritud hemoglobiini ja kehakaalu vähendamisel tõhusam kui madala süsivesikute sisaldusega dieet. Seetõttu on see süstemaatiline ülevaade näidanud ja võrrelnud ketogeensete ja madala süsivesikute sisaldusega dieedi tõhusust glükeemilise indeksi ja kehakaalu kontrollimisel. Tulemused näitavad, et KD on glükeeritud hemoglobiini ja kehakaalu vähendamisel tõhusam kui madala süsivesikute sisaldusega dieet. (Zaki et al., 2022).

 

Võime kokku võtta, et ketogeenne dieet (KD) on tõhusam dieetravi II tüüpi diabeediga patsientidele(Zaki et al., 2022).

 

Süstemaatiline ülevaade viitab sellele, et nii ketogeensed kui ka madala süsivesikute sisaldusega dieedid põhjustavad olulisi erinevusi HbA1c tasemes, mis on glükeemilise indeksi kontrolli näitaja. Võrreldes aga ketogeensete ja madala süsivesikute sisaldusega dieedi mõju glükeemilisele kontrollile, on ilmne, et ketogeene dieeti (KD) HbA1c väärtused vähenesid oluliselt võrreldes madala süsivesikute sisaldusega dieediga. Selle erinevuse põhjuseks on asjaolu, et glükeemiline kontroll sõltub enamasti süsivesikute piirangute määrast. Tulemused näitavad ka, et KD-dele allutatud patsientidel täheldati olulist kaalukaotust võrreldes madala süsivesikute sisaldusega dieediga patsientidega. (Zaki et al., 2022).

Rasv ei ole probleemiks

Süsivesikute piiramine on diabeedi juhtimisel lubatud, kuid madala süsivesikute sisaldusega dieedi laialdast kasutuselevõttu piirab mure kõrge küllastunud rasvasisalduse pärast. (Ebbeling et al., 2022).

 

Madala süsivesikute sisaldusega dieet, kõrge küllastunud rasvade sisaldus, paranenud insuliiniresistentne düslipoproteineemia[1] ja lipoproteiin, ilma kahjuliku mõjuta LDL-kolesteroolile. Süsivesikute piiramine võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste (CVD) riski sõltumata kehakaalust – see võimalus õigustab uuringuid suurtes mitmekeskuselistes uuringutes, mis põhinevad põhjaliku uuringute tulemustel. (Ebbeling et al., 2022).

[1] Düslipoproteineemia hõlmab lipiidide taseme häireid, lipoproteiinide struktuuri kõrvalekaldeid ja ebanormaalset lipoproteiini koostist või tihedust.

I tüübi diabeet

Tänapäeval tuleks 1. tüüpi diabeediga (DM1) patsientidele kohselt välja pakkuda alternatiivse toitumisplaanina väga madala süsivesikusisaldusega dieeti (VLCD). See retrospektiivne uuring on näidanud, et see on ohutu ja efektiivne, kui seda rakendatakse tiheda meditsiinilise järelevalve all ning koos õige insuliiniravi kohandamisega. (Kleiner et al., 2022).


Eukaloorne väga madala süsivesikusisaldusega dieet (EVLCD) on toitumisplaan, kus päevane kalorikogus vastab kogu päevasele energiatarbimisele (TDEE), samal ajal kui süsivesikute tarbimine on piiratud kuni 50 grammi päevas. Kuigi saadaolev kirjandus on vähene 1. tüüpi diabeedi (DM 1) väga madala süsivesikute sisaldusega dieedi (VLCD) kohta, on hiljutised teaduslikud uuringud üha enam näidanud nende ohutust ja tõhusust DM 1 ravis. Nimelt ei ole need uuringud teatanud mitte üheski raske hüpoglükeemia või ketoatsidoosi juhtudest. Selle uuringu tulemused toetavad ideed, et EVLCD rakendamine DM 1-ga inimestel võib olla ohutu ja tõhus lähenemisviis, kui seda tehakse hoolika meditsiinilise järelevalve all. (Kleiner et al., 2022).

Ketoos on täiesti erinev diabeetilisest ketoatsidoosist. (Sukkar & Muscaritoli, 2021).

Ketogeene dieet

Ketogeensed dieedid (KD) toovad kaasa HbA1c paranemise juba 3 nädala järel, ja see mõju näib püsivat vähemalt 1 aasta. Sellega kaasneb ka veresuhkrut langetavate ravimite vähendamine. Lühikese aja jooksul täheldatud kaalulangus paistab säilivat ka pikaajalise dieedi korral. Oluline on piisav tugi (toetav psühholoogiline nõustamine, positiivse meeleolu tugevdamine, teadliku söömise rõhutamine), et saavutada kasu ja tagada järgimine. (Tinguely et al., 2021).

Paastumine

Hiljutised eelkliinilised uuringud on näidanud nn paastumist matkivat dieeti (FMD) erinevates eksperimentaalsetes mudelites, mis hõlmavad kasvajaid, diabeeti, Alzheimeri tõbe ja muid haiguslikke seisundeid.

Lisaks füsioloogilisele paastumisele on aja jooksul proovitud mitmeid ravimeetodeid, et saavutada paastu seisundiga kaasnevaid kasusid. Paastumise põhieesmärk on soodustada muutusi ainevahetusteedes, rakulistes protsessides ja hormoonide sekretsioonis. Paastumise peamised füsioloogilised mõjud tervisenäitajatele hõlmavad paremat insuliinitundlikkust, paranenud vererõhku, väiksemat keharasva, vere suhkrut, aterogeenseid lipiide ja põletikku. Loomamudelites on paastumisega seotud huvitavad tulemused, mis aitavad parandada 2. tüübi diabeeti ja südame-veresoonkonna haigusi.

Inimestel on 12–24 tunni pikkune paastumine seotud märkimisväärse 20% -lise vere glükoositaseme languse ja maksa glükogeeni ammendumisega. Sellistes tingimustes toimub üleminek ketogeensele ainevahetusele.

Neist metoodikatest on kõige rohkem räägitud vahelduvast paastumisest, mis seisneb toidu ja kaloririkaste jookide vältimises teatud tundide jooksul (nt 16:8). (Sukkar & Muscaritoli, 2021).

Rakendamine

II tüüpi suhkurtõve (T2D) ravi vajab elustiili muutmist ning rahvusvaheliste diabeediühingute teaduspõhiseid juhiseid ja soovitusi.

Toitumisteraapia juhised rõhutavad sageli liigsete süsivesikute koguste vähendamist, samuti rasvade tarbimise piiramist 20–35%-ni kogu kaloritarbimisest, keskendudes küllastunud rasvade vähendamisele.

Ketogeense dieedi (KD) ja madalate süsivesikutega toitumisel (LCD) soovitavad süsivesikute tarbimist veelgi drastilisemalt vähendada koos suurema rasvade tarbimisega, millest saab kõige olulisem kalorite allikas.

Neid režiime nimetatakse ketogeenseteks dieetideks (KD), kuna nende tulemuseks on ketoos, mis on sekundaarne raske süsivesikute piiramise (<50 g/päevas) ja vabade rasvhapete liigse koguse tõttu.See kombinatsioon kutsub esile radikaalse muutuse energia metabolismis koos rasvhapete oksüdatsiooni suurenemisega maksas ja ketokehade ehk ketoonide tootmisega. (Tinguely et al., 2021).

 

Ketogeene dieet (KD) näib olevat paljutõotav toitumissekkumine T2D-ga patsientide glükeemilise kontrolli parandamiseks. KD-ga peaks kaasnema dieedi-, diabeediarstide ja diabeediõdede pühendunud struktureeritud tugi, et vältida kõrvaltoimeid ja kohandada glükoosisisaldust alandavaid ravimeid. Lisaks optimeerib intensiivne tugi pikaajalist järgimist, mis näib olevat edu võti. (Tinguely et al., 2021).

 

Kuid hoolimata sellest, kui hea on tasakaalustatud ja madalate süsivesikute toitumise mõju, ei ole see halbade toitumisharjumuste tõttu alati vastuvõetav. Söömiskäitumine moodustab raami, millel tervis toetub (Sevostyanova et al., 2020).

 

Uuring, mis uuris seost madala süsivesikute sisaldusega dieedi (LCD) mustrite ja suremuse vahel 2. tüüpi diabeediga inimeste seas, leidis, et suurem LCD-mustrite järgimine oli oluliselt seotud madalama kogu-, südame- ja vähisuremusega (Hu et al., 2023).

 

Saksamaal tehtud uuringute kohaselt. Toidu hinnad on tervisliku toidu valikul oluline tegur. Vähendatud süsivesikute sisaldusega dieedid on tunduvalt kallimad, mis piirab nende kasutamist madala sissetulekuga inimeste jaoks.(Kabisch et al., 2021).




Linaseemne leib terapeutiliseks toitumiseks

Leib on olnud traditsiooniline toit juba pikka aega. Lina eemne leib on madalate süsivesikute ning avaldab väga väikest mõju veresuhkrule. Linaseemne leib on maitsev ja seda saab hõlpsalt igapäevaste söögikordade osana kasutada. (Sevostyanova et al., 2020).

Linaseemne leiva Glükeemilise indeksi kõver sõltuvalt toidu süsivesikute koguse sisaldusest.

Tabel 1. Uuring näitab, milline näeb välja glükeemiline kõver inimestel pärast kõrge ja madala glükeemilise indeksiga ehk süsivesikute sisaldusega toiduainete tarbimisest. Madala süsivesikutega sisaldusega toidu söömisel on 60% lamedam kõver. (Sevostyanova et al., 2020).

 

 

 

Linaseemne leib muudab glükeemilise reageerimise kõverat, vähendades toidu kaudu saadavat süsivesikute tarbimist ja mõjutades ainevahetusprotsesse. Selline väike toitumisjärgne glükoositaseme reageerimine pärast sööki võimaldab kasutada energia saamiseks ketokehasid, mis võivad kergesti läbida vere-aju barjääri ja toita närvikudet. Ketogeensel toitumisel kasutatakse energiaallikatena lipiide ja valke, mis võimaldab reguleerida hormonaalset tasakaalu. Uuringutulemused näitavad madala süsivesikute sisaldusega dieedi kasulikku mõju haiguse taandumistele koos kehakaalu olulise paranemisega. (Sevostyanova et al., 2020).

 

Armastus leiva ja selle roogade vastu toob kaasa igapäevased kõikumised nii glükoosikontsentratsioonis kui ka organismi ainevahetuses. Seetõttu on oluline sellise toote väljatöötamine, mida on võimalik dieeti integreerida ja mis vastaks kaasaegsetele ideedele toitainete tasakaalu kohta. (Sevostyanova et al., 2020).

 

Linaseemneleiva kohandatud toiteväärtus võimaldab meil integreerida selle toote madalate süsivesikute dieediga, mis on eriti oluline diabeedi ja metaboolse sündroomi all kannatavatele inimestele. Ka leivaühikute (LÜ) arv väljatöötatud proovides on optimaalne ja madalam kui vastavatel analoogidel. Need numbrilised parameetrid vähendavad diabeediga inimeste insuliinitarbimist. (Sevostyanova et al., 2020).

Linaseemneleib on ka gluteeni-, suhkru- ja piimavabad. (Sevostyanova et al., 2020).

Kokkuvõtte

Teadusliku uurimise põhjal on ilmne, et kõrge süsivesikute sisaldusega dieet suurendab keskmist veresuhkru taset, kaalutõusu ja diabeediga seotud tüsistusi.

Seetõttu on  äärmiselt oluline soovitada, õpetada madala süsivesikute toitumist ja/või ketogeensete dieedi rakendamist  I ja II  tüübi diabeedi diagnoosiga inimeste igapäevaselt.

Linaseemnejahu sobib hästi madala süsivesikusisaldusega toidu valmistamiseks ja leiva küpsetamiseks.

Järeldus

Diabeedi vaskulaarsed tüsistused on diabeediga noortel sagedased ning nendest tuleneb kõrge haigestumus- ja suremusrisk . Ennetamine on kriitilise tähtsusega, võttes arvesse riskifaktorid, nagu veresuhkru kontroll, rasvumine, hüpertensioon, düslipideemia ja elustiili tegurid. Paranemist võib saavutada sobiva diabeeditehnoloogia, multidistsiplinaarse meeskonna lähenemisviisi ja tervisekasvatuse abil. Tüsistuste sõeluuring on ülioluline, kuna riskirühma kuuluvad noorukid tuleb tuvastada ja ravi alustada enne pöördumatute muutuste tekkimist.

 

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool

Tudeng Õde

Annika Urm

Autorist

Autorist Annika Urm

https://annikaurm.com

 

Annika Urm on kahe lapse ema, suhkruvaba, Low Carb ja Keto toitumise spetsialist, kahe raamatu SUHKRUVABA ja SUHKRUVABA.JÕULUD autor, ettevõtja, rahvusvaheline ajakirjanik, meditsiini tudeng, vabatahtlik diabeetikute nõustaja, toitumisnõustaja, koolitaja ja palju muud. Tal on ülemaailmne üle 200 000 jälgija. Uudiste leht https://news.annikaurm.com

Annika Urm SUHKRUVABA kokaraamatud

Suhkruvaba” on esimene raamat Eestis, milles õpetatakse tegema suhkru- ja gluteenivabu, Low Carb, keto dieedi ja diabeedi sõbralikke toite ühes raamatus koos.

Kuidas saada aru, mis on keto toitumine ja diabeetikutele kasulik toit?

Madalate süsivesikute numbrid näitavad! Süsivesikute sisalduse numbrid toidus räägivad enda eest. Raamatu eripära on iga retsepti juures olev süsivesikute arvestus. Kõik toidud sisaldavad 2-7 g süsivesikuid 100 g kohta (va ploomimoos, õunakook).

„Suhkruvaba.JÕULUD“ teises retseptiraamatus õpetatakse tegema suhkru- ja gluteenivabu ning Low Carb jõulutoite. Siit raamatust leiad piparkookide, verivorstide, kaneelisaiade ja paljude teiste lemmikjõulutoitude Low Carb retseptid. Lisaks ka enne ja peale jõule tehtavad imelised talvetoidud nagu nt lumepallisupp, kõrvitsabiskviit ja shirataki pasta.

See kokaraamat sisaldab päriselt tervislikke retsepte, mis on Suhkruvaba, Low Carb, Keto dieedi & Diabeedi toitumise sõbralikud! Ja seda on imelihtne mõõta! Numbrid näitavad! Suhkruvaba raamatu eripära on, et iga toidu juures on ka süsivesikute arvestused! Süsivesikute numbrid on need, mis muudavad kogu mängu! Enamus magustoidud sisaldavad 1-7 g SV (süsivesikuid)  /100 g kohta.

Annika Urm loodud KETO küpsetusegude tootesari.

Annika Urm on loonud Keto Low Carb tervislikud ja maitsvad leiva küpsetussegud!

 

1 leivaviil(33g) = 1-2 g SV Süsvesikuid! Palju häid kiudaineid ja häid rasvasid!

 

“Mina kasutan oma retseptidse kôiki neid toidulisandeid koostisainetena, mida pakutakse muidu toidulisanditena kapslites! Minu tooted sisaldavad Psüllium Husk, Konjakijuur Glücomannani pulber, Omega 3, Linaseemne jahu, jne!” – Annika Urm 

 

Tervetele inimestele, funktsionaalne toit!

Golden Stevia Keto küpsetussegud on tervislikud ja lihtne ise kasutada.

 

Diabeedi ja Keto toitumise sõbralik: Gluteenivaba , Suhkruvaba, Low Carb,  Keto

 

Siit leiad kõik minu tehtud 24 küpsetussegu: 

10 leiva saia segu, krõpsuleivad ja koorikleivad

Pannkoogi küpsetussegu

Kaneelisaia küpsetussegu

Pizza küpsetussegu

Hamburgeri Saia küpsetussegu

Küpsised mandli

Küpsised linaseemne

Tordipôhja pulber

Taco- Tortilla

Muretaigna segu

Muffinite ehk tassikoogi küpsetudsegud

 

Lisaks on saadaval ka keto müslid, pähkli-kakao, maasika- kookose

 

Kôik Golden Stevia Kûpsetusdegud leiad e-poest: 

https://goldenstevia.ee/toode-kategooria/kupsetusegud-mix/

Golden Stevia Keto Pagar üle 100 suhkruvaba toote ühest kohast!

KASUTATUD KIRJANDUS

Kasutatud kirjandus

Ebbeling, C. B., Knapp, A., Johnson, A., Wong, J. M., Greco, K. F., Ma, C., Mora, S., & Ludwig, D. S. (2022). Effects of a low-carbohydrate diet on insulin-resistant dyslipoproteinemia—a randomized controlled feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 115(1), 154–162. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab287

Hu, Y., Liu, G., Yu, E., Wang, B., Wittenbecher, C., Manson, J. E., Rimm, E. B., Liang, L., Rexrode, K., Willett, W. C., Hu, F. B., & Sun, Q. (2023). Low-Carbohydrate Diet Scores and Mortality Among Adults With Incident Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 46(4), 874–884. https://doi.org/10.2337/dc22-2310

Kabisch, S., Wenschuh, S., Buccellato, P., Spranger, J., & Pfeiffer, A. F. H. (2021). Affordability of Different Isocaloric Healthy Diets in Germany—An Assessment of Food Prices for Seven Distinct Food Patterns. Nutrients, 13(9), 3037. https://doi.org/10.3390/nu13093037

Kleiner, A., Cum, B., Pisciotta, L., Cincione, I. R., Cogorno, L., Prigione, A., Tramacere, A., Vignati, A., Carmisciano, L., & Sukkar, S. G. (2022). Safety and Efficacy of Eucaloric Very Low-Carb Diet (EVLCD) in Type 1 Diabetes: A One-Year Real-Life Retrospective Experience. Nutrients, 14(15), 3208. https://doi.org/10.3390/nu14153208

Sevostyanova, N. N., Pchelina, E. A., Vihrova, M. A., Trezorova, O. Y., & Andreeva, L. V. (2020). Flaxseed bread for therapeutic nutrition. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 613(1), 012137. https://doi.org/10.1088/1755-1315/613/1/012137

Slama, G., Elgrably, F., Kabir, M., & Rizkalla, S. (2006). Role of Low-Glycemic-Index Foods in Improving Overall Glycemic Control in Type 1 and Type 2 Diabetic Patients and Correcting Excessive Postprandial Hyperglycemia. Hormone and Metabolic Research, 38(7), 465–468. https://doi.org/10.1055/s-2006-948134

Sukkar, S. G., & Muscaritoli, M. (2021). A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Frontiers in Nutrition, 8. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642628

Zaki, H. A., Iftikhar, H., Bashir, K., Gad, H., Samir Fahmy, A., & Elmoheen, A. (2022). A Comparative Study Evaluating the Effectiveness Between Ketogenic and Low-Carbohydrate Diets on Glycemic and Weight Control in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.25528

Tinguely, D., Gross, J., & Kosinski, C. (2021). Efficacy of Ketogenic Diets on Type 2 Diabetes: a Systematic Review. Current Diabetes Reports, 21(9), 32. https://doi.org/10.1007/s11892-021-01399-z