Hiljuti ütles üks minu noor sugulane, kes asus tööle teenindusettevõttesse, huvitava tähelepaneku, et nooremad naised on aina enam ülekaalus ning nende emad on tihtipeale paremas füüsilises vormis kui neiud ise. Tõsi, järjest enam saab lugeda uuringutest, et kogu maailmas kasvav ülekaalulisuse probleem on Eestiski aktuaalne. Küsimus, kuidas võtta kaalust alla tervislikult ja tulemuslikult, huvitab seega paljusid. Sellest ajendatuna võtsime ühendust naisega, kes loobus pool aastat tagasi oma toidus ja joogis suhkrust, asendades selle magusainega Golden Stevia.  Annika Urm võttis seetõttu kuue kuuga kaalust alla ligi 12 kilo.

2016. aastal Tervise Arengu Instituudi tehtud uuringu põhjal on ligikaudu 52% eestlastest vanuses 16–64 a ülekaalulised või rasvunud. Kümmekond aastat varem oli osakaal veel umbes 5% madalam, seega ajaga on probleem suurenenud ning seda ka lastel. Tegelikult on kaaluprobleem suurem meeste hulgas, kellest 40% on ülekaalulised ning 20% rasvunud.

Maailma Terviseorganisatsioon prognoosib, et 2025. aastaks on lausa 62% Eesti elanikest ülekaalulised. Selleks, et olukorda muuta saab tegelikult igaüks ise palju ära teha. Heaks näiteks on Annika Urm, kes haaras härjalt sarvist ja loobus suhkrust, kuid mitte magusast elust. Kuue kuuga langes tema kehakaal 12 kilogrammi võrra. Küsisime Annikalt kuidas tal õnnestus tervislikult ja stressivabalt kaalust alla saada, et oma kehakaal normaliseerida.

Magus elu ent kaal langeb

“Kõige tähtsam on oma toidulauale jõudvates palades suur revisjon ette võtta. Samuti oma mugav elustiil- autoga otse ukse ette asendada vähemmugavamaga, liigu jala ja kasuta ühistransporti,” sai Annika esimeseks kiireks vastuseks. “Kuulusin tegelikult samuti, nagu keskmine eestlanegi, nende hulka, kes nautis maitsvaid koogikesi, muffineid, saiakesi ja muud magusat ning toekaid liharoogi, eelistades igapäevaselt neid ampse tervislikele juurviljadele. Olen küll alati regulaarselt ka trenni teinud, kuid sellest hoolimata näitas kehakaal tõusteed,” meenutas Annika varasemaid valikuid ja lisas: “Mingil hetkel tundsin, et kui ma endast hoolin siis soovin kaalust alla võtta ja pean ma oma toidulaua valikud põhjalikult üle vaata.”

Annika teadis, et magusast ta loobuda ei suuda, sest armastab ise palju küpsetada ning kooke ja torte valmistada. Nende maitset loomulikult veelgi enam. Kuna tema tütar haigestus diabeeti, siis oli teadmine ja kogemus, kuidas suhkrut asendada veresuhkrut mittetõstvate suhkruasendajatega eelnevat olemas. Otsus suhkur endagi toidulaualt välja jätta tuli seega osaliselt asjade kulgemise loomulikust käigust, kuid mitte ainult. Hea tervise hoidmise teemad olid saanud  nüüdseks samuti eesmärgiks. Nimelt oma tütre jaoks parimate suhkruasendajate otsingul kohtus ta eelmisel aastal puhkusereisil Filipiinidel Paraguai suhkrulehe (Stevia rebaudiana) taime kasvatajate ja selle lehtedest valmiva magusaine steevia tootjatega. See looduslik maitsestaja sai koheselt maitsemeelte poolt võrratuks tunnistatud. Otsus korralik varu kaasa osta viis selleni, et ettevõtlik naine säilitas sidemeid ning pöördus tagasi juba koostöömõtetega. Tänaseks saabub tootjate poolt, mitte ainult Annika pere tarvis steevia varu, vaid ka teistele steeviast lugupidavatele inimestele nii Eestis kui Euroopas. Esimene magus kaup saabus Eestisse novembris ja tänaseks on see võrratu magusaine endale ümber saanud ka kenad Golden Stevia pakendid.

Mis on looduslik magusaine steevia

Stevioolglükosiide sisaldavad toiduained aitavad inimestel vähendada toidu ja jookidega saadavat energiat, sest stevias on 0% kaloreid. Järelikult sobib see looduslik suhkruasendaja neile, kes tahavad kaalu alandada või normaalset kehakaalu säilitada. Samuti sobib selle magusaine kasutamine diabeetikutele. Golden Stevia rikastab igapäeva toidulauda, sest seda saab kasutada valge suhkru asemel igas koduses toidus. Golden Stevia valmib ökoloogiliselt puhtalt kasvatatud Paraquay suhkrulehe stevia taime lehtedest. Golden Stevia erineb teistest analoogsetest toodetest sellepoolest, et stevia taimelehed korjatakse ja sorteeritakse käsitsi. Pärast lehtede hoolikat noppimist istanduses lähevad need otse pihustuskuivatamisse ja sealt edasi tootmisesse. See tagab tootele kõrge kvaliteedi. Steviast valmistatud magusaines sisaldub 0% kcal, mis tähendab, et kõik kes soovivad kaalust alla võtta ent ka magusat elu endale lubada ilma suhkrusõltuvust tekitamata, võiksid suhkru asendada just steeviaga.

Tööstuslikult on steviat siiani kasutatud eelkõige magustoitudes, jogurtites, marineeritud toiduainetes, salatikastmetes ja ketšupis. Kõige rohkem kasutatakse steviat karastusjookides. 30% suhkru asendamisel stevioolglükosiididega on võimalik vähendada joogi energiasisaldust ligi kolmandiku võrra. Golden Stevia on registreeritud kaubamärk, mille all toodetakse ja turundatakse patenteeritud tehnoloogiaga ülipuhast ja kõrgekvalitetel viisidel elukvaliteeti. Golden Stevia on 95% puhas steviolglükosiid, mis pole segatud mahuainetega. Magusainel on väga hea maitse, puudub kibe järelmaitse. Puhtust iseloomustab Golden Stevia magusus, mis vastab 1 kg magusainet steevia = 12 kg valget suhkrut. 1 teelusikas Golden Steviat annab 0 kcal = 6 teelusikat valget suhkrut annab 95,6 kcal.

Kuidas steeviat söögitegemisel kasutada?

“Ma kasutan steeviat kõikides oma igapäevastes söögitegemistest, sest Golden Stevia maitseomadused küpsetamisel, keetmisel ja külmutamisel ei muutu. Sügisel hoidiste sissetegemise hooajal samuti, sest tänu antibakteriaalsetele omadustele ei lähe  Golden Steviaga maitsestatud hoidised ja mahlad käärima,” selgitab Annika Urm, ja lisab: “Katsetan igapäevaselt uusi roogi ja jätan tulemuste põhjal meelde, kas oleks võinud siiski rohkem doseerida või siis teinekord ka vähem. Tegemist on siiski 12 korda magusama maitsega kui seda on harjumuspärane suhkur. Kuna nüüdsest tuleb oma varasemaid lemmikretsepte Golden Steviga kohandada siis algatasin sellise toreda kokkajatele mõeldud Facebooki grupi Tervislik magus elu,  kus kõik Golden Stevia kasutajad saavad üksteisele jagada oma valmistatud toitude retsepte ning ka arutelusid pidada.”

”Oleme leidnud selle vähese ajaga juba üsna palju koostööpartnereid erinevate toiduäride näol, kes kasutavad Golden Steviat suhkru asemel. Kohvikud, käsitööjäätiste valmistajad, pagariärid ja paljud teised, kellele anname kaasa tunnusmärgi, et sisaldab tervislikku  ja looduslikku steviat,” jätkab Annika, ja lisab: ”Mõte sündis sellest, et kui ma diabeetikust tütrega käisin väljas söömas ja küsides, et kas tegemist on suhkruvaba tootega siis reeglina kui see sisaldas mett või agaavisiirupit, vastati jah. Diabeetikule on see väga oluline ja terviseküsimus, sest ka mesi ja agaavisiirup on veresuhkrutaset kiiresti tõstmas, samaväärselt kui suhkur. Tunnusmärk annab kliendile kohese informatsiooni, millise toiduga tegemist on.”

Golden Stevia annab välja tunnustusmärke, sertifikaate ja auhindu ettevõtetele, kes kasutavad enda toodetes suhkru asemel Golden Steviat.

Märka Golden Stevia tunnustusmärki poodides, restoranides, kohvikutes ja pagaritöökodades! Siis võid kindel olla, et sellesse tootesse ei ole lisatud suhkruid. Näiteks kasutavad Golden Stevia kaubamärki Healthy Sweets by Polina, Bi Pa Kuldse krooniga patuvabastus ehk gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvabad tordid ja koogid,

Maias Maiu käest saab osta suhkruvabu küpsiseid, rullbiskviite ja muid maiustusi. Pildil olevat rullbiskviiti on kasutatud Golden Stevia Sharlotte tordis.

Golden Stevia veebilehelt leiad iga nädal uusi suhkruvabu toodete tegijad SIIT

Golden Stevia annustamine:

Golden Stevia  –  Suhkur

1 kg    =                   12 kg

0.5 kg   =                 6 kg

90 g  =                    1.08 kg

1 tl Golden Stevia 2 g (0 kcal) = 6 tl suhkur 25 g (95.8 kcal)

Suurim suhkru tarbimise kokkuhoid kasutades Golden Steviat on moosides, kissellides, mahlades, jäätees jne. Vahukoore vahustamisel lisan steeviat keskel aga muna vahustamisel lõppfaasis, et olla kindel, et vahustamine õnnestub.  Ideaalne on steeviaga jäätiseid magustada, sest siis ei jää  tekstuuri suhkrukristalli tükke.  Asendan kõikide küpsetiste taignas suhkru steeviaga ning raputan ka pannakookidele, putrudele ja kaneelirullidele tuhksuhkru asemel Golden Steviat. Küpsetistes segan steevia kuivainete sisse. Jagan ühe imehea toorjuustukoogi retsepti.


Toorjuustukook steeviaga

Põhi:

100 g täistera kaerajahu

50 g röstitud kaerahelbed

100 g võid

1 sl (8 g) Golden Stevia

2 tl kakaopulbrit

Sisu:

5 tk muna

400 g toorjuustu (Otto, Farmi)

300 g  maitsestamata torukohupiima

3 sl (24 g) Golden Stevia

0.5 g vaniljepulbrit

Kaunistamine:  riivitud /sulatatud  steeviaga šokolaadi,  ja/või röstitu mandleid, värskeid maasikad ja/või mustikaid

Põhi:

  1. Mõõda välja kaussi jahu, kaerahelbed, steevia ja kakao
  2. Lisa tükeldatud toasoe või
  3. Mudi näppudega ühtlaseks seguks ja suru tainas ühtlaselt 26 cm läbimõõduga koogivormi.

Sisu:

  1. Vahusta 5 muna ühes nõus
  2. Sega teise kaussi kokku (mikserda) toorjuust, kohupiim, Golden Stevia, vanilje
  3. Sega kokku omavahel vahustatud munad ja kohupiimamass ühtlaseks seguks
  4. Vala koogivormi kaerapõhja peale
  5. Küpseta 160 kraadi juures 40 minutit

Kate: Rösti mandlid kuumal pannil kuldpruuniks (ära lisa õli)

Väga maitsev kui raputada peale kergelt röstitud mandlilaaste ja riivitud šokolaadi. Võid kaunistada ka värskete maasikate ja steevia šokolaadiga.

Toiteväärtus 100 g 233 kcal

Rasv 17.7 g, süsivesikud 9.46 g  sh. suhkur 2.15 g, valk 7.7 g, kiudained 1.3 g

Suhkurga (sh. agaavisiirup, mesi, palmisuhkur) oleks toiteväärtus 100 g 352 kcal ja süsivesikuid 39 g sh. suhkruid 31.7 g

Märkus: Et saada vähemate kaloritega kook võib või kogust vähendada.

Kokkuvõtlikult miks valida Golden Stevia

Golden Stevia on 100% looduslik toode, millel on null kalorit ja mitmed teaduslikult kinnitatud tervisekasud. Steevia vastutab immuunsüsteemi tugevdamise eest, mida soovitatakse hüpertensiooni all kannatajatele ning mis vähendab vererõhku ja sobib kehakaalu langetamiseks. Samamoodi parandab steevia seedimist, sest teeb koostööd ka seedetraktiga, see on diureetikum ja antioksüdant ning sellel on võimas raviv ja baktereid tappev toime, mida kasutatakse laialdaselt hambapastades, et kõrvaldada bakteriaalset kattu.

Hästi pidavat steevia mõjuma ka maohaavade, kõrvetiste vastu, samuti südant tugevdava vahendina, hüperaktiivsuse, tähelepanuhäirete ning pea- ja näonahaprobleemide korral.

Golden Stevia on kvaliteetne ning parim valik maitse, tugevuse ja puhtuse poolest. Teised kaubamärgid ei ole nii tugevad, seega kulutaksite pikemas perspektiivis rohkem.

0.5 kg Golden Steviat väärtus 35 eurot. 0.5 kg Golden Stevia magusus võrdub 6 kg suhkru/ või muude suhkruasendajaga.

See teeb 1 kg hinnaks ca 5.90 eurot.  Kõik suhkruasendajad või suhkrud, mille 1 kg hind on kõrgem kui 5.90 on Golden Steviast kallimad.

Toode on: kolesteroolivaba, kemikaalivaba, kalorivaba, süsivesikuvaba, rasvavaba. Maailma Terviseorganisatsiooni heakskiit viide: SIIT Golden Steviat saab osta hetkel veebipoest https://goldenstevia.ee/pood/ peagi aga ka kaupluste riiulitelt omale ostukorvi lisada.

Kuna Annika kostitas meid ka oma koostööpartneri poolt valmistatud  käsitööjäätisega, mida ta oli varunud oma laste tarvis sügavkülma, siis veendusime, et Golden Steviaga valmistatud magus on maitseomaduselt sama hea kui patune suhkur.  Igal juhul rannahooajani on veel piisavalt aega, et võtta veel kenasti kaalust alla.

Autor:
Veiko Huuse

Follow Golden stevia

Instagram @goldenstevia

Facebook Golden Stevia Eesti https://www.facebook.com/GoldenSteviaEesti/

Liitu Tervislik Magus Elu grupiga https://www.facebook.com/groups/tervislikmaguselu/

Twitter Golden Stevia https://twitter.com/GoldenStevia