Mis on Stevia?

Stevia „Suhkruleht” on Lõuna-Ameerikast pärinev roheline magus ravimtaim, mis ei ole üldiselt kõrgem kui 80 sentimeetrit. See kuulub päevalillede perekonda ja selle lehed on looduslikult magusad. Põliselanikud närisid lehti magusa maitse pärast ja kasutasid neid looduslikult jookide magustamiseks. Seega saab suhkrulehe lehti kasutada smuutide, jäätiste, magustoitude ja igasuguste maiustuste (nagu küpsised, muffinid, koogid) magustamiseks ning samuti tees, kohvis jms.

Selle teaduslik nimetus on Stevia rebaudiana ja nagu eespool mainitud, on see kiiresti muutumas meie igapäevase toidu osaks. Lõuna- ja Kesk-Ameerikast pärit taim on kogu maailmas oma tähtsates kasvatuspiirkondades juba jõudnud paljudesse toidupoodidesse.

Vaatame steevia ajalugu veidi lähemalt. Palju aastaid kasutasid Paraguays ja Brasiilias Guarani inimeste nime all tuntud inimesed looduslikku magusainet („ka’a he’ẽ“), kuid alles Šveitsi loodusteadlane Moisés Bertoni kirjeldas seda teaduslikult Alto Paranás. Seejärel avastas Paraguay keemik Ovidio Rebaudi 1900. aastal sellest taimeliigist glükosiidi, mistõttu sai see nimeks S. rebaudiana Bertoni. Samal aastal avaldas ta taime esimese keemilise analüüsi. See magus glükosiid suutis magustada 200 korda rohkem kui rafineeritud suhkur, omamata seejuures inimesele kahjulikku toimet, mis on tavalisel suhkrul.

Mõne aasta pärast, umbes 1964. aastal, hakkas Bertoni tütar oma abikaasa Juan B. Arandaga edukalt taime kasvatama. Botaanik Tetsuya Sumida tutvustas seda neli aastat hiljem Jaapanis. Tänapäeval on Jaapan toote üks peamisi turge.

Paraguays algas suuremahuline kasvatamine 1970ndatel aastatel ja sellest saadik on see turule toodud Prantsusmaal, Hispaanias, Argentiinas, Colombias, Boliivias, Peruus, Koreas, Brasiilias, Mehhikos, Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja eelkõige Hiinas, mis on praegu peamine tootja.

Miks on Stevia suhkrust parem?

Rafineeritud suhkru kahjulik mõju kehale on ilmne ja vaieldamatu. Oma suure kalorsuse tõttu teeb suhkur paksuks. Lisaks on selle tarbimist praktiliselt võimatu vältida, sest tänapäeval on palju suure suhkrusisaldusega tooteid. Seevastu steevia ei sisalda üldse kaloreid. Lugesite õigesti – null kalorit.

Steviooli glükosiididel on null kalorit. Steevial põhinevad magusained võivad portsjoni kohta sisaldada null kalorit või minimaalselt kaloreid, olenevalt muudest koostisainetest ja toidu muudest koostisosadest. Need tegurid võivad kasulikud olla neile, kes soovivad kaalu kontrolli all hoida ja diabeeti ohjata.

Kuidas steeviat valmistatakse?

Pärast lehtede hoolikat noppimist istandusest lähevad need pihustus kuivatamisse ja sealt edasi tootmisse. See tagab meie toote värskuse.

Steevia koostis
Steevia peamiste kasude seas võib esile tuua steviosiidi ja erinevad flavonoidid. Kuid see ravimtaim sisaldab ka A- ja C-vitamiine ning mineraalaineid nagu rauda, fosforit, kaltsiumit, kaaliumit ja tsinki.
Stevia rebaudiana lehed sisaldavad kaheksa diterpeenglükosiidi (peamiselt on steviosiidi ja rebaudiosiidi) segu. Steviosiid on äärmiselt magus lämmastikuta looduslik magusaine. Puhtas olekus on see 300 korda magusam kui sahharoos.

Steevia tervisekasud

Steevia aitab kaalu kaotada ja/või kontrollida

Steevia ei tee paksuks. See on uuringute ja loomkatsetega teaduslikult tõestatud fakt: steevia tarbimine annab kasutajale rahulolutunde ja selle kalorsus ei ole mitte minimaalne, vaid olematu.

Rafineeritud suhkru kahjulik mõju kehale on ilmne ja vaieldamatu. Oma suure kalorsuse tõttu teeb suhkur paksuks. Lisaks on selle tarbimist praktiliselt võimatu vältida, sest tänapäeval on palju suure suhkrusisaldusega tooteid. Seevastu steevia ei sisalda üldse kaloreid. Lugesite õigesti – null kalorit.

Steviooli glükosiididel on null kalorit. Steevial põhinevad magusained võivad portsjoni kohta sisaldada null kalorit või minimaalselt kaloreid, olenevalt muudest koostisainetest ja toidu muudest koostisosadest. Need tegurid võivad kasulikud olla neile, kes soovivad kaalu kontrolli all hoida ja diabeeti ohjata.

Steevia hoiab hambad terved! (Hammaste tervis)

Steevia ennetab bakteriaalset kattu. Suhkrut tarbides kinnitub hammastele bakterite kiht, mis põhjustab pika aja jooksul hambakattu ja hammaste lagunemist. Närimiskummid ja hambapastad sisaldavad suhkuralkoholide või polüoolide nimelisi komponente, nagu näiteks erütritool, sorbitool ja maltitool, mis takistavad bakterite kinnitumist hammastele: bakterid ei suuda neid komponente kääritada.

Kuid suhkrualkoholid võivad olla tervisele kahjulikud. Nad sisaldavad palju kaloreid ja mõnedel neist on kõrge glükeemiline indeks, mida ei soovitata diabeetikutele. Lisaks põhjustavad need sellele kalduvatel inimestel turset ja gaase. Steevial on sama positiivne toime nagu polüoolidel, kuid ilma kõrvaltoimeteta. Lisaks suudab see lahustada dioksiini, nikotiini ja histamiini, mis muudab selle võimsaks allergiavastaseks vahendiks, aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kaitset, parandab vastupidavust külmetushaigustele ning on raviv ja bakteritsiidne kasutamisel põletuste ja haavade puhul. Mida veel tahta?

On leitud, et steevia vähendab bakterite teket suus, muutes selle populaarseks hambapasta ja suuvee lisandiks. Samuti ennetab see hambaauke ja igemepõletikku, mida sahharoos kindlasti ei tee!

Steevia parandab ainevahetust

Steviooli glükosiidid imenduvad kehas kehvasti ja läbivad seedetrakti ülemise osa täiesti tervelt. Kui steviooli glükosiidid käärsoolde jõuavad, muudavad soolestiku bakterid sterooli glükosiidid steviooliks. Seejärel metaboliseerub steviool enne uriiniga eritumist.

Uuringud on näidanud, et ainevahetuse ajal ei esine kehas steevia (või selle kõrvalsaaduse) akumuleerumist. Viletsa imendumise tõttu seedetraktis on steevias null kalorit ja see ei tõsta seedimisel veresuhkru ega insuliini taset.

Kehva imendumise tõttu seedetraktis on steevia null kalorit ja see ei tõsta seedimisel veresuhkru ega insuliini taset. Samuti aitab see selgitada, miks suhkrulehe ekstrakt (kõrge puhtusastmega steviooli glükosiidid) on ohutu kõigile, sealhulgas rasedatele naistele ja lastele.

Steevia parandab seedimist, sest teeb koostööd ka seedetraktiga, see on diureetikum ja antioksüdant ning sellel on võimas raviv ja baktereid tapped toime, mida kasutatakse laialdaselt hambapastades, et kõrvaldada bakteriaalset kattu.

Ennetab osteoporoosi

Suhkrust erinevalt aitab steevia suurendada luude mineraalset tihedust ja ravib osteoporoosi. Loomkatsed näitavad selle olulisust kaltsiumi metabolismi parandamises. Teadlased püüavad välja selgitada erinevaid viise kuidas seda inimeste tervise heaks kasutada.

Steevia ennetab vähki – kõhunäärmevähki

Suhkrulehe taim sisaldab arvukalt steroole ja antioksüdantühendeid, sealhulgas kaempferooli. kvertsetiini, klorogeenhapet, kofeiinhapet, isokvertsetiini ja isosteviooli. Uuringud on näidanud, et kaempferool võib vähendada kõhunäärmevähi riski 32% võrra.

Steevias leiduv antioksüdantsete ühendite allikas muudab selle ideaalseks toidulisandiks mitmesuguste vähivastaste ennetusmeetodite puhul, sealhulgas kõhunäärmevähi ennetamisel. Kvertsetiin, kaempferool ja teised glükosiidühendid steevias aitavad vabaneda vabadest radikaalidest organismist, takistades seeläbi tervete rakkude muundumist vähirakkudeks. Antioksüdandid aitavad ennetada ka enneaegset vananemist, kognitiivse talitluse häireid ja mitmesuguseid muid haigusi nagu südamehaigused.

Alandab kolesterooli taset

Uuringud näitavad, et steevia tarbimine toob kaasa halva kolesterooli, triglütseriidi ja LDL-kolesterooli taseme alanemise. HDL-kolesterooli kõrgemad tasemed on olulised hea lipiidiprofiili jaoks.

Steevia on ohutu lastele ja rasedatele

Tervishoiuasutused kogu maailmas on suure puhtusastmega suhkrulehe ekstrakti ohutu kasutamise heaks kiitnud. See hõlmab eripopulatsioone nagu rasedad ja imetavad naised, lapsed ja allergikud või diabeetikud.

Steeviat sisaldavad toidud ja joogid võivad mängida olulist rolli laste kalorit

arbimise vähendamisel. Praegu on turul tuhanded tooted, mis sisaldavad looduslikku steeviat, alates salatikastmetest kuni suupisteni, mis võimaldavad lastel tarbida toite ja jooke, mis on magusad kaloreid lisamata.

Steevia aitab säilitada diabeetikute veresuhkru stabiilsust

Steevia diabeedi vastu. Steevia glükeemiline indeks on 0. Glükeemiline indeks mõõdab kiirust, millega toit suurendab inimese veresuhkru taset.

Toiduaineid, mille glükeemiline indeks on alla 50, peetakse diabeetikute jaoks suhteliselt ohututeks. Mida väiksem number, seda parem. Näiteks sahharoosi glükeemiline indeks on 89 ja glükoosi oma 100. See muudab suhkrulehe ideaalseks tooteks diabeedi sümptomite puhul ilma toidu magusat maitset ohverdamata.

Steevia võib olla kuni 200 korda magusam kui suhkur, mis on kunstlik, sõltuvust tekitav ja tervisele kahjulik, ning ei tee paksuks, sest ei sisalda kaloreid. Taim stimuleerib insuliini tootmist ja pakub selle elemendiga seoses vajalikku tasakaalu. On selge, et räägime toidust, mis on ideaalne diabeetikutele.

Steevia vähendab kõrget vererõhku

Mitmete põlvkondade jooksul on Lõuna-Ameerika kohalikud hõimud kasutanud steeviat kui meetodit vererõhu alandamiseks hüpertensiooniga inimestel. Seetõttu võib steeviat pidada looduslikuks kõrge vererõhuga võitlemise vahendiks, mida kaaluda eelnevalt oma arstiga konsulteerides.

Siiski on mitmed ammendavad testid näidanud, et steevia ei alanda tervete inimeste vererõhku.

Steevia ekstraktis sisalduvate teatud glükosiididega on täheldatud veresoonte seisundi paranemist ning naatriumi eritumise ja uriini väljastamise suurenemist. Suuremate annuste korral võib steevia aidata vähendada vererõhku. Taimel võib olla kardiotooniline toime, mis normaliseerib vererõhku ja reguleerib löögisagedust.

Steevia tugevdab immuunsüsteemi

Steevia vastutab immuunsüsteemi tugevdamise eest ja seda soovitatakse hüpertensiooni all kannatajatele, sest vähendab tarbides vererõhku ja sobib kehakaalu langetamiseks.

Steevia suudab lahustada dioksiini, nikotiini ja histamiini, mis muudab selle võimsaks allergiavastaseks vahendiks, see aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kaitset, parandab vastupidavust külmetushaigustele ning on raviv ja bakteritsiidne kasutamisel põletuste ja haavade puhul.

Nahahooldus

Steevia on kasulik selliste nahaseisundite korral nagu ekseem ja dermatiit. Paikne kasutamine pidurdab bakterite levikut ja toimib nendes olukordades steroidina, mistõttu on see populaarne valik paljude inimeste jaoks, kes ei saa nendest seisunditest lahti.

Steeviaga saab ravida seente põhjustatud infektsioone

Kandidoos on infektsioon, mida põhjustab kõikide inimeste soolestikus esinev loodusliku pärmseene liik. See pärmseen on Candida albicans ja liigselt kasvades tekitab see kandidoosi, mille sümptomiteks on iiveldus, kõhulahtisus ja oksendamine.

Kandidoosi esinemine on tingitud pärmseene Candida albicans poolsest suhkru kääritamisest soolestikus. Aga mis juhtub, kui see pärmseen üritab looduslikku steeviat kääritada? Ei saa. Candida albicans ei suuda steeviat kääritada ega põhjusta seetõttu kandidoosi.

Steevia ei tekita sõltuvust nagu suhkur

Lisaks kõigile selles sisalduvatele kaloritele on suhkur sõltuvust tekitav ja soodustab magusaisu. On kunstlikke magusaineid nagu sukraloos või aspartaam, millel on vähe kaloreid või väike glükeemiline indeks, kuid siiski suhkruga sama kahjulik mõju: need stimuleerivad magusaisu.

Kunstlike magusainete tarbimisega seoses on täheldatud ka negatiivseid kõrvaltoimeid: peavalu, pearinglust, kõhuvalu ja isegi lööbeid. Lisaks on tõestatud, et steevia ei tekita sõltuvust ja vähendab isu.

Steevia on erakordne magusaine

Suhkrulehe taime lehed on suhkrust umbes 40 korda magusamad ja nendest saadava magusaine pulber 200–300 korda magusam.

Lisaks võib suhkrulehte selle omadusi kaotamata säilitada umbes 5 aastat.

Kui soovite suhkru selle loodusliku magusaine vastu vahetada, peate meeles pidama, et steevia võib olla veidi kibe. Kasutage ainult Golden Stevia kvaliteetseid tooteid ja vältige tooteid, mis sisaldavad lisaaineid, mis muudavad steevia kibedaks. Andke steeviale võimalus ja proovige ise!

Muud kasud

Lisaks kõigile eespool nimetatud tervisekasudele on steevial teadaolevalt ka kõhulahtisuse, hüperglükeema, hüpertensiooni ja põletiku vastane, diureetiline ning immuunmoduleeriv toime.

Seetõttu on suhkru asendamine steeviaga täiesti ohutu. Kuid konsulteerige alati enne oma toitumisharjumuste muutmist arstiga ning olge 100% puhast steeviat kasutades ettevaatlik.

Kui soovite suhkru selle loodusliku magusaine vastu vahetada, peate meeles pidama, et steevia võib olla veidi kibe. Kasutage ainult Golden Stevia kvaliteetseid tooteid ja vältige tooteid, mis sisaldavad lisaaineid, mis muudavad steevia kibedaks.

Andke steeviale võimalus ja proovige ise!