Monk Fruit VS Stevia

Monk Fruit ja Stevia pärinevad mõlemad taimedest. Inimesed kasutavad ekstraktidest valmistatud tooteid toitude ja jookide magustamiseks. Need tooted sisaldavad väga vähe kaloreid, kui üldse.

Monk Fruit’i plussid

Monk Fruit magusainel on suhkruga võrreldes mitmeid eeliseid:

Null kalorit. Monk Fruit ekstrakt ei sisalda kaloreid, mis on kasulik inimestele, kes järgivad Keto, LCHF  või mõnda muud Low Carb dieeti või toitumist.

Null süsivesikuid. Ekstrakt ei sisalda ka süsivesikuid, mis võib muuta selle ideaalseks Low Carb ehk madala süsivesikusisaldusega või keto toidu jälgijatele, samuti diabeetikutele.

Null suhkrut. Puhas Monk Fruit ekstrakt ei sisalda suhkrut, mis tähendab, et selle tarbimine ei mõjuta veresuhkru taset.

Puuduvad kahjulikud kõrvalmõjud. USA toidu- ja ravimiameti (FDA) usaldusväärne allikas leiab, et Monk Fruit magusaineid peetakse üldiselt ohutuks. Tundub, et puuduvad tõendid selle kohta, et Monk Fruit magusained põhjustaksid kahjulikke kõrvalmõjusid.

Saadaval mitmes vormis. Monk Fruit magusaineid turustatakse graanulite, pulbrite ja vedelikena. Mõnda toodet võib olla lihtne kaasas kanda ja kasutada kogu päeva jooksul.

Monk Fruit magusainetel võib olla ka mõningaid tervisega seotud eeliseid:

Antioksüdandid. Mõned loomkatsed näitavad, et Monk Fruit’i viljadest ekstraheeritud mogrosiididel võivad olla tugevad antioksüdantsed omadused. Inimestele avalduva mõju mõistmiseks on vaja täiendavaid uuringuid.

Diabeet. Loomade uuringud näitavad ka, et mogrosiidid mängivad rolli veresuhkru taseme kontrollimisel. Teise uuringu tulemused näitavad, et mogrosiidi ekstraktid võivad aidata ära hoida diabeedi tüsistusi. Teadlased peavad aga neid mõjusid inimestele veel uurima.

Monk Fruit miinused

Kättesaadavus ja maksumus. Monk Fruit’i on raske kasvatada ja eksportida kulukas, mis tähendab, et need ei ole nii laialdaselt kättesaadavad kui teised magusained ja võivad olla kallid.

Maitse. Monk Fruit magusained maitsevad tavalisest lauasuhkrust erinevalt ja mõned peavad seda maitset ebatavaliseks või ebameeldivaks. Magusained võivad jätta ka järelmaitse.

Muud koostisosad. Mõned tootjad tasakaalustavad Monk Fruit maitset, segades seda teiste suhkrutega, näiteks maltodekstriini või dekstroosiga. See võib muuta magusaine toitumisprofiili ja muuta selle mõne inimese jaoks ohtlikuks või ebasoovitavaks.

Valik Monk Fruit vs Stevia vahel

Monk Fruit’il ja Stevial on väga sarnased omadused. Paljude jaoks taandub nende vahel valik lihtsalt isiklikele eelistustele. Inimene võib soovida mõlemat proovida ja näha, kumba eelistab.

Monk Fruit ja Stevia vahel valides võib kaaluda järgmist:

  • kulu
  • kättesaadavus
  • maitse
  • lisatud koostisaineid, nagu muud suhkrud või magusained
  • kõrvalmõjud
  • Inimesed, kes on allergilised teiste Asteraceae perekonna taimede suhtes, peaksid vältima steviat.

Igaüks, kes kogeb stevia seedetrakti kõrvaltoimeid, võib eelistada Monk Fruit magusaineid.

Samuti on oluline kaaluda mõlema suhkruasendaja kasutamist. Üks magusaine võib tees ja kohvis paremini toimida, teine aga toiduvalmistamisel ja küpsetamisel.

Stevia

Stevias on null kalorit ja null suhkrut.

Stevia on Stevia rebaudiana taime lehtedest ekstraheeritud magusaine, mis on levinud mõnes Lõuna-Ameerika piirkonnas.

Lehed sisaldavad stevioolglükosiididena tuntud aineid, mis on 200–400 korda magusamad kui lauasuhkur.

Inimesed on kasutanud terveid lehti või taime toorekstrakte magusainena juba mitu sajandit. Sellele vaatamata ei ole FDA usaldusväärne allikas stevia kasutamist ohutusprobleemide tõttu heaks kiitnud.

Siiski peab FDA kõrge puhtusastmega stevioolglükosiidide ekstrakte üldiselt ohutuks.

See tähendab, et USA-s koosnevad stevia magusained tavaliselt stevioolglükosiidide rebaudiosiidi A või steviosiidi kõrgelt puhastatud ekstraktidest. Need võivad sisaldada mõlema segu.

Internetist saab osta mitmesuguseid stevia magusaineid.

Stevia plussid

Võrreldes lauasuhkruga on stevial mungapuuviljadega sarnased eelised, sealhulgas:

  • null kalorit
  • null süsivesikuid
  • null suhkrut
  • kättesaadavus mitmel kujul

Stevia miinused

Mõned stevia magusainete kasutamise võimalikud puudused on järgmised: 

Kõrvalmõjud. Stevia võib mõnedel inimestel põhjustada seedetrakti kõrvaltoimeid, sealhulgas gaasi, iiveldust ja puhitus.

Allergilised reaktsioonid. Mõnedel inimestel on stevioolglükosiidide suhtes allergilised reaktsioonid, mis ei ole eriti puhtad. Stevia on osa Asteraceae taimede perekonnast, kuhu kuuluvad karikakrad, päevalilled ja krüsanteemid. Kõik, kes on nende taimede või teiste pereliikmete suhtes allergilised, peaksid vältima stevia tooteid.

Kättesaadavus ja maksumus. Sarnaselt mungapuuvili on stevia üldiselt kallim ja vähem kättesaadav kui suhkur ja mõned teised magusained.

Maitse. Mõned inimesed leiavad, et stevia toodetel on ebameeldiv järelmaitse, mis võib olla kibe või metalliline.

Muud koostisosad. Nagu Monk Fruiti puhul, segavad tootjad mõnikord steviat teiste magusainetega, et maitset tasakaalustada. See võib muuta toote toiteväärtust ja muuta selle mõne inimese jaoks ohtlikuks või ebasoovitavaks.

Viimistletud. FDA lubab USA-s  ja Euroopas kasutada ainult kõrgelt puhastatud steviatooteid. Inimesed, kes otsivad suhkrule tõeliselt looduslikku alternatiivi, ei pruugi seda rahuldada.

Monk Fruit’i suhkruasendaja

Toitumisalane teave 100 g kohta:

Energia: 0 kJ/0 kcal | Rasv: 0 g | Süsivesikud: 100 g* | -millest suhkur: 0 g | -millest polüoolid: 100 g* | Kiudained: 0 g | Valk: 0 g | Sool: 0 g

*Süsivesikud, mida keha ei metaboliseeru

Suhkrualkoholid (polüoolid). Vaatamata oma nimele ei ole suhkrualkoholid suhkur ega ka alkohol. Need on süsivesikud, mis esinevad teatud puuviljades ja mida saab ka ise valmistada. Nad on saanud oma nime, kuna nende keemiline struktuur sarnaneb suhkru ja alkoholiga. Näited suhkrualkoholidest, isomalt, maltitool, laktitool, trehaloos, mannitool, erütritool, ksülitool ja D-tagatoos.

Kuidas kasutada Monk Fruiti suhkruasendajat retseptides?

Monk Fruiti suhkruasendajaga saab kasutada ja valmistada samu retsepte nagu Golden Stevia suhkruasendajaga.

Retseptid leiad Annika Urmi kahest Raamatust

  • SUHKRUVABA
  • JÕULUD

https://goldenstevia.ee/pood/osta-telli/suhkruvaba-kokaraamat-joulud-gluteenivaba-keto-low-carb-diabeedi-retseptid-autor-annika-urm/

Võid Golden Stevia kodulehelt retseptide alt, seal on neid juba üle 100

https://goldenstevia.ee/retseptid/

·       Ei tõsta veresuhkrut

·       Samamoodi kasutad hästi vähe nagu Golden Stevia magusainet!

·       Kasutamine 1 g portsjoni kohta!

·       Kulub vähe ja jätkub kauaks!

·       Maitse on puuviljasuhkrune, puudub steviale iseäralik järelmaitse.

·       Tervislik ja sisaldab palju mineraale.

Loe lisaks: https://goldenstevia.ee/retseptid/suhkruvaba/news/mis-on-monk-fruit-suhkruasendaja/

LOE LISAKS: https://fonte.news/tervis/looduslik-suhkruasendaja-monk-fruit-ei-tosta-veresuhkrut/

Golden Stevia Suhkruvaba Gluteenivaba Keto LCHF (Low Carb High Fat) e-pood: