Köök: Euroopa | Serveering: ca 30×50 suurune kook | Tüüp: magustoit

Autor: Annika Urm | 03.06.2020 | Golden Stevia

Minu esimene Napoleni kook sai valmis tehtud isetehtud taignast, tegin esialgu nisujahust, et riske maandada aga arvan, et järgmine kord võib juba proovida nii täistera nisujahuga kui segada kokku erinevaid jahusid.

Napoleoni kooki võib valmistada ka poest ostetud lehttaignast. Üldiselt on need pigem soolased kui magusad, seega pole sinna suhkrut lisatud. Minu üllatuseks koosneb Napoleoni kook lihtsatest koostisosadest.

Siin on palju jahu ja seega palju süsivesikud, mis tõstab  veresuhkrut aga Golden Steviaga saab vähendada edukalt suhkruga kaasnevaid tühje süsivesikuid ja kindlasti on see tervislikum, kui suhkruga tehtud kook. Mõtlesin küll teha moosiga aga viimasel hetkel serveerisin mustsõstra toormoos Golden Steviaga, kõrvale. Sina võid proovida ka moosi lisada ühe kihi vahele. Kui soovid, et see oleks tervislik, siis tee ise toormoos külmutatud marjadest Golden Steviaga. Marjad vali oma maitsele.

Soovisin valmistada klassikalist Napoleoni kooki puhta maitsega ja siin see on:

Koostisosad:
Tainas:
700 g nisujahu
400 g võid
2,5 dl vett
mõned tilgad äädikat
2 tl soola
2 muna
Keedukreem:
1,5 l piima
30 g Golden Stevia
1 sidrunikoor riivida
6 muna
150 g nisujahu
1tl vanilje pruuni puru
2 spl võid

Valmistamine

1. Haki või jahu sisse segamini, lisa segatud äädikas, sool ja munad (vahusta eelnevalt munad). Sõtku tainas ühtlaseks ja pane 3-4
tunniks külmkappi seisma.
Napoleoni koogi tegemine

2. Jaotasin taigna 4 ühesuuruseks palliks ja väikse osa veel lisaks, millest teha puru peale. Rullisin taigna pallid ükshaaval õhukesteks ristkujulisteks tükkideks, mis mahuks ilusti ahjuplaadile. Küpseta taignalehed ükshaaval 250 kraadises ahjus 5 minutit, kuni need on kuldpruunid.

Ülejäänud taigna rullisin samuti õhukeseks ja
küpsetasin natuke rohkem kui kuldpruuniks, et see ära purustada ja katta hiljem nendega koogi pealne ja ääred.


3. Keedukreemi valmistamiseks pane potti piima, lisa Golden Stevia ja kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta.

4. Vahustasin 6 muna miksriga vahuks, lisasin jahu ja segasin
taignalabidaga käsitsi sisse. Munavahu-jahu segu lisasin jahutatud
piimale pidevalt segades, et ei tekiks tükke.

5. Seejärel kuumuta keedukreem nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Lisasin riivitud sidrunikoore ja vanilje
puru kreemi sisse, maitse, vajadusel lisa Golden Steviat juurde. Võta tulelt, lisa või ja jahuta.

6. Lao taignalehed vaheldumisi kreemiga. Kõige pealmise koogikihi ääred kata samuti keedukreemiga. Puista peale eelnevalt
purustatud taignapuru. Jäta kook seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.

Serveeri kohvi kõrvale!
Mina pakkusin koogi kõrvale täiendavalt mustsõstra toormoosi.

Retsepti ja piltide autor: Annika Urm

Tule liitu Facebookis Tervislik Magus Elu grupiga, kus saad ise teiste ideid ja teadmisi suhkruvaba magustoitude valmistamisest ning samuti võid jagada enda retsepte.

Ümberarvestuse alused

Golden Stevia – Suhkur

1 kg = 12 kg

0.5 kg = 6 kg

90 g = 1.08 kg

1/2 tl Golden Stevia 1g (3.8kcal) = 3 tl suhkur 12g (46.8kcal)