Mis on Keto Diet?

Mis on ketogeene LCHF Low Carb, High Fat toitumine ?

Mis on ketogeenne dieet ehk keto toitumine?

Millised erinevad tüüpi ketogeensed dieedid on olemas?

Mis on Ketoos ?

Kas Ketogeenne dieet sobib diabeeti ja eeldiabeeti põdevale inimesele?

Mis on Keto ehk ketogeense dieedi teised tervisekasud?

Mis on Keto toitumise Toidud, mida võib süüa?

Milliseid toite vältida keto toitumise puhul?

Mis vahe on ketoosil ja ketoatsidoosil?

Mis on mõistlik kogus kui palju võib süüa süsivesikuid Keto dieedi ehk toitumise puhul?

Kuidas mõõta ketoosi?

Mis on Keto vs LCHF (Low carb, high fat)

Mis on optimaalne ketoos keto dieedi jaoks?

Milline ketoosi näitaja peab olema keto dieedi jaoks ja mis on optimaalne ketoosi number?

Mis on KETOATSIDOOS?

Ketoosiga kohanemise kaks etappi.

Kui kaua võib ketoosis olla?

Mis on keto dieedi eesmärk?

Miks Kasutada Golden Stevia suhkruasendajat?

Neile ja muudele küsimustele leiad vastuse siit artiklist!

KETO DIEEDI NÄIDISMENÜÜ Golden Stevia – Keto toitumisekava

Kuidas süüa restoranis keto toitu? Nõuandeid väljas söömiseks

Mis on Keto toitumise kõrvalnähud ja kuidas neid minimeerida?

Mis ajaga saavutatakse keto dieediga ehk toitumisega ketoos?

„Keto toitumine on eluaegne Elustiil“

Kuidas Golden Stevia suhkruasendajat kasutada?

Mis on Keto Diet?

Keto (või ketogeene) toitumine on madala süsivesiku-ja kõrge rasvasisaldusega dieet, millel on palju tervisele kasulike omadusi.
Keto toitumine ka viimastel aastatel üha populaarsemaks muutunud. P.S. Sõna “dieet” tuleb lugeda mõisteks “toitumine” nii nagu seda enamasti
ingliskeelses maailmas mõistetakse.

Ketogeenne dieet = ketogeenne toitumine.

Kas soovid süüa päris toitu (nii palju, kui soovid) ja parandada oma tervist ning kaalu? Siis Keto toitumine on just sulle!

See võib tunduda liiga hea, et olla tõsi, kuid LCHF (Low Carb, High Fat ehk süsivesikute vaene ja rasvarohke dieet) on meetod, mida on kasutatud juba 150 aastat.
Keto dieet on kasulik nii kaalu langetamisele, tervisele kui ka vaimsele ning füüsilisele võimekusele. Keto toitumist on katsetatud pikka aega ja on tõestatud, et
Ketogeensest dieedist on kasu isegi diabeedi, vähi, epilepsia ja Alzheimeri tõve korral.
See artikkel on detailne ketogeense dieedi juhis algajatele. See sisaldab kõike, mida sa pead teadma.

Mis on ketogeenne dieet ehk keto toitumine?

Ketogeenne dieet (tihti nimetatud kui keto) on väga madala süsivesikutesisaldusega ja kõrge rasvasisaldusega dieet, millel on palju sarnasusi Atkinsi ja low-carb dieetidega. See tähendab süsivesikute drastilist vähendamist ja nende asendamist rasvaga.
Süsivesikute vähendamine viib su keha seisundisse, mida kutsutakse ketoosiks. Kui see juhtub, hakkab su keha uskumatult efektiivselt rasva põletama energia saamiseks.
See muudab ka maksas rasva ketoonideks, mis saavad su aju energiaga varustada. Ketogeense dieediga võib oluliselt alandada veresuhkru ja insuliini taset.
Sellel, koos suurenenud ketoonide hulgaga, on hulganisti kasulikku mõju tervisele.

Ketogeenne dieet (keto) on vähendatud süsivesikutega ja rasvarohke dieet. See alandab veresuhkru ja insuliini taset ja lülitab keha ainevahetuse süsivesikutelt ümber rasvade ja ketoonide peale.

Millised erinevat tüüpi ketogeensed dieedid on olemas?

On olemas erinevaid ketogeenseid dieete nagu näiteks:

  • Standardne ketogeenne dieet (SKD): See on väga väikese süsivesikute sisaldusega ja rasvarohke dieet. Enamasti sisaldab see 75% rasva, 20% valku ja 5% süsivesikuid.
  • Tsükliline ketogeenne dieet (CKD): See dieet näeb ette nn süsivesikute laadimist, näiteks 5 ketogeensel dieedil päeva ja 2 süsivesikurohket päeva.
  • Plaanitud ketogeenne dieet (TKD): See dieet lubab sul lisada menüüsse süsivesikuid siis, kui teed trenni.
  • Kõrge valgusisaldusega ketogeenne dieet: See on sarnane standardsele ketogeensele dieedile, aga sisaldab rohkem valku. Suhe on enamasti 60% rasva, 35% valku ja 5% süsivesikuid.

Kui palju on soovitav süüa süsivesikuid Keto toitumisel? Kui palju täpselt see 5% süsivesikuid, 75 % rasva ja 20 % proteiini on grammides, leidsin vastuseks, et 25 g süsivesikuid, 189 g rasva ja 86 g proteiini

 

Screenshot

Kui palju on soovitav süüa süsivesikuid Keto toitumisel?

Kui palju täpselt see 5% süsivesikuid, 75 % rasva ja 20 % proteiini on grammides, leidsin vastuseks, et 25 g süsivesikuid, 189 g rasva ja 86 g proteiini.

NB! Sa võid oma proteiini grammi paika panna järgmiselt: Proteiini ehk valgu grammid on nii palju nagu on sinu ideaalne kaal näiteks 60 siis sööd peävas 60g valku ja rasvad trabimine 2 x suurem ehk 120 grammi. Süsivesik jääb endiselt 25 g, mõnel juhulpiiratakse seda ka 20 g-ni.

Siiski, vaid standardseid ja kõrge valgusisaldusega ketogeenseid dieete on laiemalt uuritud. Tsükliline ja plaanitud ketogeenne dieet on pigem edasijõudnute meetodid ja eelkõige kasutavad neid kulturistid ja sportlased. Siinne artikkel keskendub peamiselt standardsele ketogeensele dieedile (SKD), kuigi mitmed selle põhimõtted käivad ka teiste versioonide kohta.

NB! Jäta meelde: On olemas mitmeid versioone ketogeensest dieedist. Standardne ketogeenne dieet (SKD) on kõige enam uuritud ja soovitatud.

Mis on Ketoos?

Keto või ketogeenne dieet on omale nime saanud ketoonidest.  Antud toitumine põhjustab kehas ketoonide tootmist, mida kasutatakse kehas kütusena igasugusteks tegevusteks. 
Süsivesikute vähenemine seab keha metaboolsesse olekusse, mida nimetatakse ketoosiks.

Ketogeenne dieet võib aidata sul kaalu alandada

  • Ketodieet on efektiivne viis kaalu alandamiseks ja haiguste riski vähendamiseks.
  • Õigupoolest näitavad uuringud, et ketodieet on oluliselt parem kui soovituslik vähese rasvasisaldusega dieet.
  • Ja mis veel oluline, see dieet tekitab nii hea täiskõhutunde, et saad langetada kaalu ilma kilokaloreid lugemata ja toiduportse jälgimata.
  • Üks uurimus leidis, et ketodieedil olevad inimesed kaotavad 2,2 korda rohkem kaalu kui need, kes on kaloripiiranguga madala rasvasisaldusega dieedil.
  • Triglütseriidide ja HDL-kolesterooli tase paranes samuti.
  • Üks teine uurimus leidis, et need osalejad, kes olid ketogeensel dieedil, kaotasid 3 korda rohkem kaalu kui need, kes olid Diabetes UK (Inglismaal diabeetikute dieet) soovitatud dieedil.
  • On hulganisti põhjuseid, miks ketogeenne dieet on parem kui vähese rasvasisaldusega dieet. Üks on valgu suurem tarbimine, mis toob hulga tervisekasu.
  • Suurenenud ketoonide hulk, madalam veresuhkru tase ja paranenud insuliinitundlikkus võivad samuti mängida võtmerolli.
  • Kui tahad rohkem teada ketogeense dieedi kaalu vähendavast mõjust, loe seda artiklit:  A Ketogenic Diet to Lose Weight and Fight Disease.

NB! Jäta meelde: Ketogeenne dieet võib aidata sul kaalu alandada palju rohkem kui madala rasvasisaldusega dieet. See juhtub tihti ilma näljatundeta.

Kas Ketogeenne dieet sobib diabeeti ja eeldiabeeti põdevale inimesele?

Diabeeti iseloomustavad muutused ainevahetuses, kõrge veresuhkur ja halvenenud insuliinifunktsioon.

  • Ketodieet saab aidata kaotada liigset rasva, mis on tihedalt seotud 2. tüüpi diabeediga, eeldiabeediga ja metaboolse sündroomiga.
  • Ühes uurimuses leiti, et ketogeenne dieet parandas insuliinitundlikkust hüppeliselt, 75%.
  • Üks teine uurimus, mis tehti 2. tüüpi diabeediga inimestega, leidis, et 7 osavõtjat 21-st võisid lõpetada kõigi diabeediravimite võtmise.
  • Ja veel üks uurimus, kus keto-grupp kaotas 11,1 kg kehakaalu võrreldes 6,9 kg-ga kõrgema süsivesikutesisaldusega menüül grupiga. See on oluline kasu arvestades kehakaalu ja 2. tüüpi diabeedi vahelist seost.
  • Lisaks, 95,2% ketogeensest grupist võisid vähendada diabeediravimeid võrreldes 62%-ga kõrgema süsivesikutega menüül olnud grupiga.

NB! Jäta meelde: Ketogeenne dieet võib parandada insuliinitundlikkust ja põhjustada rasvapõletust, viies 2. tüüpi diabeedist ja eeldiabeedist drastilise paranemiseni.

NB! 1.Tüübi diabeetik peab kindlasti lisama ka keto dieedi korral insuliini, sest keha toodab ise süsivesikuid rasvast ja ka need on süsivesikud ja tõstavad veresuhkrut.

Mis on Keto ehk ketogeense dieedi teised tervisekasud?

Ketogeenset dieeti on algselt tegelikult kasutatud neuroloogiliste tõvede raviks, nagu näiteks epilepsia. Uurimused on näidanud, et see dieet võib olla abiks palju enamate erinevate terviseseisundite puhul:

  • Südamehaigused: Ketogeense dieediga saab vähendada selliseid riskifaktoreid nagu rasvumine ning parandada HDL taset, vererõhku ja veresuhkrut.
  • Vähktõbi: Seda dieeti kasutatakse erinevate vähktõvede ja kasvajate ravis.
  • Alzheimeri tõbi: See dieet võib vähendada Alzheimer´i tõve sümptomeid ja pidurdada haiguse süvenemist.
  • Epilepsia: Uurimused on näidanud, et ketogeenne dieet vähendab epilepsiaga lastel oluliselt krambihooge.
  • Parkinsoni tõbi: Üks uurimus leidis, et see dieet vähendab Parkinsoni tõve sümptomeid.
  • Polütsüstiliste munasarjade sündroom: Ketogeenne dieet aitab alandada isnuliinitaset, mis võib mängida võtmerolli polütsüstiliste munasarjade sündroomis.
  • Akne: Madalam insuliinitase ja suhkru ning töödeldud toidu söömise vähendamine võib aidata vähendada aknet.

Siiski, pane tähele, et uurimused mitmetes eelpool nimetatud valdkondades on kaugel sellest, et olla lõplik tõde.

NB! Jäta meelde: Ketogeenne dieet võib tuua hulganisti tervisekasu, eriti ainevahetuslike, neuroloogiliste ja insuliinsõltuvate haiguste puhul.

Märkus diabeetikutele

Vältides süsivesikuid, mis tõstavad veresuhkrusisaldust, vähendate vajadust ravimite järele, mis veresuhkrutaset alandavad. Kui võtad sama annuse insuliini kui enne, võib tekkida hüpoglükeemia (madal veresuhkrusisaldus). Pead alguses järjepidevalt oma veresuhkrusisaldust kontrollima ja ravimiannuseid kohandama (vähendama). See peaks ideaalis toimuma arsti abil. Kui oled terve või diabeetik, keda ravitakse ainult dieedi abil, või ainult metformiiniga, siis ei ole vaja hüpoglükeemia teket karta.

Mis on Keto toitumise Toidud, mida võib süüa?

 

Mis on Keto toitumise Toidud, mida võib süüa?

Mis on Keto toitumise Toidud, mida võib süüa?

Keto toitumsel põhiosa oma toidulauast peaks katma selliste toitudega:

  • Liha: Punane liha, steik, sink, vorstid, peekon, kana ja kalkun.
  • Rasvane kala: Lõhe, tursk, tuunikala, makrell.
  • Munad: Otsi vabapidamisega kanade või omega-3 mune.
  • Või ja koor: Otsi mahedaid, kui võimalik.
  • Juust: Töötlemata juust (cheddar, kitsejuust, koor, sinihallitusjuust või mozzarella).
  • Pähklid ja seemned: Mandlid, kreeka pähklid, linaseemned, kõrvitsaseemned, chia seemned jne.
  • Tervislikud õlid: Peamiselt extra virgin oliiviõli, kookosõli/rasv ja avokaadoõli.
  • Avokaadod: Terved avokaadod või värskelt valmistatud guacamole.
  • Vähese süsivesikutesisaldusega köögiviljad: Enamus rohelisi köögivilju, tomatid, sibulad, piprad jne. (kõik maa peal kasvavad köögiviljad on ok)

NB! Jäta meelde: Raja oma menüü peamiselt sellistele toiduainetele nagu liha, kala, munad, või, pähklid, tervislikud õlid, avokaadod ja hulganisti köögivilju.

Mis on Keto toitumise Toidud, mida võib süüa? Parima juurviljad Keto LCHF dieedi puhul

 

Mis on Keto toitumise Toidud, mida võib süüa? Parima juurviljad Keto LCHF dieedi puhul

Milliseid toite vältida keto toitumise puhul?

Lühidalt öeldes tuleb vältida kõiki toite, mis sisaldavad palju süsivesikuid. Siin on nimekiri neist toitudest, mida peaks ketogeensel dieedil olles vähendama või
täielikult vältima:

  • Suhkrurikkad toidud: Limonaadid, puuviljamahlad, smuutid, koogid, jäätis, kommid jne.
  • Teraviljad ja tärklis: Nisujahutooted, riis, pasta, helbed jne (igasugune teravili, ka tatar)
  • Puuviljad: Igasugune puuvili, väljaarvatud marjad, näiteks maasikad.
  • Oad ja läätsed: Herned, oad, läätsed, kikerherned jne.
  • Juur- ja mugulviljad: Kartulid, maguskartul, porgandid, pastinaak jne.
  • Madala rasvasisaldusega piimatooted: Need on tugevalt töödeldud ja kõrge süsivesikusisaldusega.
  • Ebatervislikud rasvad: Vähenda töödeldud taimsete õlide ja majoneeside tarbimist.
  • Alkohol: Süsivesikute sisalduse tõttu võivad alkohoolsed joogid su ketoosist välja viia.
  • Suhkruvabad dieettoidud: Need on tihti kõrge suhkrualkoholide sisaldusega, mis võivad mõnel juhul mõjutada ketoonide taset. Need toidud on tihti ka liigselt töödeldud (suhkrualkoholidest võib mõnele sobida ainult puhas erütritool ja Stevia)
  • SUHKUR on samuti mesi, agaavisiirup, palmisuhkur kõik mida sa sööd samas koguse nagu suhkrut ja mis sisaldavad palju süsivesikuid

NB! Jäta meelde: Väldi süsivesikuid nagu teravili, suhkrud, läätsed, riis,kartulid, kommid, mahlad ja puuviljad.

GOLDEN STEVIA sobib suurepäraselt Keto toitumisega, kuna sa kasutad 1 portsjoni kohta 1 gramm (1/2 tl) ja ei tõsta ei veresuhkrut, insuliini tarbimist ega vii sind ketoosist välja.

Mis on Kõige soodsam, maitsvam ja parim suhkruasendaja on Golden Stevia?

Golden Stevia Magusainet 1:12 saad osta siit:

LOE LISAKS:
Miks on Golden Stevia Parem kui suhkrud või teised Suhkruasendajad?

Golden Stevia suhkruasendaja on kõige soodsam, maitsvam ja parim! Kuidas?
Mida arvavad tarbijad, diabeetikud Golden Stevia Tooetest!

Golden Stevia on maitseaine, sa kasutad seda nagu chillit või kaneeli ainult näpuotsaga!

Golden Stevia artiklid, uudised:

Tule Liitu meie uudiskirjaga, saad -10% sooduskoodi Golden stevia suhkruasendaja ostuks.

 

Täname, et liitusite meie uudiskirjaga.

Meie uusim toode Golden Stevia Suhkruasendaja 1:10 Inuliiniga on kõige parem asi mis sinuga juhtuda saab! Kuna meie Golden Stevia suhkruasendaja 1:12 on väga skandaalne ja tekitab erinevaid aramusi siis Golden Stevia 1:10 Inuliiniga prebiootiuk, kiudaine ja ei ole võimalik isegi skandaali enam seda tõmmata.

 

Siit saad lugeda Mida arvavad tarbijad, sealhulgas diabeetikud, Golden Stevia tootest?

Golden Stevia suhkruasendaja Inuliiniga 1:10 saad osta siit:

Siit saad lugeda Mida arvavad tarbijad, sealhulgas diabeetikud, Golden Stevia tootest?

Mis vahe on ketoosil ja ketoatsidoosil?

 

 

Ketoos on keha loomulik seisund, kui toitutakse Low carb, High Fat (LCHF) põhimõtete järgi. Keto Madalate süsivesikute, suure rasvasisaldusega toitumise puhul piiratakse süsivesikute söömist, keha peab end ümber programmeerima seniselt peamiselt energiaallikalt süsivesikute (glükoosi) näol rasva energiaks kasutamisele. Seda kutsutakse ketoosiks.

 

 

Mis on mõistlik kogus kui palju võib süüa süsivesikuid Keto dieedi ehk toitumise puhul?

 

 

Selleks, et keha ketoosiseisundisse läheks, on vaja piirata päevast süsivesikute tarbimist kuni 20-40 grammini. Sel juhul ei saa keha piisavalt glükoosi selleks, et töös hoida neid organeid, mis oma toimimiseks glükoosi vajavad (näiteks aju). Ketoos tähendab, et maks toodab ketoone rasvast ja kui keha on end ümber programmeerinud, siis toimivad ketokehad glükoosi aseainena. Keha ümber programmeerimise ajal võib erineda erinevaid  üleminekuvaevusi. Ketoos on selline keha seisund, mis toob endaga kaasa ülimalt suure rasvapõletuse. Isegi aju töötab siis rasvakütusel, ketoonide kaudu. Ketoonid on veres olevad energiamolekulid (nagu veresuhkur), mida toodetakse maksas rasvast ning millest saab ajule kütus.

 

 

Selleks, et kehas ketoonide tootmine käima saada, peab hormooni insuliin tase veres olema madal. Mida madalam insuliin, seda tugevam ketoos. Kui oled ketoosis, siis saad oma süsivesikuvaesest toitumisest maksimaalse mõju.

 

 

Kuidas mõõta ketoosi?

 

 

Ketoosi saab mõõta verest ja uriinist. Meie näiteks mõõdame 2 ühes CareSens Dual glükomeetriga. Sellega saab mõõta nii veresuhkrutaset kui β-ketoonide taset kapillaarverest. Mõõtmise jaoks on vajalikud KetoSens vere β-ketoonisisalduse testiribad. Need on eraldi veresuhkru testribades.

 

 

NB! Dibaeet tüübi nr 1. puhul on kogu Ketoosi teema diabeetiku omal vastutusel. Arstid kindlasti mingit vastutuse ei võta ja ütlevad igal juhul et ei tohi ketogeenset dieeti pidada.

 

 

Ketoonid ehk ketokehad tekivad siis, kui rasvhapped lõhustuvad energiaks. Kui ketokehi on tekkinud verre liiga palju, võib see olla märk sellest, et diabeet on kontrolli alt väljumas ja siit areneb välja ketoatsidoos, seda ainult diabeedi nr 1 puhul, mitte tervel inimesel.

 

 

Mis on Keto vs LCHF (Low carb, high fat)

 

 

Paljud inimesed usuvad, et nad jälgivad keto toitumist ja teavad, mis see on, peavad rangelt kinni Low Carb, High Fat LCHF põhimõttetest, aga üllatuvad, kui mõõdavad oma ketoone veres (veresuhkrumõõtja või ketostixide abil). Kuna pole optimaalses ketoosis. Sellisel juhul kui oled ranget Keto Low Carb High Fat (LCHF) toitumist jälginud aga ikka pole saavutanud optimaalselt ketoosi, siis ei aita ainult ilmselgeid suuremaid süsivesikuteallikaid vältida (nagu kommid, leib, pasta, riis, kartul), vaid ettevaatlik tasub olla ka valgukogusega. Kui süüakse väga suurtes kogustes liha, muna jms, siis muundatakse üleliigne valk kehas glükoosiks. Niisiis võib ka suuremas koguses valku sinu insuliini veidike tõsta. Sel juhul ei jõua sa kunagi optimaalsesse ketoosi.

 

 

Saladuseks on süüa omal kõht täis veel rohkemast rasvast. Kui näiteks lisad oma lihatükile rohkem maitsevõid, siis võib-olla ei olegi sul tarvis teist lihatükki võtta, saad omal kõhu täis juba esimesest.

 

 

Paljud kasutavad omal kõhu rasvast täis saamiseks ka nippi juua rasvakohvi (Magic Bullet Coffee või MBC).
Kohvi sisse läheb suur supilusikatäis võid ja samapalju kookosrasva, mis vahustatakse saumiksri või blenderi abil.

 

 

Süües rohkem rasva, on sinu kõht paremini täis. Seetõttu sööd vähem valku ja veel vähem süsivesikuid. Sinu insuliin langeb põhja ning sul õnnestub jõuda optimaalsesse ketoosi. Niimoodi saadakse paljudest pikaldastest kaaluseisakutest üle ja see vastabi küsimusele mis on keto.

Mis on keto ketoosi optimaalne ketoonide arv

  1. Näljaketoos: 3-5 mmol/L ketoone veres. Kui sa mitte midagi ei söö, tõuseb ketoonide väärtus ligi 5 mmol/L, see tähendab siis, kui sa lihtsalt ei söö piisavalt kaloreid. Selline seisund tekib terve hulga supi-, siirupi- ja pulbridieetide juures.
  2. Dieetketoos 1,5-3 mmol/l tekib vähese süsivesikute ja mõõduka valgu tarbimise juures, mille juures saadav energiakogus on samaks jäänud.

Neid kaht seisundit on lihtne omavahel segi ajada, ja tihti seda meedias ka tehakse, kui öeldakse, et ketoos on ohtlik. Dieetketoos ja näljaketoos mõjutavad nimelt keha ainevahetust väga erinevalt.
Näljaketoos toob kaasa ainevahetuse aeglustumise. Dieetketoosi puhul võib ainevahetuse aeglustumist vältida või isegi ainevahetust kiirendada.
Tegelikult on ketoos keha normaalne seisund, aga tänapäeva inimesel tekib see vaid siis, kui ta teadlikult väldib suuremas koguses süsivesikuid, mis teda ümbritsevad. Kõik võiksid ketoosi poole püüelda.

 

 

Ketoatsidoos seevastu on haiglane seisund ravimata 1. tüüpi diabeetikul, kaugelearenenud haigusega 2. tüüpi diabeetikutel või inimesel, kellel on pikaajalised alkoholiprobleemid. Sellistel gruppidel on ketoonide arv 5-10 korda nii suur, kui tervel inimesel. See on eluohtlik seisund. 

 

 

Ketoosiga kohanemise kaks etappi.

 

 

Ketogeense dieedi esimestel päevadel töötab sinu keha endiselt glükogeenivarudest. See on selle protsessi kõige keerulisem osa, sest selleks, et glükoosil põhineva ainevahetus nõiaringist välja tulla, pead sa süsivesikute söömist vältima, hoolimata sellest, et sinu glükogeenivarud on otsakorral. Rasval põhinev ainevahetus ei ole veel optimeerunud ning ketoonide tootmine ei ole veel piisav, mis on keto dieedi puhul normaalne.

 

 

Teine esimeste päevade tähelepanek on veekaotus. Üks glükogeenivarude ebaefektiivne külg on see, et neid peab talletama koos veega. Ühe grammi glükogeeni talletamiseks läheb vaja umbes 3-4 grammi vett. See tähendab, et koos oma glükogeenivarude tühjendamisega võid kaotada kuni 2 kilo vett! Ja mitte ainult – sest kõrge insuliinitase tekitab veepeetust, mis takistab soola väljutamist. 

 

 

Kuidas teha ketoosiga kohanemine nii valutuks või võimalik?

 

 

Nagu juba eelpool mainitud sai, on ketoosiga kohanemise juures raske just esimene osa. Sellele on kaks põhjust. Esimene põhjus on see, et glükoosi jääb kehas järjest vähemaks, aga ketoonide ainevahetus ei ole veel efektiivselt tööle hakanud. Parim strateegia sellega hakkama saamiseks on süüa palju rasva. 
Hoolimata sellest, et sa lõppkokkuvõttes tahaksid seda, et keha võtaks enamuse rasva sinu enda rasvavarudest, ei ole sul vaja oma söödavat rasva piirata, eriti veel mitte nüüd. Rasv on oluliseks rasvahapete ja toitainete allikaks. Lisaks aitab koos valguga söödud rasv tasakaalustada insuliini reaktsiooni. Ketogeenne dieet ei ole kõrge valgusisaldusega proteiinidieet, see on rasvarohke dieet. Ära karda seda. Söö ketoosiga kohanemise ajal palju rasva, mis tagab sulle piisavad energiavarud.

 

 

Keto ja sool

 

 

Teine probleem on ülalmainitud soola eritamine ja vedelikukaotus. Kui sa ei hoolitse selle eest, et taastada oma soola- ja veevarusid, siis võib mõnikord kaotada nii soola kui ka kaaliumit liiga kiiresti. See võib põhjustada väsimust, nõrkust ja peavalusid. 

 

 

Hoolitse selle eest, et saaksid piisavalt soola: umbes 5 grammi või 2 teelusikatäit lauasoola päevas aitavad neid sümptomeid ära hoida.

 

 

Adekvaatne kogus kaaliumit on vajalik selleks, et säilitada lihasmassi ning magneesiumipuudus võib põhjustada lihaskrampe ning väsimust ja uimasust. Need mõlemad mineraalid on olemas lihas, aga need kaovad sealt keetmise käigus kergesti – liha keeduvee sisse või muusse lihast väljuvasse vedelikku. Lisaks sellele, et kasutad ära lihast eritunud vedeliku, võib kasuks tulla ka toidulisandina magneesiumi ja kaaliumi võtmine. Soovitame regulaarselt lihast keedetud puljongit juua.

 

 

Lõppkokkuvõttes soovitame me süsivesikute tarbimise madalana hoida. Kõige halvem stsenaarium on süüa väheses koguses süsivesikuid iga paari päeva tagant – nii viid sa ennast adapteerumise faasis jälle algusesse tagasi ning oled pidevas põrgulikus seisundis. See ei ole sobiv aeg oma süsivesikute taluvuse testimiseks ega selliste toitude söömiseks, mille koostist sa ei tea. Jää püsivalt väga madala süsivesikukoguse juurde vähemalt seniks, kuni saad omal ketoonide tootmise täielikult tööle. Enamus inimestel kaob igasugune ebamugavustunne 4-5 päevaga. Siiski kestavad metaboolsed muutused veel vähemalt kaks nädalat või isegi rohkem. Me soovitame 30-päevast süsivesikute peaaegu nullilähedale viimist, et anda omale võimalus kogeda täielikku ketogeenset seisundit.

 

 

Ketokehad ja glükoos on omavahel võistlevad kütused.

 

 

Sul ei ole võimalik jõuda null-veresuhkru seisundisse – näiteks on ajurakke, mis suudavad funktsioneerida ainult glükoosi toel, olgugi, et see glükoosi kogus, mida aju vajab, on minimaalne ja see ei pea tulema toidust. Aju saab kasutada mitmeid kütuseallikaid ja aju muutub seda tehes efektiivsemaks. Aju, mis toimib ainult glükoosil, on ebaefektiivne aju. Probleem on selles, et Standardne Ameerika Dieet (SAD) õpetab ajusid ainult glükoosikütusel toimima – nii suures ulatuses, et aju jääb glükoosist sõltuvusse ning ta hakkab vaid minimaalselt muid saadavalolevaid kütuseid kasutama. Selline olukord toob endaga kaasa enneaegse vananemise, neurodegeneratiivsed haigused ja lihtlabase hallolluse vähenemise. Ühtlasi mõjutab see geene, mis viivad vähi, CVD ja autoimmuunhaiguste tekkeni.

 

 

Mis on keto dieedi eesmärk?

 

 

Meie eesmärgiks on panna meie glükoosisõltuvuses ajud tööle mitmel teisel alternatiivsel kütusel, nii nagu meie ajud on algselt loodud toimima. Astrotsüüdid näiteks toodavad ajus oma ketokehi, sest aju tahab kasutada ketokehi, hoolimata sellest, et oleme aju sellise soovi oma pideva glükoosi üledoseerimisega maatasa teinud. Ainus, mida me tegema peame, on varustada aju piisaval hulgal ketokehadega, mis laseb tal optimaalselt funktsioneerida.

 

 

Ketoosiga kohandumise märgiks on pidev paastuveresuhkur alla 4.7 ja hommikused ketokehad vahemikus 0.5-3.

 

 

Aga kuidas me seda teeme? Nojah, kõigepealt hakati ju ketokehi testima. Kui mu keha juba ketokehi toodab, siis ma ju järelikult ka kasutan neid, eks? Nojah. Pidagem nüüd veidike hoogu. Me teame küll, et suur hulk veres ringlevaid ketokehi ja isegi puhtad rasvhapped suudavad jõuda lihaskoe mitokondriteni läbi kapillaaride ja varustada neid energiaga. Ketokehadel on võimalik ajuni jõuda ainult sel juhul, kui ringleva vere glükoosisisaldus on madal. Alles siis, kui mõistame, KUIDAS ketokehad ajuni jõuavad, saame aru, et vere glükoositase ei ole mitte ainult asjassepuutuv, vaid äärmiselt oluline. Siit Lugege lisaks

 

 

Parim Keto toitumise ülevaade Eesti keeles saab Kadi Kõivu LCHF Bogist LCHF Eesti Algajatele

Golden Stevia soolased Keto ja LCHF retseptid leiad siit:

Golden Stevia on avanud online suhkruvaba e-poe just selleks, et diabeetikud ja keto- low carb, high fat (LCHF) toitujad leiaks ühest kohast madalate süsivesikutega küpsetamisained, koostisosad, kiudained, ohutud paksendajad ja toiduvalmistamise segud.

Golden Stevia Suhkruvaba Gluteenivaba Keto LCHF (Low Carb High Fat) e-pood:

Miks Kasutada Golden Stevia suhkruasendajat?

Golden Stevia suhkruasendaja on madalate süsivesikutega, parima maitse, küpsetusomaduste, tervislik maitseaine.

Golden Stevia suhkruasendaja 1:12 on 12 x suhkrust magusam ja asendab suhkrut või teisi suhkruasendajaid 1:12 ja Golden Stevia Suhkruasendaja Inuliiniga 1:10.

Inuliiniga Golden Stevia suhkruasendaja on prebiootikum. Mis on Inulin?

Kuidas osta Golden Stevia e-poest?

  1. Lisa korvi
  2. Maksa Pay Pal, pangakaardi või ülekandega
  3. Kaup jõuab sinuni 2-3 päevaga
  4. Või tule ise järgi, makstes sularahas

5/5

KETO DIEEDI NÄIDIENÜÜ Golden Stevia – Keto toitumisekava

Siin on näidisena ka nädalakava, mis on keto toitumise kohta – lisatud on igasse päeva Golden Steviaga tehtud võimalik magustoit

Esmaspäev

Hommikusöök: munapuder
Lõuna: salat krevettidega, oliiviõli ja fetajuustuga, keto tiramisu
Õhtusöök: Lõhe brokoli ja juustuga
Golden Stevia keto magustoidu soovitus: Keto LCHF Rasva kommid ja Mandlijahust gluteenivaba suhkruvaba rullbiskviit:

Teisipäev

Hommikusöök: keedumuna, basiilik, majonees
Lõuna: salat peekoni, avokaado ja juustuga
Õhtusöök: keto pizza, keto muna- vahukoore magustoit
Golden Stevia retseptides leiad KETO PIZZA SIIT:
Golden Stevia Keto muna-vahukoore magustoit: Chia Seemne kookose üleöö müsli magustoit

Kolmapäev
Hommikusöök: kaks praemuna, 2 peekoni viilu, tomat viilud, pool avokaadot
Lõuna: suitsulõhesalat oliiviõli ja avokaadoga
Õhtusöök: sealiha viilud parmesani juustu, brokoli ja salatiga
Magustoit: Keto Magus muna vahukoore magus suhkruvaba vaht

Neljapäev
Hommikusöök: omlett avokaado, seente, paprika, sibulaga
Lõuna: pähklid, seller koos guacamolega
Õhtusöök: keto carbonara

Magustoiduks: Suhkruvaba Pavlova Vahukoorega Golden Stevia suhkruasendajaga:

 

Reede
Hommikusöök: jogurt (ilma suhkruta) kakopulbriga Golden Stevia suhkruasendajaga 1:10
Lõuna: kookosõlis praetud veiseliha köögiviljadega
Õhtusöök: keto saia kukliga burger peekoni,  veiseliha pihv, punasekapsa salat

Laupäev

Hommikusöök: omlett peekoni ja köögiviljadega
Lõuna: singi ja juustu lõigud pähklitega
Õhtusöök: kala, muna ja spinat

Pühapäev

Hommikusöök: pannkoogid vahukoore ja marjadega (Golden Stevia Valmis pannkoogi mix)
Lõuna: burger salsa, juustu ja guacamolega
Õhtusöök: steik ja muna salatiga

Mis on keto dieedi rasvade makrod?

Juhul kui söögikordade vahel peaks nälg näpistama, siis soovituslik oleks süüa neid tooteid:

  • Rasvane liha
  • Juust
  • Pähklid ja seemned
  • Juustuvalik oliividega
  • 1-2 muna
  • Tume šokolaad vähemalt 90% kakaosisaldusega
  • Piimakokteil mandlipiimaga, kakaoga ja pähklitega
  • Rasvane jogurt
  • Maasikad
  • Seller
  • Väike kogus varasemast toidukorrast säilinud toidust

Ideaalsed keto toitumise vahepalad on liha, juust, oliivid, muna, pähklid ja tume šokolaad.

Kuidas süüa restoranis keto toitu? Nõuandeid väljas söömiseks

Ei ole väga raske muuta enamust restoranitoitudest ketosõbralikuks. Enamus restorane pakuvad liha ja kalaga roogi. Telli neid ja asenda igasugune süsivesikurohke osa selles köögiviljadega, palu kartuli-riisi-tatra asemel panna köögivilja või salatit.

Munatoidud on ka suurepärane valik, näiteks omlett või praemuna peekoniga. Veel üks lemmik on ilma saiata burger, tihti serveeritud salatilehtede vahel. Sa võid alati küsida saia ja friikate asemel köögivilju. Lisa ekstra avokaado, juust, peekon või muna.

NB! Jäta meelde: Väljas süües vali liha-, kala- ja munaroad. Telli ekstra köögiviljad süsivesiku- ja tärkliserikaste toitude asemel ning desserdiks võta juustu.

Mis on Keto toitumise kõrvalnähud ja kuidas neid minimeerida?

Kuigi ketogeenne dieet on tervislik, võivad sellele üleminekul esineda kõrvalnähud, mis võivad kesta mõne päeva. Kõrvalnähtudeks võivad olla vähenenud energiatase
ja mentaalne funktsioon, suurenenud isu, unehäired, iiveldus, seedehäired ja vähenenud füüsiline suutlikkus. Et neid nähtusid vähendada, proovi enne ketogeensele dieedile minemist mõne nädala jooksul tavalist vähendatud süsivesikutega menüüd. See õpetab su keha rasva põletama enne kui suuremast osast süsivesikutest loobud.
Ketogeenne dieet võib muuta ka su keha vee- ja mineraalainete tasakaalu, seetõttu ekstra soola lisamine toidule või mõnede toidulisandite võtmine võib aidata. Proovi
võtta 3000-4000 mg naatriumi, 1000 mg kaaliumi ja 300 mg magneesiumi päevas, et vähendada kõrvalnähte.
Vähemalt alguses on oluline süüa kõht tugevalt täis ja vältida igasugust liigset kilokalorite piiramist. Tavaliselt tagab ketogeenne dieet kaalu vähenemise ilma kaloraaži piiramata.

Mis on keto dieedi põhilised vead? Ketogeenne toitumine LCHF Golden Stevia Bakery

Mis ajaga saavutatakse keto dieediga ketoos?

Kui toitud ketogeenselt, siis läheb keha ketoosi, mis tähendab, et keha põletab rasva nii kiiresti, et jääkainena tekivad ketoonid. Ketoone võib leida uriinist, verest ja väljahingatavast õhust. Keha võib põletada glükoosi (suhkrut), vabu rasvhappeid, ketoone ja alkoholi. Esimesena kasutab keha seda kütust, mida kõige rohkem on. Kui sa sööd suhkrut, siis põletab keha suhkrut, kui sa jood alkoholi, siis põletab keha alkoholi.

Üks ketoosi eesmärke on ketoosiga kohanemine ja paljud keto-entusiastid maadlevad sellega väga pikalt. Nimelt ei ole ketoosis olemine ja täielikult ketoosiga kohandumine samad asjad. Kui oled ketoosiga kohandunud, siis kaob vajadus süsivesikute järele täielikult, ka trennitegemiseks ei ole siis vaja mingeid sooritust parandavaid süsivesikuid ja keha on siis ka seestpoolt tervenenud. Ei ole põletikku, neerupealsete väsimust, lekkiva soole sündroomi ega muud säärast. 

Väga vähesed inimesed on täielikult ketoosiga kohanenud! Enamus süsivesikuvaeselt toituvaid inimesi ei ole. Neil on küll hea rasvapõletus ja nad funktsioneerivad
süsivesikuvaeselt toitudes paremini, aga nad tunnevad endiselt vajadust ja isusid süsivesikute ja rämpstoidu järele. Nende kehad on endiselt põletikus, neil on jätkuvalt
stressis neerupealsed ning neil esineb selliseid psüühilisi ja füüsilisi probleeme nagu väsimus, valu, vananemise märgid jne. Aga see ei pea nii olema!

Ketoosiga kohandumine võtab aega. Anna omale aega. Isegi peale 5 aastat LCHF-i järgi toitumist, pole sa koguaeg ketoosis. Mida aasta edasi, seda pikemate perioodide kaupa saavutad sa ketoosi ja järjest lihtsam on paastuda. Seda rohkem oled sa energilisem, magad paremini ning su keha paraneb aeglaselt, aga kindlasti. Kui inimesel on alustades rohkem terviseprobleeme, siis läheb ka rohkem aega ning tee peal õpitakse end ja oma keha järjest paremini tundma. 

„Keto toitumine on eluaegne Elustiil“

Esimene samm ketoosiga kohanemise juures väljendub suurenenud sooritusvõimes ning sinna jõudmiseks ei pea kogu su sisemus veel paranenud olema. Piisab, kui oled olnud paar kuud ketoosis ja see ei pea olema ühes jutis. Paranemise märke võib tunda juba siis, kui oled vaid aeg-ajalt ketoosis olnud. Nii treenid aeglaselt keha võimet kasutada energiaallikana ketoone.

Golden Stevia Keto LCHF Low Carb High Fat suhkruvabad, gluteenivabad retseptid leiad siit!

Kuidas Golden Stevia suhkruasendajat kasutada?


Kasutamine: kasuta igal pool suhkru asemel toidu valmistamisel ja maitsestamisel.
Retseptis 100 g suhkrut asenda 10 g Golden Stevia magusainega.

Golden Stevia suhkruasendajaga tehtud retseptid  leiad kodulehelt , seal on kogused õiged ja täpsed just Golden Stevia magusaine kohta.
Alati alusta suhkruasendaja lisamist väiksemate kogustega ja siis saad juurde lisada.

Miks Kasutada Golden Stevia suhkruasendajat?

  1. Sa kasutad Golden Steviat kui maitseainet ja seda tarvitad minimaalset kogust. Sa
    kasutad ainult 1 gramm!
  2. Golden Stevia ei tekita sõltuvust!
  3. Golden Stevia ei lõhu hambaid!
  4. Golden Stevia on vähendatud kalorsusega toode!
  5. Golden Stevia on hea maitsega, looduslik ja tervislik alternatiiv suhkrule!
  6. Golden Stevia sisaldab palju magneesiumit ja kaltsiumit!
  7. Golden Stevia ei tõsta veresuhkrut ja on Keto dieedi sõbralik!
    Loe Lisaks Diabeetikute ja Golden Stevia kasutajate arvamust SIIT!

Miks on Golden Stevia Parem kui suhkur ja teised Suhkruasendajad?

Sa kasutad seda kui maitseainet mitte kui täiteainet!

Liitu meie e-maili listiga, saad esmatellimusel -10% soodustust ja hoiame sind kursis uute retseptidega!

Kust osta Golden Steviat?

Golden Stevia on müügil meie e-poes www.goldenstevia.ee/pood/

LISA KOHE OSTUKORVI

 

 

GOLDEN STEVUA KETO KÜPSETUSSEGUD teevad sinu elu lihtsaks!

Otsa kohe ja mõne päevagi sinu pakiautomaadis!

  • Lihte  valmistada, suhkurvba, gluteenivaba, low carb, Keto eesti ja LCHF Eesti
  • Keto ja diabeedi sõbralikud tooted