Stevia magusaine on Euroopa turul värske uustulnuk. Alles 1,5 aastat tagasi andis Euroopa Liit välja määruse Stevia kohta, kuidas võib kasutada ja millist võib tarbida. Stevia tooted on kogu Euroopa VET Ametitele ja Tervisekaitse Ametitele uus asi ja inimesed peavad palju õppima Stevia kohta. Kuna Aasias ja USA s on Stevia juba tuhandeid aastaid olnud kasutusel siis on Stevia magusained rohkem testitud, katsetatud ja on laboratooriumid olemas. Euroopas on ainult kaks laboratooriumit, kes suudavad toiduainetes Stevioolglükosiide tuvastada. Need asuvad Prantsusmaal ja Hollandis. Golden Stevia toode tuleb Filipiinidelt, tehasest mille ajalugu on 15 aastat. Nende tooted on üle Filipiinide tuntud ja nõutud nime all “Sweet and Fit Stevia Powder”. Filipiinide FDA laboratoorium vastab rahvusvahelistele ISO nõuetele nii nagu Euroopas laborid. Aga Aasia ja Euroopa laborid testivad Steviat erinevate tehnoloogiate ja meetoditega. Nii on ka Golden Stevia toote FDA sertifikaadil märgitud 80% Stevia ekstrakt ja 20% GMO vaba maltodekstriin. Filipiinide FDA laobor testib magusaine koostisosi enne nende kokku segamist või protsessi ja kinnitavad sellega et tõepoolest lõpptoote jaoks on kasutatud algaineid suhtega 80% Stevia naturaalne ekstrakt ja 20% maltodekstriin.

Protsessi käigus tuleb välja Stevia magusaine, valge pulber. Siinkohal märgin ära, et 80% stevia ekstraktist saadakse ekstraheerimise teel Stevioolglükosiide, mida paljalt maitsta ei saa, sest see on kõrvetavalt magus ja 300-400 korda magusam suhkrust. Sellepäarst on ka Golden Stevia magusaines 100g kohta lõpptulemusena 90% Maltodextriini ja 0,0577% Stevioolglükosiide, 9-10% on niiskus. Selle tulemuse andis Eesti VET Ameti tellitud analüüs Prantsusmaal Golden Stevia tootest 20.05.2019. See tõestab, et tootes on Stevioolglükosiidid ja sellepärast on Golden Stevia toode 10-12 korda magusam suhkrust, sest tootes on küllaltki suur kogus Stevioolglükosiide ja sellepärast on ka Golden Stevia rangelt soovitav ühekordne doos 1g, mis on 0kcal. 1g Golden Stevia toodet on 3 tl valget suhkrut. Nagu teate, et Maltodekstriin on maitsetu ja kes on proovinud Golden Stevia toodet, siis magusus on tugev. Loe ka meie uudist “Kust tuleb Golden Stevia tootes 0 kcal?

Eesti VET Amet, kes andis loa Golden Stevia toote importimiseks Eestisse november 2018, peatas müügiloa 21.05.2019 ilma etteteatamata. VET Amet tegi vahekontrolli meie tootele juba veebruaris 2019 ja siis nad kinnitasid toote korrektseks ja võisime vabalt müüa. VET Ameti spetsialistidega(nimed jätame hetkel enda teada) suheldes saime aru, et nad ei tea ise ka neid reegleid ja Määrusi päris täpselt. VET Amet ettekirjutuse peale esitasime VAIDE ja kõik vajalikud lisadokumendid. Ootame VET Ameti vastust ja müügikeelu tühistamist. Golden Stevia toode vastab Euroopa Liidu Määrustele ja see ei ole põhjendatud otsus müügikeeluks, et meie toote info on koostatud Filipiinide FDA järgi, mitte Euroopa FDA järgi, sest koostis on sama ja õige. VET Amet oleks pidanud andma mõistliku aja vigade kõrvaldamiseks toote infos, mitte avalikult keelustama Golden Stevia müüki. Euroopa FDA 20.05.2019 sertifikaadi järgi on Golden Stevia magusaine koostis 100g kohta: 90% Maltodekstriin, 9-10% niiskus ja 0,0577% Stevioolglükosiide. Filipiinide FDA järgi on see 80% Stevia ekstrakt ja 20% Maltodekstriin ja see on sama, sest 80% Stevia ekstraktist saab protsessi käigus 0,0577g Stevioolglükosiide 100g kohta.

Lugege lisaks artiklit: Mis tegelikult juhtus Golden Stevia tootega?

Autor:
Veiko Huuse